Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
5

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu

VIDEO

Žena je na društvenim mrežama otkrila trik koji je svaki put u vrtu 'spasi' od krpelja, a zbilja je jednostavan. Naime, na fotografiji se može vidjeti da je gležnjeve preko čarapa oblijepila ljepljivom trakom, ali tako da ljepljivi dio bude izvana. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

mikroskopski video krpelja 00:21

Traku je namotala na okvirno desetak centimetara. 

- Proljetno okopavanje vrta puno je lakše ovako - napisala je uz fotografiju na kojoj se može vidjeti dvadesetak zalijepljenih krpelja na zelenoj traci. 

- Ne mogu ih gledati, užasni su. Ako ih imate toliko u vrtu, malo ga bolje očistite - napisala je užasnuta pratiteljica. 

Ako traka ipak ne pomogne pa krpelja pronađete negdje na tijelu, uklonite ga čim prije, jer je rizik od infekcije veći što je krpelj duže pričvršćen.

Ispovijest Hrvatica: Mi imamo lajmsku bolest. Ugriz krpelja nam je pretvorio život u pakao
Ispovijest Hrvatica: Mi imamo lajmsku bolest. Ugriz krpelja nam je pretvorio život u pakao

- Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda. Operite ruke, pincetu prebrišite antiseptikom i krpelja odmah izvadite pincetom (sami ili netko od vaših ukućana) zahvaćajući ga što bliže glavici, uz kožu i laganim ga povlačenjem izvucite iz kože, a na kožu primijenite antiseptik - savjetuju iz HZJZ-a.

Oni zaraženi virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće se nalaze u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave, a krpelja zaraženih bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu ima na čitavom području grada Zagreba.

Lyme borelioza (Lajmska bolest)

- U Hrvatskoj se najčešće pojavljuje Lyme borrelioza (Lajmska bolest ili erithema migrans), bolest uzrokovana bakterijom Borreliom burgdorferi koja se prenosi ubodom zaraženog krpelja. Simptomi su umor, zimica, vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te povećani limfni čvorovi uz karakterističan osip na koži koji se zove erythema migrans - kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

A dangerous parasite and infection carrier mite

- U roku 2 do 30 dana na mjestu ugriza krpelja pojavljuje se crvenilo na koži ovalnog ili prstenastog oblika koje se polako širi, doseže promjer obično više od 5 cm i dugo je prisutno (i nekoliko tjedana), a u sredini postupno blijedi stvarajući karakterističan oblik.
U slučaju pojave takvih karakterističnih promjena na koži nakon uboda krpelja, važno je javiti se svom odabranom liječniku. Lajmska bolest se liječi antibioticima, što je izuzetno važno radi sprječavanja kasnijeg stadija bolesti s mogućim kasnim posljedicama u kojem mogu nastati artritis (upala zglobova), miokarditis (upala srčanog mišića), meningitis i /ili neuritis (upala živaca) - dodaju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka
POSEBAN RECEPT

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Kraljica je vrlo rijetko mijenjala način prehrane te je kajgana postala jedno od njezinih omiljenih jela za doručak. Njezin je kuhar otkrio da je za Kraljicu radio kajganu s muškatnim oraščićem i limunom

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto
NEOBIČAN DODATAK

Jednostavan trik kako da ruže cvjetaju kao lude cijelo ljeto

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Primjerice, zbog prekomjerne sadnje i sjetve, čime se tlo iscrpljuje
'Izabrala sam dobar seksualni život umjesto da imam djecu, bila sam zaslijepljena požudom'
SAD JOJ JE ŽAO

'Izabrala sam dobar seksualni život umjesto da imam djecu, bila sam zaslijepljena požudom'

James i ja smo odsjedali u hotelu gotovo svaki vikend, provodeći sate u krevetu vodeći ljubav na luksuznoj posteljini i pijući šampanjac iz minibara. Bio je jako seksi, ali je bio i romantičan. Znao je reći sve prave stvari, prisjetila se