Obavijesti

News

Komentari 55

Zastupnike na ovim izborima biramo u novim jedinicama: Promjena vrijedi za 22% birača

Zastupnike na ovim izborima biramo u novim jedinicama: Promjena vrijedi za 22% birača

Novim zakonom mnoga naselja koja povijesno i regionalno trebaju funkcionirati kao jedno od sada će glasati u odvojenim izbornim jedinicama

VIDEO

Parlamentarni izbori održat će se u novim izbornim jedinicama. Buduće saborske zastupnike, njih 151, birači će birati prema postojećemu modelu, a u 10 izbornih jedinica izabrat ćemo ukupno 140 saborskih zastupnika odnosno njih 14 u svakoj izbornoj jedinici, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina, a tri zastupnika dijaspora. Oko petine birača odnosno njih 22 posto više neće birati zastupnike u onoj izbornoj jedinici u kojima su ih ranije birali. Preslagivanje izbornih jedinica najveću promjenu donijelo je Zagrebu, koji je umjesto na četiri podijeljen na tri izborne jedinice. Zagreb po novome potpada pod prvu, drugu i šestu izbornu jedinicu, a tramvajska linija broj 12, koja prometuje od Dubrave do Trešnjevke, povezuje sve tri zagrebačke izborne jedinice.

Novim zakonom mnoga naselja koja povijesno i regionalno trebaju funkcionirati kao jedno od sada će glasati u odvojenim izbornim jedinicama. Primjer za to su Islam Grčki i Islam Latinski, smješteni u zaleđu Zadra. Ta dva sela udaljena su samo 2,7 kilometara. Islam Latinski je naselje u sastavu Općine Posedarje i po novome će svoje zastupnike birati s Kutinom i Siskom, od kojih je udaljen 348 kilometara, odnosno više od 250 kilometara. Islam Grčki je naselje u sastavu Grada Benkovca, a on ostaje u 9. izbornoj jedinici, u kojoj je veći dio Zadarske županije.

Otok Šolta i Grad Solin po novome su u istoj izbornoj jedinici kao Knin, a ne, kao prije, sa Splitom. Općina Matulji, koja se geografski nalazi između Istre i Rijeke, po novome će zastupnike birati kao i Islam Latinski.

Radno vrijeme bolnica, ljekarni i domova zdravlja u Zagrebu na dan izbora bit će kao vikendom
Radno vrijeme bolnica, ljekarni i domova zdravlja u Zagrebu na dan izbora bit će kao vikendom

1. izborna jedinica obuhvaća središnje četvrti Zagreba i to Črnomerec, Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Peščenica – Žitnjak, Podsljeme i Trnje, pripijena joj je Velika Gorica i pet općina južno od Zagreba.

2. izborna jedinica Bjelovarsko-bilogorsku županiju, južni dio Koprivničko-križevačke te Zagrebačku županiju i istočni dio grada Zagreba odnosno četvrti Gornja Dubrava, Donja Dubrava i Sesvete.

3. izborna jedinica je kao i ranije, sastavljena od Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te sjeverozapadni dio Zagrebačke županije.

4. izborna jedinica obuhvaća Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i sjeverne dijelove Koprivničko-križevačke županije.

5. izborna jedinica kao i do sada, obuhvaća tri slavonske županije - Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku - te istočne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

6. izbornu jedinicu čine zapadni dio Grada Zagreba odnosno gradske četvrti Brezovica, Novi Zagreb – zapad, Podsused – Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka – jug i Trešnjevka - sjever te dijelovi zapadni i jugozapadni dio Zagrebačke županije.

7. izborna jedinica, ujedno je najveća, predstavlja središnju Hrvatsku, odnosno dijelove države s najvećom depopulacijom - cijelu Ličko-senjsku županiju, sjeverni dio Zadarske, dijelove Primorsko-goranske, cijelu Karlovačku te zapadne i sjeverne dijelove Sisačko-moslavačke županije.

8. izborna jedinica uključuje Istarsku županiju, grad Rijeku te određene gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji.

9. izborna jedinica prostire se na sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije, cijelu Šibensko-kninsku te dijelove Zadarske županije, koji uključuju i grad Zadar.

10. izbornoj jedinici pripadaju Dubrovačko-neretvanska i dijelovi Splitsko-dalmatinske županije. 

10%

glasova koje je dobila lista mora imati kanidat koji želi preferencijalnim glasom do Sabora

3.733.283

birača ima pravo glasa na izborima, od toga u Hrvatskoj 3.511.086.

5%

izborni je prag koje liste moraju dobiti po izbornoj jedinici da bi mogli računati na mjesto u Saboru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...