Obavijesti

Kolumne

Komentari 69

On nije četnik, oni nisu ustaše i svi složno idu dalje u stabilnost

On nije četnik, oni nisu ustaše i svi složno idu dalje u stabilnost
1

Milorad Pupovac objavio je da ostaje u koaliciji. Nije se ispričao zbog toga što je Hrvatsku usporedio s NDH, nije tražio ispriku od onih koji su ga nazivali četnikom. Koalicija je stabilna, a HDZ-ova Vlada ima potencijala.

VIDEO

On nije četnik, oni nisu ustaše, Hrvatska nije NDH, koalicija nije ugrožena, Vlada ima potencijala i jurimo dalje punom parom u stabilnost.

Tako je završio ovaj dogovoreni rat.

Poput mnogih takve vrste: svatko je ispucao svoju salvu optužbi, uvreda i epiteta, a potom se sve lijepo zguralo pod tepih i nastavilo surađivati do kraja mandata u miru i slozi.

Milorad Pupovac konačno se jutros oglasio u javnosti i na press konferenciji poručio da SDSS ostaje u vladajućoj koaliciji.

Nije se ispričao zbog svojih izjava o NDH, ali mu je ipak bilo drago da su se svi na njega zbog toga naljutili, kaže da je ohrabren tim reakcijama i njegove brige "manje su danas nego prije dva tjedna".

Neskriveni sarkazam

"Nikad dosad nije toliki broj utjecajnih glasova osudio vezu današnje Hrvatske s NDH", kazao je Pupovac. Tko je detektirao sarkazam u toj izjavi, sam si je kriv.

Okrenuo je Pupovac ploču, pa poručio da on "nije četnik", ali od onih koji ga tako nazivaju "neće tražiti ispriku".
I tako, ispriku nije dao, ali je zato neće ni tražiti.

On nije četnik, oni nisu ustaše i igrokaz je završen.

Pupovac je obavio formalnost: i nedavnim iniciranjem napada na Hrvatsku zbog ustaštva, i obustavom tih napada u interesu stabilnosti Vlade.

Nema isprike

Formalnost su obavili svi ostali: premijer Plenković brusio je domoljubnu retoriku, branitelji i desnica pronašli su novu metu za razgibavanje mišića, svojih pet minuta u javnosti dobili su i neki saborski marginalci.

Poput Branimira Glavaša, optuženika za ratni zločin, i Josipa Đakića, čiji sin je čestitao pravoslavni Božić sa slikom četničke glave u ustaškoj ruci. Oni su se, eto, naljutili na Pupovca zbog toga što uspoređuje Hrvatsku s NDH.

Ispriku svejedno nisu dobili. Niti je Đakiću ispunjen zahtjev da se SDSS izbaci iz koalicije. 

Ostaje još za vidjeti što će sada učiniti najžešći od svih Pupovčevih kritičara, HSLS-ov Darinko Kosor. Ni on nije dobio Pupovčevu ispriku. Hoće li izvršiti prijetnju i istupiti iz koalicije? Umjesto SDSS-a?

Plenkoviću bi se to isplatio. Izgubio bi jedan, a sačuvao tri glasa u Saboru.

Igra ustaša i četnika

Uglavnom, privodi se kraju još jedan igrokaz u kojem se Pupovac pravio da napada, Plenković i HDZ pravili su se da se brane, a svi su se malo igrali "ustaša i četnika".

SDSS je ostao u koaliciji, premda je press konferencija prštala od sarkazma. Pogotovo kad je Pupovac pozvao da se sada, kad su svi osudili povezivanje Hrvatske s NDH, "uklone ustaška slova U na fasadama i na znakovima naših prometnica", da se "spreme odore s ustaškim uzvikom ZDS", da se njegovo uzvikivanje "sankcionira" i da "prestanemo biti slijepi i gluhi na poruke poput Ubij Srbina".

Nema promjene

Pupovac je pozivao da se učini ono za što je bio siguran da se neće napraviti. Plenković neće osuđivati, sudovi neće sankcionirati, "dvostruke konotacije" ZDS neće se ukinuti, povijesni revizionizam neće se zaustaviti i HDZ se neće suštinski promijeniti.

Ali on je svejedno ostao dijelom takve vlasti takve države.

Svojom suradnjom s HDZ-om Milorad Pupovac želio je navodno postići dvije stvari: pacificirati HDZ i pomoći Srbima u Hrvatskoj.

Nije uspio postići ni jednu.

HDZ i dalje tolerira bujanje ustaštva, a Srbi su i dalje izloženi napadima i govoru mržnje.

A Pupovac mu uporno i postojano drži svijeću.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode