Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Da 'potrošite' kolač treba vam 300 trbušnjaka ili 200 sklekova

Nije dobro vježbati jedino sat i pol do dva sata nakon obroka jer je sva krv koncentrirana oko želuca, pa je manji učinak vježbi. No osim toga nema razloga za izgovor, ističe trener Robert Horvat

Ako dosad niste vježbali i nemate kondicije, iskoristite blagdane kao prekretnicu da počnete s redovitim vježbanjem. Ono je najbolji način da potrošite višak kalorija koje ste unijeli za blagdanskim stolom, kaže trener Robert Horvat iz Fitness Studija Gymnasium.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dodaje kako nije dobro vježbati barem sat i pol do dva sata nakon obroka jer je sva krv koncentrirana oko želuca, zbog probave, pa vježbe imaju manji učinak. No osim toga nema razloga za izgovor, dodaje.

- Za vježbanje je dovoljno nabaviti mekanu prostirku, koja se može kupiti već za 30-ak kuna. No neke vježbe možete odraditi i u krevetu, ujutro nakon buđenja, ili na kauču - kaže naš sugovornik.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U suradnji s Doris Dragičević, voditeljicom fitness studija, preporučio nam je sedam vježbi koje mogu raditi i ljudi koji nemaju kondicije jer se brzina i način izvođenja mogu prilagoditi (primjerice tako da sjedite, ili da se oslonite na stolac), a korisne su jer će potaknuti jačanje mišića cijelog tijela. To su sklekovi, trbušnjaci s podizanjem gornjeg dijela tijela, trbušnjaci s podizanjem nogu, zabacivanja nogu, čučnjevi, iskoraci prema naprijed i iskoraci prema natrag. Važno je sve vježbe ponoviti u nizu od 10 do 15 puta, kaže trener Horvat.

Thinkstock GINEKOLOG LEPUŠIĆ: Stop PMS-u: Žudnju za slatkim i nervozu ublažit će vježbanje

Dodaje da se takvim treningom za početnike u prosjeku može potrošiti oko 150 kalorija, ovisno o vašoj težini, intenzitetu... No potrošnja je veća i radite li ih bez pauze. Najviše kalorija troše najsloženije vježbe, poput čučnja, jer uključuju velike mišiće, koji troše više kalorija, a malo manje troše, primjerice, trbušnjaci. Za veću potrošnju odradite više krugova, primjerice od tri do pet. Napravite 10-15 sklekova, trbušnjaka pa čučnjeva i ostalih vježbi te tako u nekoliko krugova.

Prijedlozi vježbi koje možete izvoditi kod kuće

(preporučio trener Robert Horvat, izvodi Doris Dragičević, voditeljica studija)

Važno je sve vježbe ponoviti u nizu od 10 do 15 puta

POGLEDAJTE VIDEO


 

1. Lagani sklekovi

Spustite se na koljena, pa oslonite na ruke koje ste postavili ispred sebe, malo šire od širine ramena. Noge lagano prekrižite u gležnjevima, pa polako spuštajte gornji dio tijela prema podu i podižite ga, oslanjajući se na ruke.  

Ovom vježbom jačamo mišiće ruku (triceps) i ramena.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

2. Trbušnjaci (s dizanjem gornjeg dijela tijela)

Lezite na leđa, ruke prekrižite na prsima i savijte noge u koljenima. Podižite gornji dio tijela otprilike 20-ak centimetara.

Tom vježbom jačamo trbušne te leđne mišiće.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

3. Trbušnjaci (s podizanjem nogu)

Lezite na leđa i ispružite noge. Ruke položite na pod i podvucite ispod donjeg dijela leđa. Podignite ispružene noge do kuta od 90 stupnjeva, pa ih polako vratite.

Ovo je odlična vježba za trbušne mišiće i mišiće nogu.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

4. Zabacivanje noge

Vratite se opet na koljena i postavite ruke ispred sebe, u širini ramena. Podignite nogu savinutu u koljenu prema gore i na trenutak zategnite mišiće u tom položaju, pa vratite. Obavite desetak ponavljanja, pa promijenite nogu.

Tom vježbom jačamo mišiće nogu i gluteusa, odnosno – guze.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

5. Čučnjevi

Ustanite, ispružite ruke ispred sebe i prekrižite ih kao da ste se naslonili na ogradu. Noge lagano raširite, s tim da stopala cijelo vrijeme moraju biti na podu. Polako se spustite u polu-čučanj, kao da se spremate sjesti, izbacujući guzu što više prema nazad, pa se vratite u početni položaj. Ako ne možete održavati ravnotežu, primite se za naslon stolca.

Vježba je korisna za mišiće nogu i gluteusa.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

6. Iskorak unaprijed

Stanite uspravno, s nogama postavljenim u širini kukova. Zakoračite desnom nogom prema naprijed prebacujući težinu tijela na tu nogu. Desna noga pomalo će se savinuti u koljenu, dok se lijeva spušta prema podu. Leđa pritom trebaju ostati uspravna. Ponovite 10 do 15 puta, pa zamijenite nogu, odnosno lijevom zakoračite unaprijed.

Ovo je odlična vježba za mišiće nogu i gluteusa.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

7. Iskorak prema nazad

Stanite uspravno, pa desnom nogom zakoračite prema nazad, prebacujući težinu tijela na tu nogu. Desna noga savit će se u koljenu i spuštati prema podu kao da ćete kleknuti, no nemojte se spustiti na pod, nego se vratite u prethodni položaj. Ponovite 10 do 15 puta, pa zamijenite nogu.

VEZA S NJIMA JE PAKAO: Ovan vara da se zadovolji, ali ovaj horoskopski znak je mnogo gori

Vježba je vrlo korisna za mišiće nogu i gluteusa.

KĆERKA MILE KITIĆA ZALUDJELA BALKAN: Objavljuje golišave fotografije i živi raskošnim životom

Komentari (43)
  • Imamo takvog Rokija kaj zgleda da more bika rastrgati na pol, a nakon čuke na mješalici rikno, reko jbl te ti tvoji mišići za pokazivanje aj bok

    18. 4. 2019,   20:25
  • Djte ne pišite gluposti, 150-200 sklekova potroši možda 50 kalorija, netko će se pošteno udebljati slušajući vaše savjete. Radije napišite neki stručan članak u kojem ćete objasniti kako se kalorije troše, a ne ovakve izmišljotine

    18. 4. 2019,   21:35
  • Dvije riječi. Kalorijski deficit. Ako želite smršaviti...

    18. 4. 2019,   21:27