Obavijesti

News

Komentari 9

BiH: RS usvojila protuustavne zakone, želi organizirati izbore

BiH: RS usvojila protuustavne zakone, želi  organizirati izbore

Europska unija posebnom je izjavom još u četvrtak upozorila vlasti u RS kako bi donošenjem zakona prekršili ustav države i doveli u pitanje daljnji proces europskih integracija

VIDEO

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima vladajuće većine, koju kontrolira Milorad Dodik, usvojio entitetski izborni zakon kojim se izravno krši ustav BiH i važeći izborni zakon na državnoj razini, što je odmah naišlo na osude međunarodne zajednice. Izborni zakon donesen je na Dodikov poticaj kao odgovor na nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH za kojima je u ožujku posegnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Spornim zakonom sve ovlasti za provedbu izbora oduzimaju se Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) i prenose na entitetsko izborno povjerenstvo, a glasovima vladajuće većine usvojena je i odredba po kojoj mandati ubuduće ne bi pripadali pojedincu koji ih osvoji nego političkoj stranci na čijoj su listi izabrani.

Na taj se način uvodi čvrsta stranačka stega jer parlamentarni zastupnici tijekom mandata više ne bi mogli mijenjati stranke.

Malo je vjerojatno da bi zakon mogao stupiti na snagu do provedbe lokalnih izbora planiranih za listopad jer ga treba potvrditi i Vijeće naroda RS a izgledno je i kako će o njemu u konačnici odlučivati Ustavni sud BiH.

Dodiku nastavili suđenje u BiH, on poručio: 'Montirani proces'
Dodiku nastavili suđenje u BiH, on poručio: 'Montirani proces'

Iz oporbe su odmah upozorili kako će taj zakon biti nemoguće provesti a legitimitet izbora koji bi se po njemu organizirali ne bi nitko priznao.

"Tko će nam dati legitimitet izbora? Okruženi smo NATO-om, igramo se vatrom", kazao je tijekom rasprave u parlamentu Ognjen Bodiroga iz oporbene Srpske demokratske stranke (SDS).

Uz izborni doneseni su i zakoni o imunitetu koji jamče zaštitu od kaznenog progona svim dužnosnicima u RS-u, kao i novi zakon o referendumu po kojemu će takva izjašnjavanja u RS-u ubuduće biti organizirana tako da su važeća koliko god na njih birača izađe a za predložene odluke glasa njih polovica.

Uz to je izmijenjen i zakon o radu kako bi se pogodovalo dužnosnicima pod sankcijama. Takvima koji su po pravilu pod američkim sankcijama poput Dodika sada je omogućeno da plaće primaju u gotovini a ne isključivo preko računa koje im banke po pravilu zatvaraju. 

OESS koji nadzire provedbu izbora u BiH odmah se oglasio osudivši donošenje izbornog zakona na razini RS.

BiH: Parlament RS je usvojio nacrt za entitetski zborni zakon
BiH: Parlament RS je usvojio nacrt za entitetski zborni zakon

U zajedničkoj izjavi koju potpisuju Ian Borg, predsjedatelj OESS-a i ministar vanjskih poslova Malte te glavna tajnica te organizacije Helga Maria Schmid, istaknuto je kako se time krši ustavni poredak BiH kao i daytonski sporazum te potkopavaju dostignuća u provedbi ključnih reformi i ugrožava nedavni napredak u zemlji na njenom europskom putu.

"Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana. Apeliramo na Narodnu skupštinu RS da povuče usvojeni izborni zakon usvojen i poziva sve političke lidere u BiH da rade konstruktivno na razini državnih institucija uz fokusiranje na provedbu neophodnih reformi u interesu svih građana", stoji u izjavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...