Ne ignorirajte bol u leđima, ona upozorava na ozbiljne bolesti...

Bol u leđima često prikriva puno ozbiljnije zdravstvene probleme poput upale bubrega ili gušterače ili infekcije mokraćnih puteva. Nikako ju nije pametno ignorirati, već što prije posjetiti doktora
Vidi originalni članak

Probleme s bubrezima, mjehurom i sa žuči lako je zamijeniti s bolovima u leđima, naročito kod žena. Organi šalju signale po tijelu, a najčešće se manifestiraju u leđima zato što tamo ima najviše živčanih završetaka pa je i bol najvidljivija. Na taj se način pravi uzrok boli maskira i pojavljuje gdje ne bi trebao, piše Daily Mail

Bubrežni kamenci

Stalna bol u jednom dijelu leđa, ako se pojavljuje uz bol u trbuhu ili preponama, bol kod mokrenja ili krv u urinu, može biti znak bubrežnih kamenaca. Kamenci nastaju zbog nakupljanja kalcija i fosfora, a najčešće su posljedica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Također, veliku ulogu igra i genetika pa su im neki ljudi podložniji nego drugi. 

Bubrežni kamenci češći su kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađu prirodnim putem, no one veće treba razbiti laserom. 

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena tjelesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Ta je bol najčešća u donjem dijelu leđa, iznad zdjelice i može se proširiti na prepone. Šest je puta češća kod žena nego kod muškaraca. 

Upala gušterače

Upalu gušterače osim boli u donjem dijelu trbuha, povraćanja i mučnine prati bol u leđima. Ta bol može biti iznenadna i širiti se od trbuha prema leđima, a najčešće je posljedica akutne ili kronične upale. Do upale dolazi zbog pretjeranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama. 

VELIKI BORAC Vida Šekelja: Uklonili su mi dio lubanje, osjećam se puno bolje

Žučni kamenci

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja simptom je žučnih kamenaca ili upale žuči. Žučni kamenci nastaju kad se u jetri stvara više kolesterola ili ga tijelo sporije obrađuje što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučnog mjehura, zastoj žuči i promjene pH-a. 

S time najviše problema imaju pretile žene iznad 40. godine života, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija mokraćnog sustava

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posljedica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odjeće. Manifestira se kao bol kod mokrenja, bol u donjem dijelu leđa i u trbuhu.

Najčešće pogađa žene, a liječi se antibioticima, no ako se ne izliječi može uzrokovati upalu bubrega. 

Idi na 24sata
Komentari (12)
 • Deleted user

  Prema priloženim slikama ovo su vaginalni problemi , peckanje prilikom mokrenja kao i bijelo žuti iscjedak koji vuče na srdelu a bol u leđima može biti što ju je njen partner dobro nabubao jer misli da je infekciju dobila na ...

  7. 9. 2018,   16:12
 • Jerkec

  Vidim svakakve komentare hahaha... Sto manje sjediti, više se kretati. Jer sjedilacki način života najvise unistava leda. A ukoliko bolove vec imate mislim da nema trenutno bolje od acuraflex kreme. ona je bas must have

  22. 5. 2019,   12:13
 • - f@nki -

  ..ma sve Ok...mene zaboli prst od stalnog klikanja ove obavijesti što skroz iskače budi informiran..pa dokle čovjeće..????????

  7. 9. 2018,   12:23
24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.