Obavijesti

News

Komentari 1

USKOK digao optužnicu: Trojac švercao stotine kila raznih droga, imali oružje i eksploziv

USKOK digao optužnicu: Trojac švercao stotine kila raznih droga, imali oružje i eksploziv

Okrivljenici su drogu nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske. Drogu su zatim prevozili do unajmljenih stanova i garaža na području Zagreba, Ljubljane, ali i Njemačke i BiH

VIDEO

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu, nakon provedene krim istrage, podignuo optužnicu protiv dvojice muškaraca i jedne žene zbog počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Riječ je o državljaninu Bosne i Hercegovine (1999.) te o dvoje slovenskih državljana - muškarcu (1988.) te ženi (1989.). Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su, u razdoblju od početka 2022. do 24. svibnja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj i Belgiji, kao članovi zločinačkog udruženja osnovanog s ciljem stjecanja znatne materijalne koristi kontinuiranom nabavom i daljnjom prodajom većih količina raznih vrsta droga, kao i nabavom, posjedovanjem i prodajom većih količina raznog oružja, streljiva i eksploziva, raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogramom marihuane, 100 kilograma hašiša, točno neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilograma mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga, ukupne vrijednosti od najmanje 3.313.600 eura. Okrivljenici su drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1.600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu. Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura.

VIDEO Velika zapljena u Istri! Policija oduzela više desetaka kilograma droge i 69.000 eura
VIDEO Velika zapljena u Istri! Policija oduzela više desetaka kilograma droge i 69.000 eura

Okrivljenici su drogu nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske. Drogu su zatim prevozili do unajmljenih stanova i garaža na području Zagreba, Ljubljane, ali i Njemačke i BiH. Na tim se lokacijama droga skrivala i pripremala za daljnju prodaju, miješala s punilima, vagala i pakirala te se prema uputama dostavljala i prodavala kupcima u više europskih država. Okrivljenici su također raspolagali s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari okrivljenici su nabavljali u BiH, a potom su navedeno skrivali u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Zaradu od prodaje droge i oružja okrivljenici su podijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju. Zadaće prvog i drugog okrivljenog bile su prenošenje informacija i davanje uputa za konkretne aktivnosti zločinačkog udruženja, prikupljanje novca proisteklog iz kriminalnog poslovanja zločinačkog udruženja, pronalaženje i najam stanova, garažnih prostora i vozila za potrebe zločinačkog udruženja te financiranje obrane uhićenih članova zločinačkog udruženja. Osim toga je prvookrivljeni bio zadužen i za nabavu, prodaju i prijevoz droge, novca i članova zločinačkog udruženja, kao i za dogovaranje izrade skrivenih prostora unutar automobila u kojima se krijumčarila droga, a vodio je i brigu oko vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

VIDEO Varali s kanabisom pa klijentima ukrali 650. mil eura: Oštetili ljude u čak 35 zemalja
VIDEO Varali s kanabisom pa klijentima ukrali 650. mil eura: Oštetili ljude u čak 35 zemalja

Drugookrivljena je bila zadužena i za prikupljanje novca od prodaje droge i pripremanje novca za buduće isporuke droge te za obavljanje prijevoza zločinačkog udruženja, dok je trećeokrivljeni bio zadužen za pripremanje droge za prodaju i za samu prodaju, za prikupljanje novca od prodaje droge te za uplaćivanje novca na račune članova koji su se nalazili u zatvoru. Također je vodio brigu oko vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika te određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

U odnosu na preostalih šest okrivljenika, protiv kojih je istraga pokrenuta rješenjem od 25. svibnja 2023., postupak je razdvojen te se istraga protiv njih nastavlja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH