Obavijesti

Tech

Komentari 15

Rade cestu koja će moći puniti električne automobile u vožnji

Rade cestu koja će moći puniti električne automobile u vožnji
3

Cesta s ugrađenim bežičnim punjačima u bliskoj budućnosti stalno bi mogla puniti naša vozila kako nikad ne bi ostali bez struje. Tko onda ne bi htio voziti električni automobil?

VIDEO

Renault i tvrtka Qualcomm rade na razvijanju genijalnog rješenja, ceste koja pomoću bežičnog punjača puni vozilo dok se vozi. Trenutačno je sagrađeno 100 metara pokusne ceste u Francuskoj te su ovih dana demonstrirali svoje rješenje koristeći dva Renaultova Kangooa. 

Cesta bateriju prosječnog auta puni snagom od 20 kW pri brzinama kojima se vozi na autocesti. Inače, radi se o sličnim punjačima kakvi se nude i uz niz telefona, uz glavnu razliku da oni stoje mirno dok se pune.

Teoretski, kad bi imali dovoljnu količinu cesta s ugrađenim indukcijskim punjačima, električni automobili imali bi praktično neograničen doseg. Uz to, ovakvi punjači značili bi i da se u vozila mogu ugrađivati puno manje baterije (koje su i dalje nužne za ubrzanje i razne sustave u autu) s velikom uštedom na masi i na cijeni. Zajedno bi to moglo dati ogroman zamah prihvaćanju i raširenosti električnih vozila. No, ovakav sustav bi tražio i velike radove samo da se postavi, uz visoku cijenu. 

S druge strane i izraleska tvrtka ElectRoad razvija sličan sustav. Scientific American nedavno je objavio da nakon testnog poligona planiraju napraviti sustav uz dio autobusne linije u Tel Avivu. Kasnije bi čak htjeli i izgraditi sustav na 17 kilometara dugoj liniji između grada Eilata i zračne luke Ramon.

Tko zna, možda će ovakav sustav zaživjeti za automatizirana vozila Ubera ili neke druge kompanije. Tako bi u bližoj budućnosti mogli zamisliti elektro trake na najfrekventnijim cestama u gradu, preko kojih se robotska vozila stalno pune, uz baterije dovoljno velike da skrenu s tih traka kako bi odbacili ili pokupili putnike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način