Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ako imate poseban gen možete zatrudnjeti iako pijete pilule?

Stručnjaci nagađaju da određeni gen, koji je aktivan samo kod malog broja ljudi, ometa rad hormona. To je možda odgovor na pitanje zašto dio žena zatrudni iako uzimaju pilule

Prema najnovijoj studiji američkih stručnjaka neki ljudi imaju gen koji razgrađuje hormone i čini ih manje učinkovitima. Radi se o genu CYP3A7*1C, a on bi možda mogao biti odgovoran za to što neke žene ostanu trudne iako piju kontracepcijske pilule ili u sebi imaju hormonalnu spiralu. 

Nagađaju da taj gen ometa kontracepciju i u njemu se nalazi odgovor na pitanje zašto svake godine određeni broj žena neplanirano zatrudni, unatoč hormonskoj zaštiti. Kažu da je gen aktivan u svim fetusima, ali nekako se isključi kod većine odraslih ljudi. 

Woman and girl doing cleaning ISTRAŽIVANJE Tinejdžerice puno više rade po kući nego dječaci istih godina

- Te hormone koristimo već desetljećima, ali morali bismo početi gledati kako oni rade kod žena koje ih uzimaju, moramo razumjeti kako oni utječu na žene. Svake godine osam posto žena zatrudni unatoč korištenju kontracepcijskih tableta, nešto manje onih koje imaju hormonalnu spiralu - pojasnio je glavni autor studije dr. Aaron Lazorwitz, docent za opstetriciju i ginekologiju na Sveučilištu Colorado.

Contraceptive pills | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Dodao je da zbog ovog otkrića žene ipak ne bi trebale pojuriti na genetski pregled jer su potrebna još brojna istraživanja kako bi se njihova sumnja potvrdila.

Ljudski genom u potpunosti je mapiran 2003. godine pa istraživači u svim područjima mogu analizirati kako genetika utječe na sve. Dr. Lazorwitz priznaje da je kontracepcija još nedovoljno istražena u tom području.

- Mislim da je zanimanje za druga područja medicine u posljednjih 20 godina naglašeno, ali malo smo zaostali u zdravlju žena. Nitko to nije učinio s kontrolom rađanja, a ipak dajemo kontracepciju mnogim ženama - rekao je, a prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO Bebe u trbuhu prekrivaju lice kad mama uvlači dim cigarete

On i njegov tim promatrali su sto različitih genetskih varijanti i odabranih gena koji su djelovali u interakciji s hormonima i utjecali na to kako se razgrađuju u tijelu. Proučili su 350 žena, a kod onih sa izraženim CYP3A7*1C, uočili su probleme u metaboliziranju hormona.

Sljedeći korak je, kaže, istraživanje interakcije ovog gena sa specifičnim metodama kontrole rađanja, osobito sa pilulama koje su jedna od najčešće korištenih metoda.

- Ovo što smo sada otkrili je dobra početna točka. No to nije sve i nije kraj istraživanja. Ne želimo pogriješiti i uplašiti ljude - kazao je dr. Lazorwitz.

Komentari (2)
  • I onda kad kaze:ja volim unutra neboj se pijem pilule. Ma idi bjezi. I prazna puska opali!

    13. 3. 2019,   15:15
  • Neš ga više vidit unutra. Od danas - samo virtualni seks!

    13. 3. 2019,   15:34