Obavijesti

News

Komentari 39

Desnica će osvojiti vlast. Možda više sa Zoranom Milanovićem, nego s Plenkovićevim HDZ-om

Desnica će osvojiti vlast. Možda više sa Zoranom  Milanovićem, nego s Plenkovićevim HDZ-om
1

Domovinski pokret i Most u Milanoviću kao premijeru našli bi autentičnog saveznika i istomišljenika, dok bi u Andreju Plenkoviću pronašli samo njihovu tihu patnju, "majčicu" stranku i dvostrukog partnera - HDZ.

VIDEO

Kako god okrenuli, desnica je odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima.

I što god se dogodilo, desnica će doći na vlast.

Hoće li to biti HDZ s Domovinskim pokretom ili će to biti Zoran Milanović s kim god može ili treba, vrlo brzo će se vidjeti.

Desnica se svakako ne mora bojati da neće biti zastupljena na vlasti, možda još i više preko Milanovića, nego preko njima problematičnog Plenkovića.

Zoran Milanović praktički je vodio kampanju Domovinskog pokreta i Mosta, sada kao i godinama ranije ponavljao je stvari koje se uklapaju u njihovu ideologiju, od migranata preko Europske unije do Aleksandre Zec, ne promovirajući niti jednom riječju niti jednu programsku ili ideološku odrednicu SDP-a i ljevice.

Osim, naravno, rušenja Ivana Turudića, HDZ-a i borbe protiv korupcije. Na čemu je parazitirala i desnica.

Kolakušić neće HDZ-DP vladu: 'Nisam izlazio iz pravosuđa da bih sada podržavao kriminalce'
Kolakušić neće HDZ-DP vladu: 'Nisam izlazio iz pravosuđa da bih sada podržavao kriminalce'

Nebitni SDP

Milanovićeva koalicija s Mostom i Domovinskim pokretom, kao i s lobotomiziranim SDP-om koji slijepo slijedi svog velikog vođu kamo god ih on okrenuo, bila bi stoga ideološki kompatibilnija od Plenkovićeve koalicije s Ivanom Penavom.

Zoran Milanović autentični je zastupnik Mosta i DP-a, a ne Andrej Plenković.

Dok SDP nitko više ne uzima ozbiljno.

Dapače, Milanović je u par navrata obavio svoje ritualne sukobe s Miloradom Pupovcem, što je sada navodno jedan od uvjeta Domovinskog pokreta, kao što je SDP raskinuo svaku mogućnost koalicije s Možemo!, što je drugi javni Penavin uvjet za koaliciju.

Milanović ističe da mu Istanbulska konvencija "nije bitna".

I iznosi problematične stavove prema ženama, manjinama, presudama Haškog suda, genocidu u Srebrenici, prema Srbima, dok udara po "udbaškim sinovima i udbaškim drukerima".

Uostalom, bila bi to proruska, antiukrajinska, anti-NATO, anti-EU, antivakserska koalicija, savez stranaka koji je digao ruku protiv vojne obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Radić o ponudi Grmoje: To je neozbiljno, gdje ste dosad bili kada smo vas zvali u koaliciju?
Radić o ponudi Grmoje: To je neozbiljno, gdje ste dosad bili kada smo vas zvali u koaliciju?

Antisistemski elementi

A tu se uklapaju i antisistemski elementi bivših živozidaša i Mislava Kolakušića, koji bi podržali Milanovićeve najave ukidanja Ustavnog suda, kao što je to svojedobno zazivao i Mostov ministar policije Vlaho Orepić. Uostalom, Milanović je 2015. godine stavio potpis na famoznu Tripartitnu koaliciju SDP-a, Mosta i HDZ-a koja bi bila realizirana prošla da Karamarko nije smislio drugačiji plan.

Desnica bi, dakle, u Milanoviću našla prirodnog saveznika i istomišljenika.

Dok bi u Andreju Plenkoviću našla samo HDZ. Njihovu "majčicu" stranku od koje su potekli i tihu patnju s kojom su dvaput koalirali. Plenković je od početka bio smetnja.

Ali Plenković je dvaput održao HDZ na vlasti, Plenković je treći puta pobijedio na izborima i HDZ će ga se teško odreći.

Bez Plenkovića

Bez Plenkovića HDZ ne bi sigurno pobijedio u devet od 11 izbornih jedinica, od toga u svim zagrebačkim, čak i u centru Zagreba.
Plenković bi se, zbog svojih stavova o ženama, manjinama, femicidu, Europskoj uniji, NATO savezu, više složio s Možemo! i možda čak i sa SDP-om koji sad napadno šuti o mizoginiji, šovinizmu, nacionalizmu i suverenizmu svog premijerskog kandidata.

To je, dakle, postizborni portret glavnih političkih aktera.

Pri čemu, naravno, ne treba zaboraviti da je SDP svima prihvatljiv partner kojeg nitko nije napadao i koji se nikome nije zamjerio, naprosto zato što ništa nije mogao ili smio reći. Ali i da su Most i Domovinski pokret duže od godinu dana vodili krvavi i bratoubilački rat za poziciju prvog i najavažnijeg postizbornog koalicijskog partnera - HDZ-u.

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Tri opcije

Domovinskom pokretu stoga se nudi par mogućnosti.

Prvo, mogu ići s Milanovićem koji ih autentično i prilično gorljivo zastupa. Drugo, mogu HDZ-u (opet) uvjetovati koaliciju, ali bez Plenkovića kao premijera, što je već jednom - iako prerano - napravio Miroslav Škoro. Pa mogu, recimo, progurati za premijera ministra obrane Ivana Anušića, najboljeg prijatelja Domovinskog pokreta.

Ali, i to je treća varijanta, moraju svakako voditi računa o tome da u buduću koaliciju idu kompletno, što prije i što odlučnije, kako ih se putem ne bi raščerupalo.

Premda i dalje postoji opasnost da Plenković primi DP u Vladu, a onda tajnici izda nalog da napiše otkaze njihovim ministrima i okrene se žetončićima u Hrvatskom saboru.

I tamo opet pronađe neke SDP-ovce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina
DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'
RASPORED LIJEČNIKA U SISKU ZA SVIBANJ

DOZNAJEMO Rade 13 noćnih na intenzivnoj: 'Tko će odgovarati ako pacijent umre zbog greške?'

24sata dobila su na uvid novi raspored liječnika iz Siska za svibanj, a prema njemu neki liječnici rade svaku drugu noć, a dežurstva su i po 24 sata. - Nemamo dovoljno liječnika, kaže nam ravnatelj.