Kada odlučujete koji začin posaditi, birajte onaj kojem ćete omogućiti najbolje uvjete za rast i razvoj, a najviše vole toplo sunčano mjesto te bogatu, suhu i laganu zemlju
Pred vratima je i proljeće, a to je odlično vrijeme da odstranite uvele listove ili one koji su požutjeli ili posmeđili, ali i stabljike bez listova ili one dugačke bez mladih listića
Začinsko bilje odlično uspijeva u vanjskom, kao i u unutarnjem prostoru, pa možete napraviti i mali aromatični vrt na svom balkonu. Ako ste ljubitelj kućnih projekata, napravite sami police za biljke
Danas se začini više ne koriste za prikrivanje loše kakvoće hrane, nego za pojačavanje njezina okusa i gastronomskog doživljaja te uživanja u jelu, no treba znati kako ih pravilno koristiti
Sije se sredinom proljeća, od sredine ožujka, do sredine travnja, na mjesta gdje neće biti izložen vjetru. Listovi se ubiru tijekom ljetnih mjeseci. Ako je ljeto iznimno vruće, kopar je potrebno malo više zalijevati.
Iako je širok izbor začina dostupan i u trgovinama, ne postoji ništa ljepše kada se svježi i mirisni mogu ubrati u vlastitom vrtu. Posaditi možete hren, kopar, komorač, korijander, kurkumu...
Praktičan način za uštedu novca i odličan saveznik u izradi gastronomskih delicija, uzgoj začina je najbolja opuštajuća aktivnost od koje će vaš dom mirisati prirodno i svježe, a svako jelo imati bolji okus
Danas se začini više ne koriste za prikrivanje loše kakvoće hrane, nego za pojačavanje njezina okusa i gastronomskog doživljaja te uživanja u jelu
Začine u pravilu shvaćamo zdravo za gotovo i ne razmišljamo previše o njima, osim u kontekstu hrane. Provjerite kako izgledaju u prirodi prije nego se prerade i dođu na police
Jetra je organ koji se treba nositi sa čišćenjem svih otrovnih tvari iz tijela - saznajte kako joj olakšati rad, spriječiti njezina oboljenja i pomoći si kod manjih tegoba uz pripravke od ljekovitog bilja
Dugotrajnim sušenjem i fermentacijom u češnjaku se povećava udio ljekovitih tvari - stoga on postaje još učinkovitiji u borbi protiv prehlade, artritisa te bolesti srca i krvnih žila. Koristan je i kao pomoć pri mršavljenju
Odvikavanje od jakih i intenzivnih okusa može biti dulji ili kraći proces, a nutricionistica Koraljka Novina Brkić kaže da se na manje slan okus možemo naviknuti već nakon tri tjedna...
Uživajući u jelima jakih okusa, žudnja za prerađenim grickalicama koje sadrže prazne kalorije je manja, pa si začinima možete poboljšati prehranu, a i korisni su za mršavljenje, kaže nutricionistica Sanja Ćosić
Nakon što se svježi začini uberu ostat će svježi samo dva dana, ali to je moguće produljiti. Peršin čuvajte u čaši vode u hladnjaku, a ružmarin u vlažnom kuhinjskom ručniku
Mješavina začina, usitnjenih orašastih plodova i raznih sjemenki pruža neodoljivu aromu jelima. Izbjegnite prekomjerno soljenje i salinitet jela dobijte dodavanjem razlilčitog začinskog bilja
Svježe začinsko bilje, mladi luk i salata trajat će dulje ako znate što napraviti s njima. Također, tu su savjeti i kako spasiti višak začinskog bilja da ne propadne i zvarši u smeću
Peršin možete primiješati svakom slanom jelu, bez bosiljka ne možemo zamisliti salate i preljeve za tjesteninu, a kopar osvaja u jelima s krastavcima i tikvicama
U subotu, 13. travnja ne propustite novi broj Skuhatćute za samo 1,99 kuna uz 24sata i otkrijte proljetni jelovnik s 16 veličanstvenih recepata za prste polizat.
Svježe začinsko bilje ima intenzivniji okus od sušenog i uvijek je pri ruci. Nakon presađivanja ga treba pšar dana dobro zalijevati i držati u sjeni dok se ne ukorijene
Ljepši zbog vas! Nova lica dobrih, poznatih ukusa...
Iskoristi svoj Oranž