Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Marie Tussaud je prvu voštanu figuru izradila već sa 16 godina

Marie Tussaud je prvu voštanu figuru izradila već sa 16 godina

Švicarski znanstvenik Albert Hofmann je 16. travnja 1943. godine otkrio psihodelični utjecaj LSD-a, a posljednji primjerak Lade 2107. napravljen je 16. travnja 2012. godine

VIDEO

Švicarski znanstvenik dr. Albert Hofmann je 16. travnja 1943. godine otkrio psihodelični utjecaj LSD-a (dietilamida lizerginske kiseline), polusintetske droge iz porodice triptamina. Naime, Hofmann je LSD sintetizirao još 1938. radeći za Sandoz laboratorij u Baselu, no učinke je primijetio tek kada mu je, 5 godina kasnije, tijekom jednog eksperimenta mala količina tekućeg LSD-a pala na kožu i apsorbirala se. To ga je navelo da nastavi s proučavanjem i to testiranjem doze od 250 µg.

Preminula Marie Tussaud

Marie Tussaud poznata je po izradi voštanih figura, a umrla je 16. travnja 1850. godine. Još postoje neke od voštanih figura koje je ona osobno izradila, a zahvaljujući tome moguće je vidjeti kako su izgledali ljudi koji su živjeli prije dvjestotinjak godina. Inače, Marie je bila njemačkog podrijetla. Rodila se u Strasbourgu, odnosno na graničnom području Francuske i Njemačke. Djevojačko prezime bilo joj je Grosholtz, Tussaud je postala kasnije, udajom.

storyeditor/2024-04-15/Madame_Tussaud__age_42.jpg

Svoju prvu figuru izradila je kad je imala samo 16 godina, a naučio ju je dr. Philippe Curtius, koji je izrađivao voštane figure te tako ilustrirao ljudsku anatomiju, a njena mama je kod njega radila kao služavka. Prije početka Francuske revolucije izradila je niz skulptura poznatih ljudi, poput Benjamina Franklina i Voltairea. U svojim memoarima pisala je kako je kraljevska obitelj bila oduševljena njenim radom. No u London se preselila 1802. godine sa sinom. Tamo je htjela predstaviti svoje voštane portrete, a prvu stalnu izložbu postavila je 1853. godine u Ulici Baker u Londonu.

London: Poznati muzej Madame Tussauds obilježio 250 godina postojanja

Glavna atrakcija prvih postava u muzeju bila je tzv. Chamber of horrors, izložba voštanih figura ozloglašenih i slavnih serijskih ubojica te ostalih povijesnih ličnosti. To je ujedno prvi muzej Madame Tussauds. Umrla je u 89. godini, a naslijedio ju je sin François. Potrebno je oko 150 mjerenja da bi se izradila voštana figura. Svakoj figuri kosa se redovito pere, a osvježava se i šminka.

Napravljen posljednji primjerak Lade

Posljednji primjerak Lade 2107. po koncepciji Fiata 124, s proizvodne trake u ruskom Toljatigradu, napravljen je 16. travnja 2012. godine. Tad je završila priča o jednom od najpopularnijih automobila na našim prostorima. Imala je samo jedan veliki redizajn, i to 1980. godine. Tad se modernizirao klasičan izgled ruske varijante Fiata 124, "Europskog automobila 1967. godine".

Lada serije 2101-2107 provela je u proizvodnji nevjerojatne 42 godine. Lada je bila popularna 1970-ih i 1980-ih i kod nas. Proizvodila se 42 godine u čak 16,8 milijuna primjeraka, najviše u povijesti nakon Volkswagen Bube, a više i od Forda T. Prednost je bila što je imala jednostavnu konstrukciju i mogla se popravljati s minimalno znanja. Bila je svjetski popularna, a u nekim zemljama postala je službeno vozilo policajaca i taksista.

Ostale vremeplove potražite OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena