Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Cikla može biti vrlo ukusna: Od nje napravite umake ili kolače

Cikla može biti vrlo ukusna: Od nje napravite umake ili kolače
1

Purpurno crveno korjenasto povrće mnogi jedu samo kao zimsku salatu, što je nepravedno prema svestranoj povrtnici koja mijenja izgled i okus juhama, rižotima, složencima, ali i omiljenom desertu

VIDEO

Svojom se intenzivno crvenom bojom izdvaja od sveg drugog povrća, pa ipak će manje ljudi posegnuti za ciklom nego za nekim drugim povrćem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:15

Najveći su krivac za to neukusni sokovi koje su naše bake na silu gurale anemičnim unucima u djetinjstvu pa im je prisjeo taj trpak okus koji malko podsjeća na repu i tako je nespojiv s privlačnom divnom purpurnom nijansom. Dovoljno je bilo primiješati tom soku malo jabučnog ili mrkvina soka da postane mnogo pitkiji i omiljeniji. Ali nisu, pa je valjda zato i malo recepata za jela, osim tradicionalne salate, u kojima cikla dobiva veću ulogu.

Najbolja hrana za detox tijela: krastavci, mrkva, menta, cikla
Najbolja hrana za detox tijela: krastavci, mrkva, menta, cikla

To i zaslužuje jer su se još u antičko doba, prije dvije tisuće godina, njome krijepili i liječili malariju, gripu, krvni tlak i još niz bolesti, a kasnije je otkriveno i da obnavlja stanice te da tako i pomlađuje. Iako su nekad koristili samo njezino crvenkasto lišće, jer je mali korijen te divlje biljke, koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora, bio tvrd i gorak, danas su lišće odbacili i koristi se samo kultivirani sočan korijen.

Znalci ipak znaju da se lišće može pripremati na sve načine baš kao i špinat, pa se s njime može pripremiti i ukusan rižoto. Uživanje u cikli zapravo počinje u rano proljeće, čim lišće postigne svu svoju raskoš, a korijen je debeo poput veće šljive. Tada lišće dodajte u salate, a cijele ciklice dobro operite i, udružene s drugim mladim povrćem, mrkvama i krumpirom, pecite s mirisnim začinskim biljem kao prilog mesu.

Cikla jača imunitet, a sirup od peršina nam uništava bakterije
Cikla jača imunitet, a sirup od peršina nam uništava bakterije

Rusi znaju jedan od najukusnijih recepata s ciklom, a to je boršč, juneća juha koju, osim cikle i junetine, obogaćuje još luk, mrkva, zelje i krumpir. Ali ciklu, osim za salatu, možete kuhati zajedno s temeljcem, propasirati, dodati začine i crveno vino te poslužiti kao umak uz losos s roštilja ili rakove. Ako je pak zgnječite uz dodatak finog maslinova ulja, aceta balsamica, sol, papra i kopra, dobit ćete izvrstan preljev za salate koji se osobito dobro slaže s kuhanim šparogama, ali može obogatiti salatu od radiča te endivije. No ni tu nije kraj cikli koja ima i svoje slatko lice.

U kolonijalno su doba sokom cikle bojili glazuru na kolačima i pekli ružičaste palačinke, a danas gastroznalci znaju da su čokoladni muffini ili torta od čokolade sočniji ako se pripreme s pireom od cikle. Antički su ljudi nekad koristili samo crvenkasto lišće divlje cikle, a danas je neopravdano zanemareno. Mlado lišće dodajte proljetnoj zelenoj salati, a ono malo veće pripremite na isti način kao špinat ili blitvu.

Složenac sa ciklom i krumpirom

Stock Food/Gulliver

Sastojci: 3 krumpira, 3 cikle, 1 zelena jabuka, manji luk, šaka suncokretovih sjemenki, 2 dl vrhnja, žličica mljevene crvene paprike, maslinovo ulje, sol i papar

Priprema: Krumpir i svježu ciklu ogulite te narežite na tanke ploške. Jabuci izdubite sredinu i narežite je na tanke krugove, jednako kao i luk. Posudu za pečenje premažite maslacem. Složite u posudu naizmjence ploškice krumpira, cikle, jabuke i luka tako da se djelomično preklapaju dok ih ne potrošite. Pomiješajte vrhnje za kuhanje, sol, svježe mljeveni crni papar i crvenu papriku, te tim preljevom prelijte posložene ploškice povrća. Po vrhu sve posipajte sjemenkama suncokreta koje ste prethodno kratko popržili na suhoj tavi. Složenac od povrća pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta, dok povrće omekša, a po vrhu postane zlatnosmeđe. Složenac poslužite kao samostalno jelo uz neku sezonsku salatu ili kao prilog pečenom mesu.

Umak od cikle

Stock Food/Gulliver

Sastojci: 100 g cikle, prstohvat soli, prstohvat svježe mljevenog papra, 1 žličica hrena, 30 ml maslinova ulja

Priprema: Skuhanu ciklu narežite na manje komade i stavite je u uspravni mikser. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar te promiješajte. Potom smjesi dodajte žličicu hrena i maslinovo ulje. Umjesto gotovog ukuhanog umaka od hrena možete umaku od cikle dodati i žličicu, dvije svježe naribana svježeg korijena hrena, pa će vam tekstura umaka biti malo drukčija. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u homogenu smjesu. Potom umak ohladite, izgrabite u zdjelice i poslužite. Ovaj će vam umak izvrsno prijati u glavnom jelu uz kuhanu govedinu ili neko drugo meso, a možete ga poslužiti uz slane krekere ili uz sve omiljenije tortilje. Ako pak dodate vrhnje u umak, dobit ćete ukusan dressing za mesnu salatu, na primjer, s kuhanom junetinom.

Čokoladne kocke sa ciklom

Stock Food/Gulliver

Sastojci: 200 g tamne čokolade (70% kakaa), 60 ml jake kave, 200 g maslaca, 240 g propasirane kuhane cikle, 5 velikih jaja, prstohvat soli, 200 g šećera, 135 g brašna, 3 žlice kakaa u prahu, prašak za pecivo

Priprema: Topite čokoladu u posudi iznad vruće vode. Kada se otopi, isključite vatru, ali ostavite zdjelu na pari. Čokoladi dodajte kavu i promiješajte. Zatim u zdjelu dodajte maslac narezan na kockice i ostavite da omekša. U posebnoj zdjelici pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Maknite zdjelu s čokoladom s pare i miješajte dok se maslac otopi. Ostavite smjesu da se hladi. Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutite pjenjačom i dodajte ih čokoladi. Umiješajte pire od cikle. Bjelanjcima dodajte malo soli pa ih istucite u snijeg u koji postupno dodajte šećer, a potom smjesu umiješajte u čokoladnu smjesu. Na kraju umiješajte smjesu brašna i kakaa. Pecite na 170°C oko 40 minuta. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'