Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Ovo niste znali o muškarcima: Izlučuju mlijeko i doje djecu...

Ovo niste znali o muškarcima: Izlučuju mlijeko i doje djecu...
1

Nakon ženine smrti muškarac je dobio mlijeko i na svojim prsima othranio dvije kćeri, a nije jedini. Muškarci znaju izlučivati mlijeko i u drugim situacijama...

VIDEO

Vrhovni sud u Americi odbio je uopće saslušati slučaj seksualne diskriminacije po kojem je jedna žena imala problema jer je željela izdajati mlijeko za svoje dijete na poslu. Odluku su obrazložili: "Nije seksistički reći ženi da ne može izdajati na poslu jer i muškarci, također, mogu laktirati.".

Odmah se pojavilo mnoštvo pitanja jer mnogi ljudi ne znaju da je to moguće, doduše, u vrlo rijetkim slučajevima. Žene proizvode mlijeko automatski u određenim okolnostima, odnosno kad rode dijete. Radi se o genetskom kodu. Naime, 22 para kromosoma, od 23 koliko ih ima, su identični kod oba spola, dok je 23. par različit među spolovima.

- Geni na 23. kromosomu s genima na drugim kromosomima, u konačnici određuju sve razlike između naših spolova. Te razlike, naravno, ne uključuju samo posjedovanje jajnika ili testisa, već i postadolescentske razlike u bradi, visini glasa i razvoj dojki - kazao je Jared Diamond, dobitnik Pulitzerove nagrade.

I muškarci i žene imaju mliječne žlijezde koje su zaslužne za proizvodnju mlijeka. Nakon što u potpunosti sazriju nakon puberteta kod žena, one su u stanju pripravnosti za laktaciju. Okidač su hormonalne promjene u tijelu kad žena zatrudni i rodi dijete.

Kod muškaraca te žlijezde ne dosežu tu razinu nakon puberteta, a nema ni hormonalnog poticaja kao kod žena. Ali, dospiju li u njihovo tijelo potrebni hormoni, laktacija je moguća. Neki lijekovi kao nuspojavu mogu potaknuti rad mliječnih žlijezda i proizvodnju mlijeka kod muškaraca. Također, kod liječenja unosom ženskih hormona u tijelo, također može započeti laktacija, kao na primjer kod raka prostate, piše portal Mentalfloss

Fotolia

Postoje zapisi da su muškarci počeli proizvoditi mlijeko u trenucima velike gladi. Tijekom Drugog svjetskog rata na tisuće njih prijavilo je da laktiraju tijekom boravka u japanskim i nacističkim logorima. Stručnjaci kažu da kod gladovanja dolazi do promjena u hipofizi, žlijezdi odgovornoj za proizvodnju hormona koja, između ostalih, proizvodi i hormon prolaktin, odgovoran za stvaranje i izlučivanje mlijeka. 

I tumor na hipofizi odgovoran je za pojačanu proizvodnju ovog hormona, Također, velika količina prolaktina kod muškaraca može dovesti do impotencije, kao i smanjenja seksualne željeNeki znanstvenici tvrde da do laktacije kod muškaraca može dovesti i stimulacija bradavica, slična djetetovom sisanju.

- Mehanička stimulacija bradavica je prirodan način oslobađanja hormona. I žene koje nisu bile trudne, već su djecu posvojile, znale su u roku tri do četiri tjedna početi davati mlijeko i dojiti tu djecu. Uskoro bi kombinacija hormonske terapije i stimuliranja bradavica možda mogla omogućiti svim muškarcima koji to žele da doje svoju djecu - objašnjava Diamond.

Mediji su 2002. godine pisali o 38-godišnjem Afrikancu B. Wijeratneu koji je nakon smrti supruge othranio dvije kćeri na svojim prsima, proizvodio je mlijeko i dojio ih. Uz to, američki antropolog Barry Hewlett je proučavao način života Aka Pigmejaca iz središnje Afrike kojih ima oko 20.000, odnosno živio je s njima neko vrijeme. Tvrdi da tamo očevi ponekad doje svoju djecu dok im žene idu u lov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka
POSEBAN RECEPT

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Kraljica je vrlo rijetko mijenjala način prehrane te je kajgana postala jedno od njezinih omiljenih jela za doručak. Njezin je kuhar otkrio da je za Kraljicu radio kajganu s muškatnim oraščićem i limunom

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto
NEOBIČAN DODATAK

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Primjerice, zbog prekomjerne sadnje i sjetve, čime se tlo iscrpljuje
'Izabrala sam dobar seksualni život umjesto da imam djecu, bila sam zaslijepljena požudom'
SAD JOJ JE ŽAO

'Izabrala sam dobar seksualni život umjesto da imam djecu, bila sam zaslijepljena požudom'

James i ja smo odsjedali u hotelu gotovo svaki vikend, provodeći sate u krevetu vodeći ljubav na luksuznoj posteljini i pijući šampanjac iz minibara. Bio je jako seksi, ali je bio i romantičan. Znao je reći sve prave stvari, prisjetila se