Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dan bez dima: Je li danas pravi trenutak da prestanete pušiti?

Iako ankete pokazuju da je od 2014. do 2018. zabilježeno smanjenje pušenja, Hrvatska je još među zemljama s najviše mladih koji puše, upozorili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Hrvatski dan nepušenja, odnosno Dan bez duhanskog dima (World No Tobacco Day), kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja, u Hrvatskoj se obilježava od 2003. i to od prvog dana korizme, a ove godine to je 6. ožujka.

Uspoređujući rezultate anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost pušenja u Hrvatskoj kod mladih smanjuje, navodi HZJZ.

SAVJETI PSIHOLOGINJE Odlučili ste prekinuti pušiti? Ovako ćete to uspjeti napraviti

Hrvatska je 2014. bila visoko između 45 zemlja uključenih u istraživanje o pušenju mladih, posebno po broju pušača u dobi od 15 godina. Te 2014. godine trend smanjenja pušenja među mladima zabilježen je u više zemalja.

Trend smanjenja pušenja kod mladih u drugim zemljama posljedica je efikasne implementacije brojnih regulatornih mjera koje zabranjuju prodaju duhana maloljetnicima, povećavaju cijene duhanskih proizvode, te osiguravaju okruženje bez duhanskog dima, ističe HZJZ.

Kada za godinu dana budu na raspolaganju međunarodni podaci, pitanje je hoće li smanjenje pušenja koje je zabilježeno u Hrvatskoj od 2014. do 2018. biti dovoljno da više ne budemo među zemljama s najviše mladih koji puše.

KROZ MINUTE I GODINE Pokazali što se događa u tijelu nakon prestanka s pušenjem

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih u Hrvatskoj, provedenom lani, na pitanje jesu li pušili duhan barem jednom u zadnjih 30 dana, potvrdno je odgovorilo dva posto dječaka i jedan posto djevojčica u dobi od 11 godina, šest posto dječaka i sedam posto djevojčica u dobi od 13 godina te 27 posto dječaka i 24 posto djevojčica u dobi od 15 godina.

Male razlike među spolovima u dobi od 11 i 13 godina

Podaci, ističe HZJZ, govore da su razlike između spolova malene u dobi od 11 i 13 godina (dječaci puše malo više u dobi od 11 godina, a djevojčice u dobi od 13 godina). Razlika je uočljivija u dobi od 15 godina kada dječaci ponovno puše više od djevojčica. Učestalost pušenja raste s dobi kod oba spola. Postoji visoki skok u postocima na prijelazu između 13 godina i 15 godina.

Foto: Dreamstime

Duhan je, navodi HZJZ, odgovoran za smrt više od sedam milijuna ljudi godišnje. Više od šest milijuna tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne uporabe duhana, dok je oko 890.000 posljedica izloženost dimu kod nepušača. Duhanski dim sadrži više od 4000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja. 

A kako biste se danas što lakše suzdržali, evo što trebate činiti kad vas obuzme želja za cigaretom:

1. Popijte čašu vode ili voćnog soka.

2. Udahnite duboko pet puta (polagano).

3. Prošetajte.

4. Primijenite vježbe opuštanja.

5. Brojite unazad, počevši od 100.

6. Prihvatite se nekog zanimljivog hobija.

7. Operite zube pastom od peperminta.

8. Tuširajte se naizmjence toplom i hladnom vodom.

9. Grickajte mrkvu ili celer.

10. Grickajte koštice suncokreta ili buće.

11. Poslužite se gumom za žvakanje (bez šećera).

12. Nazovite prijatelja da Vam pomogne.

13. Popijte šalicu mlijeka.

14. Ponovite odluku: "Želim se osloboditi pušenja!"

15. Pogledajte na sat i odgodite uzimanje cigarete najmanje za jednu minutu zatim još jednu minutu, pa još jednu minutu... i tako najmanje pet minuta.

BAHATI I PUNI SEBE: Ovo su najumišljeniji horoskopski znakovi, uopće ne mare za druge

Komentari (26)
  • Danas je dan za pljugu.

    6. 3. 2019,   08:31
  • Godinama pokušavao bezuspješno prestati pušiti...i onda lani početkom godine završio na hitnoj, cijeli dan proveo tamo i puste me doma oko 11 navečer i putem doma razmišljam kako cijeli dan nisam zapalio, kao ajd pokušat ću i sutra tako i evo godinu i dva mjeseca nisam zapalio nijednu... Da nisam završio na hitnoj, mislim da bih i danas pušio... Prednosti: prvo, zdravstveno se osjećam puo bolje, a drugo...godinama nisam na neki izlet otišao pod izlikom nema se para...a u ovih godinu dana ja i žena već triput bili u toplicama...i to od te love koju stavljam na stranu kao da kupujem svaki dan kutiju cigara (27 kn * 30 dana = 810 kn mjesečno * 12 mj = 9.720 kn za godinu dana). Pa ti vidi...

    6. 3. 2019,   08:33
  • Nepusim cigarete pa nemogu tih problema.

    6. 3. 2019,   08:45