Obavijesti

News

Komentari 43

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)

VIDEO

Viktor Josip Auguste D’Hondte nije bio hadezeovac. Zapravo, uopće nije Hrvat. Rrođen je u Gentu, u Belgiji, 1841. Po zanimanju bio je pravnik, poslovni čovjek, matematičar. No D'Hondt svaki put da ogroman doprinos, veći nego sponzori i donatori stranke i na neki način ključna figura je HDZ-ovih izbornih pobjeda, pa tako i ove jučerašnje na kojoj je stranka Andreja Plenkovića sa 61 mandatom postala relativni pobjednik izbora i najvjerojatnije će, uz puno muke i pregovora,  uspjeti sastaviti novu Vladu. 

Pokretanje videa...

Najbolje izjave političara prije izborne šutnje 01:26

Naime, prema D'Hondtovoj metodi preračunava se broj zastupnika u Hrvatski sabor budući da hrpa malih stranaka ostaje ispod izbornoga praga. Pojednostavljeno, to zvuči ovako. Ako imate stranku A, B i C koje neće proći izborni prag od pet posto i stranke X, Y i Z koje su redom dobile najveći broj glasova, onda će najveći broj tih glasova koji su ostali ispod praga pripasti X-u, pa Y-u, pa Z-u. Znači, najvećima najviše, manjima manje i tako redom. 

Zbog odluke da ne idu zajedno, Rijeke pravde i Možemo! su, figurativno rečeno, najčešće završavali kao Y odnosno Z, a ne kao X i tu su, u teoriji naravno, izgubili sve te mandate. 

'Intervju' s tipom koji će odlučiti pobjednika izbora: Vi ste, gdine D'Hondt, nešto kao Superhik?!
'Intervju' s tipom koji će odlučiti pobjednika izbora: Vi ste, gdine D'Hondt, nešto kao Superhik?!

D'Hondtov sustav nikako ne ide na ruku oporbi, odnosno Rijekama pravde i možemovcima koji su jedno vrijeme pregovarali oko zajedničkoga izlaska na izbore, ali se nisu dogovorili. U konačnom zbroju tako su Možemo! i Rijeke pravde na ovim izborima dobili više od 731.750 glasova, dok ih je HDZ dobio nešto manje od 730.000. 

Kao što smo već pisali, predizborna koalicija SDP-a i Možemo! nije se dogodila jer su možemovci tražili minimalno četiri ulazna mjesta u četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj jedinici. I to zato što su njihova istraživanja pokazivala da Možemo može osvojiti mandate u sve četiri izborne jedinice. SDP nije pristao na taj uvjet.

Međutim, Možemo! je zaista osvojio mandat samo u sedmoj izbornoj jedinici. U ostale tri jedinice su glasovi dani za Možemo završili u smeću iako su zaista bili na rubu da osvoje mandate. 

U četvrtoj izbornoj jedinici je Možemo osvojilo preko 11.000 glasova, prešli su izborni prag s rezultatom od 5,49 posto, ali to nije bilo dovoljno za mandat. U petoj izbornoj jedinici su osvojili skoro 6.400 glasova, ali to je 3,6 posto i nisu prešli izborni prag. U devetoj izbornoj jedinici su osvojili preko 9.000 glasova ili 4,44 posto, bili su blizu praga, ali nisu ga uspjeli prijeći i glasovi za njih su završili u "smeću".

Ljevica je dakle sama sebi pucala u nogu neokupljanjem, pa čak i razbijanjem već dogovorene koalicije lijevih stranaka u trenutku kad su se u priču uključili Zoran Milanović i Rijeke pravde. No u toj priči već je bilo jasno da SDP na izbore ide bez Možemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina