Obavijesti

Promo sadržaj

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
3

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Kako bismo očuvali svoje mentalno zdravlje i minimalizirali stres, potrebno je i pažljivo odabirati nutrijente koje unosimo u naš organizam. Pravilna prehrana put je ka zdravom i sretnom životu, a nutricionistica Petra Sliško otkriva kako prehranom osigurati i unaprijediti vlastito mentalno zdravlje.

Utjecaj prehrane na mentalno zdravlje

Lošu prehranu vežemo uz visoke razine oksidativnog stresa. To je proces koji se događa u svakoj stanici pod utjecajem štetnih molekula (slobodnih radikala) i može utjecati na razvoj brojnih bolesti pa tako i na narušavanje mentalnog zdravlja. Pod '“loša“ prehrana, mislimo na klasičnu zapadnjačku neuravnoteženu prehranu siromašnu voćem i povrćem te bogatom zasićenim mastima i dodanim šećerom“, objašnjava mr. sc. Petra Sliško, nutricionistica iz Croatia Poliklinike. Ističe i kako alkohol, kofein i drugi stimulansi djeluju na sličan način, a pojedini među njima mogu uzrokovati i bolesti jetre, glavnog aduta za svakodnevno „čišćenje“ organizma od bilo kakvih štetnih utjecaja. Naime, dobitna kombinacija za borbu protiv oksidativnog stresa bi bila prehrana koja se zasniva na obilju voća i povrća, biljnih ulja, sjemenki i orašastih plodova, mesu peradi i primarno ribe, niskomasnom mlijeku i mliječnim proizvodima i cjelovitim žitaricama. Neke se namirnice u ovoj priči posebno ističu, kako djelovanjem tako i bojom, a to su: tamnozeleno lisnato povrće, kupusnjače, cikla, bundeva, mrkva, batat, luk i češnjak te bobičasto voće, kivi i citrusi.

Kako dalje objašnjava mr. sc. Sliško, oksidativni stres može izazvati upalu na razini organa ili tkiva i prva linija obrane je unos protuupalnih namirnica. Predstavnici protuupalnog djelovanja u prehrani su izvori omega-3 masnih kiselina (plava i bijela riba, plodovi mora, morske alge, sjemenke i orašasti plodovi), zeleni čaj, voće i povrće, kurkuma, đumbir, maslinovo ulje i cjelovite žitarice. Ove namirnice povoljno utječu na zdravlje živčanog sustava i smanjuju upalu koja se često nalazi u pozadini mentalnih bolesti.

Koju prehranu odabrati?

Stručno savjetovanje o prehrani igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, a sama ideja primjene pravilne prehrane u očuvanju mentalnog zdravlja potječe iz činjenice da se prehranom unose kofaktori za stvaranje neurotransmitera te da je pravilna prehrana ključna za ravnotežu crijevnog mikrobioma, mjesta gdje se stvara čak do 90 % hormona sreće.

Adekvatnim unosom vitamina B6 (losos, piletina, jetrica, banana, slanutak, tamnozeleno lisnato povrće), cinka (kamenice, govedina, zob, bučine sjemenke), vitamina C (citrusi, paprika, rajčica, svježe povrće) i bakra (čokolada, krumpir, gljive, iznutrice, indijski oraščići) osigurava se potreban materijal za stvaranje neurotransmitera, a ravnotežu mikrobioma moguće je održavati unosom probiotika (fermentirani mliječni proizvodi, nutritivni kvasac, ukiseljeno povrće,..) i probiotika (voće, povrće, cjelovite žitarice, sjemenke, orašasti plodovi).

Mentalnu oštrinu mogu narušavati hormonalni disbalansi i stanja poput inzulinske rezistencije ili bolesti štitnjače kod kojih pravilna prehrana također ima svoju ulogu. U tome će posebice pomoći uravnoteženi i redoviti obroci, doručak svakog dana, izbjegavanje perioda gladovanja, izbjegavanje slastica, kolača i pekarskih proizvoda te adekvatan san“, poručuje mr. sc. Sliško te dodaje kako je ključ pravilnog pristupa pacijentu upravo suradnja stručnjaka i njihovo zajedničko djelovanje za dobrobit pacijenta, odnosno pružanje svih potrebnih informacija kako internim pacijentima, tako i široj publici.

Nutricionističko savjetovanje

Od iznimne je važnosti za sve pacijente da na jednom mjestu mogu dobiti cijeli spektar usluga – od dijagnostike do alata s kojima se mogu „boriti“ s dijagnozom. Sve to pacijenti mogu dobiti u Croatia Poliklinici, vodećoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj, koja se ponosi vrhunskim liječničkim timom i najsuvremenijom medicinskom opremom.

U Poliklinici, objašnjava mr. sc. Sliško, prvi kontakt pacijenta s nutricionistom je nutricionističko savjetovanje koje se provodi online ili uživo. Nutricionist na savjetovanju prikuplja sve bitne informacije o prehrambenim navikama pacijenta, uzima detaljnu osobnu i obiteljsku anamnezu, razgovara s pacijentom i uzima u obzir sve simptome pacijenta kao i nalaze pretraga. „Pacijent nakon toga odlučuje hoće li intervenirati na dijagnozu i/ili cilj putem individualnih smjernica ili plana prehrane. U ponudi su i paketi od tri ili šest mjeseci koji uključuju kontinuiranu podršku i suradnju nutricionista, redovite kontrole i kontinuirano modificiranje plana prehrane prema željama i potrebama. Kliničko-nutricionistička ambulanta je inače dostupna za pacijente s bilo kakvim zdravstvenim problemima ili prehrambenim ciljevima i redovito se među korisnicima nađu pacijenti oboljeli i od autoimunih bolesti, upalnih bolesti crijeva, kožnih i reproduktivnih bolesti te bolesti štitnjače, ne samo pretilosti“, ističe mr. sc. Sliško.

Osim toga, u moru informacija o bolestima i stanjima u današnje vrijeme, jako je važno naići na one koje su napisane u vodstvu stručnjaka pa je upravo zbog toga pokrenut i blog Croatia Poliklinike. Cilj bloga nije samo pružiti informacije o bolesti, već i uputiti pacijenta na pravovremene pretrage i preglede jer ako je prehrana pola zdravlja, druga polovica je definitivno redovan godišnji „servis“ zvan sistematski pregled gdje pacijent dobiva inicijalni pregled zdravstvenog stanja, ali i sve daljnje potrebne preglede kako bi liječnici i nutricionist dobili kompletnu sliku stanja organizma“, objašnjava mr. sc. Sliško.

Croatia Poliklinika

Kroz svoju stručnost i širok spektar usluga, Croatia Poliklinika ostaje prva opcija za mnoge koji traže kvalitetnu medicinsku skrb i savjetovanje u Hrvatskoj. Liječnički tim Croatia Poliklinike već dugo uživa ugled izvrsnosti uz tim vodećih stručnjaka iz 22 različita medicinska područja, dok poliklinika pruža preko 100 specijalističkih i 800 dijagnostičkih usluga u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Koprivnici, Osijeku, Varaždinu i Zadru koristeći pritom najsuvremeniju medicinsku opremu.

Više informacija o Kliničko-nutricionističkoj ambulanti Croatia Poliklinike možete pronaći ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje
Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje
PROMO

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje

Iz Bobisa pozivaju: "Pridružite se Bobisu i gradu Splitu, u utorak 7. svibnja, na splitskim Prokurativama i budite dio povijesti dok slavimo ovogodišnju Sudamju i 75 godina legendarnog Bobisa.“