Mlad luk sadržava niz vitamina i minerala korisnih za zdravlje, pa ga vrijedi uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Imajte na umu da je zeleni dio vrlo hranjiv pa ga nikad ne bacajte
Koliko puta ste plakali režući luk, a što je jačeg okusa, više je i suza? Razlog tomu je plin koji se oslobađa tijekom rezanja i iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati sve to iz očiju
Ako ste se pitali zašto dinstani luk ima tako intenzivan miris, odgovor leži u sumporu koji se tijekom termičke obrade oslobađa iz njega i proširi zrakom
Luk preferira hladna, tamna i suha mjesta. Suprotno okruženje, prostor koji je topao, vlažan ili osvijetljen, potaknut će klijanje. Luk koji klija i dalje je siguran za jelo sve dok je meso čvrsto i nema znakova truljenja
Iako se luk koristi u gotovo svim jelima koje pripremamo, mnoge odbija njegov miris. Ipak, s obzirom na njegovu nutritivnu vrijednost valjalo bi ga uvrstiti u jelovnik
"Zamjena" povrća izvršena da bi izbjegao plaćanje naknade od 20 centi po kilogramu koja se ne naplaćuje za crveni luk.
Mole se stanari zgrade da ne bacaju otpatke i slične stvari preko balkona koje padaju na terasu poslovnog prostora u prizemlju zgrade, stoji u obavijesti
Većina slanih recepata podrazumijeva korištenje luka, bilo da je riječ o narezanom, nasjeckanom, protisnutom ili u nekom drugom obliku. Uz ovaj vodič narežite luk kao profesionalac
Grašak, luk, kelj, zelene salate, mrkva, šparoge, divlji češnjak, krumpir, koromač i bob, ili slanutak, samo su neke od namirnica koje mogu imati glavnu riječ u pripremi kremastih juha ili proljetnih variva
Jedite cijeli mladi luk i ne bacajte zeleni dio, koji ima protuupalno i antigljivično djelovanje, snižava krvni tlak te pomaže u smanjenju osjećaja umora. A šparoge pomažu pri mršavljenju
Osim prognoze i informacija o tome kako se biljke ponašaju kod promjene temperature, prije presađivanja mladica koje ste uzgojili u kući treba voditi računa i da dosegnu određenu veličinu, kako bi biljka bila otpornija
Britanski televizijski voditelj Phillip Schofield je vidio na internetu kako postoji način na koji možete rezati luk, a da vam ne suze oči, no kako nije bio siguran je li funkcionira izazvao je kolegicu i kuhara na akciju
Ove godine krade se duplo više, vjerojatno zbog krize, govore nam varaždinski poljoprivrednici. Ne zamjeraju onima koji ukradu par komada da bi imali za obrok, ali preziru preprodavače koji se bogate na tuđoj muci
Jedan od načina je upotreba ribeža umjesto noža. Rupe na ribežu u roku par sekundi narežu luk u sitne komadiće, a osim toga luk je mekši i sočniji dok se kuha
Jabuke držite najmanje 15 do 20 centimetara od ostalog voća i povrća, osim ako poželite da vam neko voće brže sazre, poput nezrelih banana, tada jabuke stavite blizu, savjetuje John Adler
Karamelizirajte luk polako na laganoj vatri pa dodajte malo brašna, bijelog vina, goveđeg temeljca... Kratko prokuhajte na laganoj vatri i dobili ste finu klasičnu francusku juhu
Za to vam ne treba puno vremena. Tek 10 minuta za pripremu i 20-ak za karameliziranje, no potrebno je puno strpljenja i koncentracije. Naime, luk ne biste smjeli ispustiti iz pogleda ako želite pravi okus
Nije svejedno stavljate li u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrenac ili kozjak, jer o tome ovisi kako će vam obrok ispasti. Donosimo savjete za što je koja vrsta najbolja i kako se reže
Određene biljke i kulture bolje uspijevaju i štite se međusobno od nametnika u vrtu. Takav način sadnje smanjuje upotrebu štetnih kemikalija i pripravaka
Iskoristi svoj Oranž