Obavijesti

Sport

Komentari 36

Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!

Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!

Hrvatski trener je u godinu i osam mjeseci dobio čak tri otkaza. Prvi u rujnu 2022. godine u Osijeku pa je zatim preuzeo Trabzonspor gdje je postao bivši u listopadu prošle godine. Sad ga je smijenio i Union

VIDEO

Nenad Bjelica došao je u Union Berlin krajem studenog prošle godine kao spasitelj. Čelnici su pred njega stavili jedan cilj, ali vrlo težak. Ostati u Bundesligi.

U veljači je klub zaredao s dobrim rezultatima i činilo se kako će osigurati ostanak i prije kraja sezone, ali u završnici su upali u krizu. Bez pobjede su bili od 16. ožujka, a nakon što ih je Bochum nokautirao 4-3 u ključnoj utakmici za ostanak, čelnici su smijenili Bjelicu s učinkom od šest pobjeda, šest remija i deset poraza u 22 utakmice.

1. FC Union Berlin - 1. FC Heidenheim

Hrvatski trener je tako u godinu i osam mjeseci dobio tri otkaza. Prvi u rujnu 2022. godine u Osijeku pa je zatim u travnju prošle godine preuzeo Trabzonspor, no otišao je s klupe u listopadu prošle godine. Više od mjesec dana kasnije preuzeo je Union Berlin gdje se na kraju zadržao tek pet mjeseci, mjesec kraće nego u Turskoj.

Bjelica je iz Osijeka i Trabzona otišao rezultatski neispunjena cilja, ali je dobio otpremninu. Ukupno je u Dinamu, Osijeku i Trabzonsporu zaradio preko 4,1 milijuna eura! No, idemo redom.

U ljeto 2022. godine skupa i pretplaćena momčad Osijeka bilježila je katastrofalne rezultate. Navijači su zazivali Bjeličin otkaz, klub je tonuo sve dublje, ali čelnici ga nisu htjeli smijeniti zbog - masne otpremnine. Njemu, pak, odlazak također nije bio opcija, a razlog je, zapravo, prilično neuobičajena klauzula koja se nalazila u ugovoru. Naime, da je Bjelica sam odstupio, on bi sam morao namiriti klubu ostatak financijskih uvjeta do kraja ugovora, kao i njegov stožer.

Osijek: NK Osijek održao konferenciju za medije uoči utakmice protiv NK Varaždin

Na kraju je došlo do dogovora. Osijek ga je smijenio deset mjeseci prije isteka ugovora i isplatio mu otpremninu od 1,5 milijuna eura. Bilo im je preskupo isplatiti i njegov stožer pa su ih jednostavno ostavili u klubu i imenovali Rene Pomsa novim trenerom. Nakon Bjelice su na kraju i svi njegovi pomoćnici napustili Osijek.

Odmarao je hrvatski trener više od pola godine pa dobio angažman u Trabzonsporu. Cilj je bio privesti kraju vrlo lošu sezonu u kojoj su u prvenstvu završili na šestom mjestu pa potom pojačati momčad i u novoj sezoni krenuti u boj na mjesta koja vode u Europu. I nije to izgledalo loše, ali Turci su poznati kao ne baš strpljivi pa su mu dali otkaz nakon četiri poraza. 

Otišao iz Dinama zbog smanjenja plaće 

Kako su tada pisali turski mediji, ugovor ga je vezao do lipnja 2025. godine, a Bjelica je od Trabzonspora potraživao tri milijuna eura otpremnine i punu isplatu za sve članove svog stožera. No, Turci su to odbili pa su se dogovorili. Hrvatskom treneru su navodno isplatili 1,5 milijuna eura.

Zagreb: Igrači proslavili pobjedu s trenerom Bjelicom su studiju Arena Sporta

Možda i najljepše trenerske dane Bjelica je proveo u Dinamu kojeg je vodio od 2018. do 2020. godine. Osvojio je dva prvenstva i jedan Kup, igrao Ligu prvaka i izborio europsko proljeće nakon 49 godina. Nakon velike pobjede na Poljudu u ožujku 2020. godine 'modri' su napravili veliki korak prema novoj tituli, ali onda se pojavio korona virus.

Dinamo je u jeku korona virusa, kada je bila prekinuta sezona, smanjio plaće Nenadu Bjelici, njegovom stožeru i svim igračima. Svi su se pobunili protiv toga, da bi na koncu Bjelica dogovorio sporazumni raskid.

- Odlazim iz kluba, a nismo se posvađali. Branio sam svoju odluku, a Dinamo je branio sebe. Svatko je radio legalno. Normalno da mi je teško. Bio sam ovdje dvije godine i ostvario vrhunske rezultate. Atmosfera je bila sjajna i jasno da mi je teško. No, to je život - rekao je tada Bjelica koji je na ime otpremnine dobio 1,1 milijun eura. Ipak, nije dobio cijeli iznos. Kako su tada pisali mediji, oprostio je Dinamu 1,4 milijuna eura jer bi mu po ugovoru pripadalo 2,5 milijuna eura. 

Bjelica je sada dobio otkaz u desetom klubu svoje karijere, a hoće li mu sjesti kakva otpremnina, to samo znaju on i čelnici Union Berlina. Ugovor ga je vezao do ljeta 2025. godine, no nije poznato koliko mu je mjesečno sjedalo na račun. Da je izborio ostanak u Bundesligi, pripao bi mu bonus od 100 tisuća eura i produljenje ugovora na još godinu dana, no sada je samo dobio - pedalu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja
ČUDESAN MEČ U RIJADU

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja

Prvi put nakon 25 godina dobili smo apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji, a tu laskavu titulu u Saudijskoj Arabiji osvojio je Oleksandr Usik koji je podijeljenom odlukom sudaca slavio protiv Tysona Furyja

VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu
GOLIJADA U KOPRIVNICI

VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu

U sadržajnoj utakmici 35. kola HNL-a palo je pet pogodaka. Dinamo je gubio pa okrenuo, a na koncu do slavlja stigao u 93. minuti. Šansu su dobili juniori i rezervni igrači, a debitirao je sin trenera Sergeja Jakirovića
Usik u rekordnom roku pokorio tešku kategoriju! Je li postao i najveći boksač svih vremena?
KAKAV SPEKTAKL!

Usik u rekordnom roku pokorio tešku kategoriju! Je li postao i najveći boksač svih vremena?

Plus+ U listopadu će se Usik i Fury boriti opet. Što znači da će se odreći IBF pojasa, za koji će boksati Hrgović i Dubois. Pobjednik tog meča mogao bi na Usika. Ili na Furyja. Dvojac koji je ipak trenutačno razina više. Barem jedna...