Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jednostavni trik za najsočniji biftek - tajna je u zamrzavanju

Odolite porivu da biftek izvadite iz pakiranja i odmah ga stavite na vatru. Ostavite ga na tanjuru oko 15 minuta, pri čemu će se hladne bjelančevine zagrijati, što smanjuje rizik od gorenja

Da ne okolišamo, sočna tajna je: biftek će biti mekaniji i sočniji ako ga prije pripreme zamrznete i odmrznete, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Kansas City.

- Zamrzavanje može uzrokovati bubrenje i pucanje mišićnih vlakana, zbog čega će biftek biti mekši i sočniji - kaže autor studije dr. Unruh, dr.sc.

Znanstvenici su u pokusu zamrznuli meso na dva tjedna, a zatim su ga odmrzavali 24 sata u hladnjaku. Uz biftek, također su testirali i druge komade govedine, poput otkoštenog ramsteka i odrezaka s gornje polovice govedine, ali kod drugih odrezaka nisu vidjeli nikakve značajne razlike u mekoći mesa, piše Men's Health.

Nakon što odmrznete meso, vaš biftek će biti još bolji uz ove savjete urednika rubrike prehrane u Men's Healthu, Paula Kita:

Prije kuhanja pripremite svoje meso

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata

Usprkos gladi, odolite porivu da biftek izvadite iz pakiranja i odmah ga stavite na vatru. 

Umjesto toga, ostavite ga na tanjuru oko 15 minuta. To će omogućiti hladnim bjelančevinama da se zagriju i približe sobnoj temperaturi, čime se smanjuje rizik od gorenja vanjskog dijela odreska - i prekuhavanja - prije nego što je unutrašnjost ispečena.

Zatim, posušite odrezak papirnatim ručnikom. Tako ćete postići još bolji rezultat.

Stuffed cabbage rolls with rice and meat ZIMSKA POSLASTICA Recept za najbolju sarmu: Od pripreme do pravilnog motanja

Nakon što biftek pripremite, pustite ga da malo odstoji. Prenesite ga na dasku za rezanje i pričekajte 5 minuta. Ako ga prerano počnete rezati sokovi će iscuriti iz mesa na vaš tanjur, umjesto u usta i biftek će biti suh i tvrđi.

Druga opcija je u maloj zdjeli pomiješati malo maslinovog ulja, morske soli i nasjeckanog svježeg ružmarina, promiješajte i premažite dasku umakom. Na umak stavite odrezak i ostavite ga 5 minuta da odstoji. Odrezak će pokupiti neke od tih okusa.

Komentari (8)
  • Da, Hrvati isključivo kupuju biftek, cijena sitnica.

    5. 1. 2019,   10:17
  • Hrvati dok je HDZ-a neće jesti biftek!

    22. 1. 2019,   07:30
  • Njami..:))) Obožavam biftek ...😋😋😋

    5. 1. 2019,   09:31