Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatski restoran hit u Moskvi: 'Kantinu Kremlja' vole poznati

GASTRO MEKA Jedan od najpopularnijih restorana u Moskvi drže Hrvati. Tamo jedu nogometaši, ali i filmske zvijezde. Prije mjesec dana u njihovom restoranu jeo je drugi najvažniji čovjek u Ruskoj Federaciji

Bez obzira na ponudu od oko osam tisuća restorana koliko ih je danas u Moskvi, Dorian Gray jedno je od omiljenih mjesta zaljubljenika u mediteransku hranu, a riba je njihov zaštitni znak.

Međimurci Željko Blažinčić i Dubravko Horvat davne su 1993. otvorili Dorian Gray i od tada je taj restoran na vrhu liste najpopularnijih restorana u Moskvi. Te 1993. godine, 20. prosinca poslužili su prvu večeru, a Rusi su se oduševili jer tada nije bilo drugačijih okusa.

FANTASTIČNA IDEJA Trik sa lovorovim listom: Tjera komarce i podiže raspoloženje

- Mi smo tada bili 43. restoran koji je otvoren u Moskvi i prvi koji su otvorili stranci. Danas ih ima oko 14 tisuća - kaže nam Željko, koji je u Moskvu došao na nagovor Dubravka koji ima nos za prepoznati dobar biznis. Tako je, kaže, zatvorio istoimeni restoran u Prelogu i uputio se put Rusije. Dorian Gray i danas se, nakon 26 godina, nalazi na atraktivnoj lokaciji. Naime, dok sjedite na terasi restorana gledate na svih pet kula Kremlja. Zbog toga, ali i klijentele koja je dolazila 90-tih restoran je dobio nadimak 'kantina Kremlja'. Samo za 24sata otkrili su da je prije mjesec dana u njihovom restoranu jeo drugi najvažniji čovjek u Ruskoj Federaciji, ministar obrane Sergej Šojgu.

- Došao je s 12 generala kojima smo pripremili ručak. Za predjelo je jeo carpaccio govedinu, zatim tagliatelle s vrganjima te teletinu s lisičarkama - kaže nam Blažinčić, a njegov kolega Horvat nadovezuje se da je ministar Šojgu njihov prijatelj još od 1995..

Sjeća se da je jedne godine Nikita Mihalkov (ruski filmski umjetnik koji je dobio Oscara) slavio svoj 60-ti rođendan u Dorian Grayu te je Šojga ušao na konju u restoran. Dan danas to ljudi prepričavaju u Kremlju, kaže Horvat koji ministra obrane opisuje kao jednostavnog, skromnog čovjeka i profesionalca.

LJUBAVNI HOROSKOP Koje znakove Zodijaka očekuje flert, ljubav ili prekid ovo ljeto

U Dorian Gray dolazio je i Vladimir Putin, ali dok nije bio predsjednik. Hvalio je njihove lignje i ribu na žaru. Danas ne dolazi u restoran, ali dolaze zato njegove lijeve i desne ruke.

- Mi smo ih prihvatili kao svoje i nikad nismo imali problema s nikakvim sanitarnim inspekcijama ili porezima - govore nam u glas.

Hrvatska pašticada u srcu Rusije

Priprema: Lažni goveđi biftek nabode se lukom, slaninom i mrkvom. Doda se i klinčić. Potom se paca u crnom vinu barem 24 sata. Zatim se pažljivo izvadi i stavi peći na jaku vatru dok se ne uhvati korica sa svih strana. Potom se u lonac s mesom stavi korjenasto povrće i peršin te se doda jabuka. Sve se podlije vinom i lagano krčka oko dva i pol sata. Kad je gotovo, povrće se pasira u blenderu, a meso se izvadi i nareže na komade te se vrati u lonac na pola sata da se sve spoji. Poslužuje se uz domaće njoke, otkrivaju nam u Dorian Grayu recept Branka Zagorca.

Komentari (4)
  • Ne bi oni imali nikakav restač na Crvenom trgu da nije bilo blagoslova mafije.

    26. 6. 2019,   07:10
  • Hmmm...??? Lik koji na konju ujaše u restoran - jednostavan i skroman čovjek??? Logično...

    26. 6. 2019,   07:08