Obavijesti

Potrošač

Komentari 45

U čak 35 posto čajeva otkrili otrove, ali ne žele reći u kojima

U čak 35 posto čajeva otkrili otrove, ali ne žele reći u kojima
1

Ministarstvo zdravlja upućuje na Agenciju za hranu, a ona nam nije htjela otkriti koje čajeve je analizirala ni u kojima je našla, a Ministarstvo poljoprivrede nije ni odgovorilo

VIDEO

Gotovo 20 čajeva na hrvatskom tržištu sadrži pirolizidin alkaloide. Te tvari oštećuju jetru i pluća, a ako se dugo uzimaju mogu izazvati i zatajenje tih organa, kažu u Hrvatskoj agenciji za hranu, koja je analizirala 55 čajeva.

Čak je 35 posto imalo tragove barem jednog od 30 analiziranih alkaloida. Uzorak čaja od mente koji je proizveden izvan Europske unije je imao puno veću koncentraciju pirolizidin alkaloida nego ostali. No uvidom u dostupnu literaturu, u HAH-u su zaključili da je i u tom slučaju mogućnost akutnog trovanja zanemariva.

- Kod prosječnih konzumenata čajeva u RH rizik od štetnog utjecaja na zdravlje također je zanemariv, dok česti konzumenti mogu biti izloženi većem riziku od štetnih posljedica za zdravlje, pogotovo ako konzumiraju proizvode s visokim udjelom PA-ova tijekom duljeg perioda - stoji u objašnjenju istraživanja.

Navedeni otrovi nastaju u korovu, a njihovi tragovi sjetvom mogu završiti i u glavnom usjevu. Otrovi preživljavaju mljevenje, pečenje i ostale procese prerade, a osim u čaju, tragovi se mogu naći u žitaricama te mahunarkama. U svijetu je poznato nekoliko slučejva trovanja, uglavnom u Aziji, no kako je riječ o relativno nepoznatim tvarima, saznanja o učincima još se prikupljaju.

- Mislim da je ovo prvo istraživanje u RH, dok se u ostalim državama, poput Njemačke, monitoring provodi od pretprošle godine - objasnili su nam u Spider grupi, koja proizvodi čajeve Naturavita. Misle da njihovi čajevi nisu sudjelovali u testiranju, ali da oni sami analiziraju svoje proizvode.

- U većini čajeva nema PA-a ili su količine toliko niske da je zanemariv njihov učinak na zdravlje - dodaju u Spider grupi.

- Prema procjenama stručnjaka, ne bi se smjelo konzumirati više od 0,007 mikrograma na kilogram tjelesne mase dnevno - objasnila je prof. dr. sc. Jasna Bošnir, s Nastavnog zavoda ja zavno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

U Hrvatskoj agenciji za hranu nisu nam htjeli otkriti koje čajeve su analizirali ni u kojima su našli opasne tvari. Kažu da im je jedini cilj bila “snimka stanja”, odnosno prikupiti podatke te da je bitno iznijeti samo zaključak o zanemarivom utjecaju na zdravlje. Ministarstvo zdravlja kaže da imena može objaviti samo Hrvatska agencija za hranu, a Ministarstvo poljoprivrede koje smo upozorili na kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama te načela javnosti i slobodnog pristupa informacijama prema kojem svi imaju pravo na točnu informaciju, nije ni nam ni odgovorilo na upit. Eurozastupnica Biljana Borzan kaže da Hrvatska u ovakvim situacijama postupa kao i ostale članice EU.

- Ne štiti se proizvođača pod svaku cijenu nego se onog tko je prekršio pravila kažnjava povlačenjem proizvoda s tržišta, osobito kad se radi o malim obiteljskim proizvođačima. No tako se radi kad proizvod nije štetan za zdravlje. Ako se radi o proizvodu koji dokazano šteti zdravlju, apsolutni sam zagovornik javnog objavljivanja imena - kaže Borzan i kaže da bi, s obzirom da Hrvatska agencija za hranu ne može povući proizvod s tržišta, Ministarstvo poljoprivrede trebalo provesti inspekciju. 

Ekstremne količine

Najviše otrova našli su u čaju od mente proizvedenom izvan EU. U HAH-u tvrde da se ni od te količine čaja nećemo otrovati.

U Zagrebu ne žele reći koja šminka je otrovna

Grad Zagreb je od Nastavnog zavoda za javno zdravatsvo “Dr. Andrija Štampar” krajem prošle godine naručio istraživanje o opasnim kemikalijama u kozmetici i šminki. U nekim uzorcima pronašli su nedopuštene razine olova.

Od Grada Zagreba 24sata su danima pokušavali saznati koja šminka nas truje, no odgovor su nam uskratili.

Ministarstvo poljoprivrede godinama skriva i tko nas truje maslinovim uljem

Od 20 ekstradjevičanskih maslinovih ulja, šest je palo na ispitu kakvoće, otkrila je lani inspekcija Ministarstva poljoprvrede. Proizvođači maslinova ulja miješaju ga s drugim uljima. Da sva maslinova ulja ne odgovaraju onome što piše na deklaraciji pokazalo je istraživanje istog ministarstva i godinu ranije. Oba puta potrošačima nisu otkrili koji proizvođači ih varaju. Ni na inzistiranje 24sata nisu odgovorili na pitanje ni zašto štite prevarante.

Ministartvo nam nije otkrilo ni koji proizvođači nas varaju na kozjem i ovčjem siru te medu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode