Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovdje je sramota kad pitaš za plaću. Valjda živimo od ljubavi

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sve vlade do sada potrudile su ostaviti za sobom što veći nered samo da time opravdaju svoje neznanje ili nesposobnost ili sposobnost osobnog bogaćenja. U takvoj zemlji nema sreće ni napretka

Teško je sve ljude staviti pod istu kapu pa suditi o radnim navikama, nezadovoljstvu, naobrazbi, poslovnoj kulturi, predanosti... Jednako teško je i osuđivati sve poslodavce da daju premale plaće, traže da se radi 12 sati za 8 plaćenih, neplaćeni vikendi, blagdani i slično.

Realnost je da se malo tko više javlja na oglase za posao (što je donedavno bilo potpuno obrnuto), da su izlozi postali kao oglasne ploče jer gotovo na svakom stoji ponuda za posao, da su deseci tisuća vrijednih, više ili manje obrazovanih, naših ljudi napustili zemlju u potrazi za boljim životnim uvjetima. Jasno je da i poslodavci imaju svojih problema zbog velikih nameta, ali nema većeg problema kad im nema tko raditi.

Riba smrdi od glave, to svi znaju. Političari i dalje samo pričaju o tome što bi trebalo, vladajući i dalje kao u 18. stoljeću igraju se daktilgrafa i poštara pa gomilaju besmislenu dokumentaciju koju ‘tekliči’ (zahvalni što im je politika omogućila da se ukrcaju na kruzer podobnih koje svi mi plaćamo) raznose po uredima, a da nitko ne razumije tko i zašto sve to potpisuje te, naravno, ne stižu raditi.

Sve vlade do sada potrudile su ostaviti za sobom što veći nered samo da time opravdaju svoje neznanje ili nesposobnost ili sposobnost osobnog bogaćenja. U takvoj zemlji nema sreće ni napretka. Gdje god se okrenete, što god trebate napraviti, ne možete ako ne znate barem portira. Kažnjavaju se uredni platiše, neradnici i manje obrazovani brže i bolje napreduju, kriteriji za sve i svakoga su gotovo jedinstveni.

Zakoni isti za sve, ali ne i tumačenja. Ma kako se trudili biti uredni u svemu, netko će kad-tad pokucati na vrata da ste dužni ili da ste krivi. Ovdje je sramota da pitaš za plaću prije nego što odradiš barem mjesec dana. Valjda se pretpostavlja da živiš od ljubavi. Vani poslodavac odmah kaže što nudi. Sve navedene hrvatske navike teško će se promijeniti. Zato je ovdje lakše mijenjati zemlju nego ženu.

Tema: Demografska obmana

Komentari (85)
  • Ovu državu treba kompletno počistiti i napraviti remont, samo nema tko to da napravi, ali evo dolaze nam mlađe generacije, pouzdajmo se u njih, osim ako prije ne odu u inozemstvo...

    1. 8. 2018,   16:38
  • Zašto se onda i dalje glasa za Hdz, ZAŠTO??????????????

    1. 8. 2018,   16:42
  • Najbolji su mi oglasi za posao...traze malte ne da si supermen...da zivis za posao da si poduzetan da sanjas posao...a nude...mogucnost!! stalnog zaposlenja....pazi mogucnost!! Pa nosite se s mogucnostima sve ste ih profuckali....ugodnu radnu atmosferu!!! Pazi ugodnu radnu atmosferu kao da idem na odmor a ne na posao... mogucnost rada u renomiranoj firmi!!halooo boli me dzon za to.... Nitko ali bas nitko ne navodi visinu place,koliko dana se radi...da li se dogode prekovremeni...ima li ijedna firma jbni regres...uskrsnicu...bozicnicu i normalni godisnji...to je vjerujem vecini nas najbitnije i prosjecna hrvatska placa molim...kad se vec svi pozivaju na nju dajte mi je... U zivotu nisam imala prosjecnu hrvatsku placu... Jedem na akcijama i pred istekom roka trajanja...oblacim se u second hand-u... Dodatno prodajem odjecu koju djeca prerastu...izmisljam nova jela od ostataka hrane....i nije dosta....nemoze bit kad nam je struja ko da dvaput oko zemlje ide pa u moju kucu...vodu valjda crpimo s mjeseca...smece nam odvoze marsovci a benzin (ako uopce imas auto)valjda ide naftovodom iz Saudijske Arabije pa preko mjeseca do Plutona natrag oko zemlje pa u jbnu benzinsku..Hocu ikad normalno zivjeti u ovoj j.b..j drzavi. Cccc

    1. 8. 2018,   17:38