Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

10 skrovitih uvala na Jadranu: Zavučene i skrivene od pogleda

Jadranska obala puna je skrivenih mjesta koje se isplati potražiti i okupati se, a za neke od uvala mnogi ni ne znaju, jer su smještene daleko od vreve i pogleda

1. Gluha vala

Foto: http://www.theguidesplit.com

Dva kilometra udaljena od mjesta Grohote na Šolti nalazi se Gluha vala, latinskog imena Vallis surda. Čini je sedam manjih uvala, a ime je dobila po specifičnim akustičnim svojstvima, poznatim još iz antičkih vremena. Arheolozi kažu da je jedna od uvala bila ribnjak cara Dioklecijana, a tamo se još može naći zid pod morem koji ide u prilog toj tvrdnji.

2. Stara Baška

Foto: putovnica.net


Stara Baška se nalazi na Krku, desetak kilometara d Punta. Staro je ribarsko mjesto, idealno za sve koji vole uživati u miru i prirodnim ljepotama. Uvala je zaštićena i od prometa, pa se do nje možete prošetati uskim stazicama obraslim mediteranskim biljem. 

3. Plaža Meli

Foto: visitlošinj.com

Plaža Meli nalazi se na istočnoj strani otoka Cresa i jedan je od najljepših prizora na Jadranu. Boja mora i miris Jadrana sklapaju se u neponovljivo iskustvo pa će se svi koji posjete skrivene uvale Cresa teško od njih odvojiti.

4. Uvala Zabodarski

Foto: kamonaizlet.hr
Uvala Zabodarski na glasu je kao jedna od najljepših uvala Malog Lošinja, a ujedno i jedna od najljepših divljih plaža. Od središta Malog Lošinja udaljena je svega osam kilometara i okružena je borovom šumom pa ima pregršt hlada.

5. Pritišćina

Foto: kamonaizlet.hr
Jedna je od najmanjih i najljepših viških uvala. Nalazi se na južnoj strani otoka Visa, a do nje se dolazi dugim i lošim makadamskim putem od Podhumlja, zbog čega je omiljeno odredište svih onih koji su u potrazi za skrivenim draguljima.

6. Uvala Grandovac

Foto: t-z vis
Još jedna uvala na Visu. Grandovac se nalazi s lijeve strane pri samom ulazu u višku uvalu. Smještena je 30 minuta hoda od grada Visa pa možda nije najskrivenija uvala, ali se svakako isplati vidjeti je i tamo se okupati.

ISKORISTITE PRILIKU Evo što se sve događa u našem tijelu kada smo u blizini mora

7. Uvala Žuljana

Foto: ston.hr
Žuljana je mala uvala i mjesto na južnoj obali Pelješca. Povezana je obalnom cestom sa Stonom. Cijela uvala obiluje prekrasnim šljunčanim i pješčanim plažama, a jedna od najljepših je plaža Vučine.

8. Uvala Mali Bok

Foto: croatiatraveller
Mali Bok je mala uvala na otoku Cresu, blizu mjesta Orlec. Tamo je šljunčana plaža koja postupno ulazi u kristalno čisto more. Na plaži nema drveća, ali je omeđena stijenama pa povremeno ima i hlada. Plaža je oko deset kilometara od Cresa i svakako se isplati skočiti do ove uvale, pa makar i pješice.

9. Jagodna

Foto: Visit.hr
Uvala Jagodna na Hvaru okupana je suncem i kristalno čistim morem, okružena je gustom borovom šumom i zvukom mediteranske idile. Smještena je između Ivan Dolca i Svete Nedjelje i trebala bi biti odredište svih koji obožavaju sunce i more.

10. Sahara

Foto: rab visit.com
Sahara se nalazi na Rabu, u mjestu Lopar, a slična je Rajskoj plaži, ali je mnogo mirnija i praktički netaknuta. Kako je do uvale teško doći, prava je oaza mira, piše Theguidsplit.com.

Komentari (71)
  • A do doći do ovih uvala netreba vam ništa osim jahte

    25. 6. 2019,   14:30
  • Samo da mi je osjetit miris soli... tad bih znao...

    25. 6. 2019,   14:42
  • ma ljudi moji,svi vi koji maštate o idealnom ljetovanju,normalne cijene,malo ljudi,bez buke,čista priroda i ljepota,moja topla preporuka vam je otok Susak,naši novinari očito nisu upoznati s tim našim prekrasnim otokom koji je pun malih,skrivenih,prekrasnih uvala,prekrasnih plaža do kojih se može doću pješice kroz prirodu,vinograde...tko god planira,a ne zna kud bih na ljetovanje,od srca vam svima preporučujem otok Susak.

    25. 6. 2019,   14:56