Obavijesti

News

Komentari 30

Ptičja gripa pokraj Pitomače: U selu Križnica eutanazija peradi

Ptičja gripa pokraj Pitomače: U selu Križnica eutanazija peradi
8

Nakon eutanaziranja ne samo kokoši nego i ostale peradi, objekti će se dezinficirati, a vlasnici peradi će biti u što kraćem vremenu isplaćeni. Nakon proteka određenog roka oni će ponovo moći uzgajati perad

VIDEO

Nakon što je laboratorijska analiza utvrdila da se u dvorištu jednog obiteljskog gospodarstva na Križnici pojavila ptičja gripa, nakon procjene krenulo se u eutanaziju peradi na tom gospodarstvu. Isto će se napraviti i na susjednim gospodarstvima, kazao nam je dr. Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede i šef Uprave za veterinarstvo.

Dodao je kako će se na svih 22 gospodarstva koliko ih je na Križnici postupiti na isti način kao i kod gospodarstva, gdje se i pojavila ptičja gripa. Nakon eutanaziranja ne samo kokoši nego i ostale peradi, objekti će se dezinficirati, a vlasnici peradi će biti u što kraćem vremenu isplaćeni. Nakon proteka određenog roka oni će ponovo moći uzgajati perad. Cijeli postupak od eutanazije pa do zbrinjavanja gotovo 1000 komada peradi provesti će se tijekom petka do poslijepodnevnih sati, naglasio je Agičić.

Prvi simptomi ptičje gripe pojavili su se u subotu kada su na imanju Tihomira Vučete uginule kokoši. On je u prvi tren pomislio da je razlog uginuću hladnoća koja je vladala tog dana. 
- Malo sam proguglao internetom i došao do zaključka da bi se ipak moglo raditi o ptičjoj gripi pa sam dvije kokoši odnio u Veterinarsku stanicu u Pitomaču - kaže 38-godišnji Vučeta, čije su sumnje u ptičju gripu potvrđene u četvrtak.

S eutanazijom se krenulo iz njegova dvorišta, gdje su prvo pokupili svih 15 mrtvih kokoši, te eutanazirali 24 patke i 8 golubova. Mrtvu perad su stavili u posebno opremljeno vozilo gdje u kojem završiti  preostala perad i golubovi. Nakon toga će se eutanazirana perad i golubovi, po zakonom određenoj proceduri zbrinuti. Neslužbeno doznajemo da su i neki lovci ostali bez divljih patki, čim se pojavila sumnja na ptičju gripu. 

Od četvrtka, kada su stigli rezultati laboratorijske analize zatvoren je prilaz Križnici. Policija propušta jedino stanovnike Križnice koji idu ili skelom ili visećim mostom, u mjesto koje je svojevrstan otok omeđen starim i novim tokom rijeke Drave i graniči sa susjednom Mađarskom. Dok je vikendašima i posjetiteljima ovog jedinstvenog prirodnog rezervata dolazak zatvoren do daljnjega. 

Agičić je istakno kako nema opasnosti za ljude jer se na vrijeme reagiralo. Ljudi mogu biti u opasnosti samo ako su za zareženim pticama proveli najmanje mjesec dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.