To je to što me zanima!

'Vani se novac krvavo zarađuje, ali živi se lagodnije nego doma'

Domagoj Starčević (27) prije tri godine iz Velike Gorice preselio se u Munchen. Početak je, priznaje, bio težak, ali Domagoj se danas ne želi vratiti u Hrvatsku
Vidi originalni članak

Nije lako otići iz svoje zemlje. U inozemstvu se krvavo zarađuje novac, nije kao u Hrvatskoj, ali lagodnije se živi, tvrdi Domagoj Starčević.

ŽELIMO ODGOVORE Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

Hrvatsku je napustio u ožujku prije tri godine jer je u Njemačkoj dobio bolju priliku za posao i napredak u karijeri. Po zanimanju je kuhar. Nakon završene srednje škole pet je godina radio u struci, a onda se odlučio preseliti u inozemstvo.

- Pet godina sam radio u Hrvatskoj i bilo je jako teško ostaviti novac sa strane - ističe i dodaje kako je imao sreću što nije živio sam jer u tom slučaju nikako ne bi uspio spojiti kraj s krajem. 

NEMA RADNE SNAGE: PROBLEM SU PLAĆE Zašto su radnici iselili? Ovdje zarade 6.000, a vani 14.400 kn

'Osjećam se ugodno i sigurno'

Iz Hrvatske je otišao u ožujku 2015. Preselio se u München. 

- Odlično mi je. Grad je prepun prilika za posao. Upoznao sam jako puno ljudi i osjećam se jako ugodno i sigurno - kaže Domagoj. Početna njemačka plaća bila mu je gotovo tri puta veća nego hrvatska. 

- Napustio sam Hrvatsku zbog bolje prilike za posao i napredak u karijeri. Uz to, motivirala me veća financijska sigurnost i bolja zaštićenost radnika u inozemstvu - ističe. 

Nedostaje mu Hrvatska, ali ne želi se vratiti

Hrvatska mu fali, najviše njegova obitelj i prijatelji, ali priznaje, ne bi se volio vratiti. Njemačka mu, napominje, pruža sve što mu treba. Može se zamisliti tamo graditi budućnost za sebe, a jednog dana i za svoju obitelj. Ljudima koji razmišljaju o iseljavanju iz Hrvatske poručio bi da to i učine.

Kaže, isplati se otići raditi van, ali put je težak jer nije lako napustiti zemlju u kojoj si proveo većinu života. 

ISPOVIJESTI ISELJENIKA Iselila je i šesteročlana obitelj: 'Živjeli smo od tatine plaće...'

- Pokušavam sve nadoknaditi dolascima na odmor u Hrvatsku. To nažalost nije isto, ali bolje i tako nego da nikako ne dolazim u rodnu zemlju - zaključuje.

 

Više o ovoj temi pročitajte na iseljavanje.24sata.hr
https://iseljavanje.24sata.hr/

Idi na 24sata

Komentari 382

  • xLipFix 05.08.2018.

    Najjači su ovi što misle da 'mi' vani preživljavamo.. Radim u Irskoj isti posao koji sam radio u lijepoj našoj. Tvornica vijaka debeljakova firma. Placa kod debeljaka 3-4 tisuce kn uz destimulacije i razna odbijanja da ne spominjem mobing koji je svakodnevan. U irskoj nema mobinga, poslovodja kad te treba zamoliti za uslugu 3 puta se ponavlja da li se ja slazem s tim, mora paziti kojim tonom ce ti se obratiti. Placa je 2 tisuce eura, sa prekovremenima i bonusima izlazimo i sa 3 tisuce.. Radi se vise al se zivi puno lagodnije, financijskih opterecenja nema, ne moras se misliti kako ces se skrpati da platis racune, ne moras gutati kneglu kad odes u ducan.. zivi se puno lagodnije, to ne mozete shvatiti dok ne osjetite. U 3 mjeseca u Irskoj sebi sam kupio novi tv, mobitel, svu novu robu i ustedio novce za godisnji na moru u makarskoj. Kad bi to dočekao kod dragog našeg poštenog debeljaka. Nikad ;)

  • CarLav 03.08.2018.

    Ja sam sa svojim suprugom i trroje djece osla iz Slavonije prije 2 godine u Austriju.Isto nam je bilo tesko,ali odma smo imali poslove,sto u Hr nikad nismo.Djeca idu u skolu i vrtic.Ove godine po prvi puta idemo na more jer sad si to mozemo priustiti.Imamo sve ovdje,cak smo i ostvarili stalnu radnu dozvolu,i mozemo se zaposliti gdje god hocemo u cjeloj Austriji.U Hr idemo 6 puta u godini,jer smo blizu granici i kuci.Tako da nam ni kuca ni Slavonija ne fale.Netko ode pa ide 1 u godini kuci,sto je psihicki tesko za osobu.Stvarno sa nicim se nemozemo pozaliti.Pozdrav

  • ramokatolik 03.08.2018.

    Doći će tevi svi u mirovinu i onda će te se vratiti nazad u hrvatsku a tu vas čeka iznenađenje 40% vaše mirovine pljeni hrvatska .neka vas u njemačkoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare