Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvati piju previše antibiotika, čak i kad ne pomažu u liječenju

Ne smanji li se znatno potrošnja antibiotika, predviđa se da će do 2050. godišnje više od deset milijuna ljudi u svijetu umirati od infekcija uzrokovanih bakterijama otpornima na antibiotike

Podaci o potrošnji antibiotika u Hrvatskoj pokazuju da se od 2010. godine potrošnja antibiotika u odnosu na prethodno razdoblje donekle stabilizirala, međutim, i dalje uzimamo više antibiotika nego što ih prosječno uzimaju stanovnici EU. Više ih trošimo od Nizozemske, Estonije i Švedske, manje od Grčke, Francuske i Italije.

Closeup portrait of young parents kissing beautiful newborn son PROBLEMI BEBA Znakovi bolesti: Manjak mokrih pelena može značiti dehidraciju

Istovremeno, podaci govore da se više od 90 posto potrošnje antibiotika u Hrvatskoj potroši u izvanbolničkom liječenju. Najčešći su razlog propisivanja antibiotika akutne respiratorne infekcije.

Young woman taking a pill | Autor: Antonio Diaz Foto: Antonio Diaz

Iako je riječ o najčešće samolimitirajućim infekcijama, kod akutne upale srednjeg uha i akutnog rinosinuitisa u velikoj se mjeri propisuju antibiotici usprkos snažnim preporukama i smjernicama protiv rutinske primjene antibioticima. Na tijek većine akutno respiratornih infekcija antibiotici ne utječu, a mogu izazvati nuspojave kao osip, bol u trbuhu, proljev i povraćanje.

TREBALA GA JE OTVORITI 2023. Našli kćerino (12) pismo koje je prije smrti pisala sama sebi

Kao moguće strategije za rješavanje problema neracionalnog propisivanja antibiotika, sugerira se nekoliko mjera.

To su: odgođeno propisivanje uz pozorno praćenje, podijeljena odluka koja podrazumijeva komunikaciju s pacijentom i pojašnjavanje krive percepcije, zatim napisane upute za bolesnike koje na jednostavan način mogu reducirati primjenu antibiotika kod akutnih respiratornih infekcija. To je ujednačena edukacija i smjernice koje će rezultirati ujednačenim stavovima, kao i javnozdravstvene mjere, piše Večernji list.

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Komentari (15)
  • Jel se mogu antibiotici kupiti ko kruh? Ne mogu..i evo jedan primjer kako se prepisuju antibiotici...po operaciji je došlo do upale rane, gdje je odmah liječnica prepisala antibiotik, nakon 7 dana se stanje pogoršalo i ona je samo promijenila antibiotik..počeli su užasni bolovi, i upala se samo širila.Na HBO, u mjestu u kojem smo se zatekli su dali kombinaciju dva nova antibiotika..tek nakon odlaska (samoinicijativno) u bolnicu u kojoj je izvrešena operacija je liječnica tkivo poslala na analizu gdje opet izgubljeno tri dana..već je došlo do nekroze tkiva.. kad je stigao nalaz rekli su da su svi antibiotici koje je korišteno u liječenju bilo nefikasno jer ne djeluje na tu bakteriju!!! Tek nakon mjesec dana od operacije i komplikacije se krenulo s ciljanim liječenjem..I tko je kriv za prekomjerno korištenje antibiotika?????

    5. 5. 2019,   09:27
  • antibiotici jedno liječe drugo truju ne valja biti ovisan o tabletama. jedino ako su jake upale onda se mora piti antibozik, sada u ljekarni se ne daju antibiotici samo tako kao prije nego se mora ići doktoru.

    5. 5. 2019,   11:03
  • čudim se ljudima koji olako uzimaju antibiotik

    5. 5. 2019,   09:28