Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Keksi mogu biti petit beurre - 'mali maslac' - ili samo petit

IZ 19. STOLJEĆA Originalni recepti navode da trebaju sadržavati 13 posto maslaca. Sad ga je uglavnom manje, ili ga nema. No što je manje maslaca u keksima, više je drugih vrsta masti

VIDEO

Pšenično brašno je prvo na popisu sastojaka na svim analiziranim keksima, što znači da ga ima najviše u njima. Riječ je o bijelom brašnu. Ono je, za razliku od cjelovitog, siromašno prehrambenim vlaknima i mineralima. Brzo se probavlja i podiže razinu šećera u krvi. 

butter biscuits

Analizirani keksi prvenstveno se razlikuju po količini i vrsti masti. Većina potrošača zove ih “petit beurre”, što znači “mali maslac”, no maslac nismo pronašli na svim deklaracijama. Nemaju ga Petit keksi makedonskog proizvođača Dooel i Koestlin Piknik, ali maslac se u njihovu imenu ni ne spominje.

Što je manje maslaca, više je drugih vrsta masti. U keksima bez maslaca su jeftinije zamjene, poput palmine masti ili ulja. I one obiluju zasićenim kiselinama. Ako je ulje hidrogenirano (pretvoreno u mast), može sadržavati više trans masnih kiselina koje su jednako štetne. Keksi s maslacem kvalitetniji su nego oni s biljnim mastima. 

Od keksa s maslacem, najviše ga imaju K Classic i Sondey, po 13 posto. Manje ga je u Koestlinovim i Kraševim (sedam posto), a Leibniz keksi sadrže ga 5,3 posto. 

Slasni recepti: Rebrica i krilca u medu, dalmatinski ražnjići...
Slasni recepti: Rebrica i krilca u medu, dalmatinski ražnjići...

Karakterističnu teksturu keksima daju tvari za rahljenje. Uglavnom su to natrijevi i amonijevi karbonati, koje možemo pronaći u prašku za pecivo, a oslobađaju plin pa tijestu raste obujam. Dodaju se i fosfati koji reguliraju kiselost. Ako ih je previše, mogu štetiti zdravlju kostiju. 

Keksima je dodan i šećer. Može biti u obliku saharoze, odnosno šećera, te glukoznog/fruktoznog sirupa. 

Oni su jeftinija zamjena za šećer te se često koriste u prehrambenoj industriji, a djelovanje na organizam im je vrlo slično šećeru. Prekomjeran unos trebali bismo izbjegavati jer može dovesti do razvoja pretilosti i šećerne bolesti. Tako ne bismo trebali unositi više od 35 grama šećera na dan.

Među keksima koje smo analizirali, najviše šećera ima K Classic, 24 grama na 100 grama, a najmanje Leibniz. U njima je 30 posto manje šećera nego u originalnim Leibniz keksima, odnosno 11 grama na 100 grama.

Slavni u pedesetima: 'Za izgled morate dobro jesti i mučiti se'
Slavni u pedesetima: 'Za izgled morate dobro jesti i mučiti se'

Prvo Francuzi, potom Nijemci

Petit beurre keksi nastali su u 19. stoljeću u Nantesu. Po originalnom receptu sadrže pšenično brašno, šećer i mlijeko u prahu, 13 posto maslaca, sol, prašak za pecivo i aromu. Nekoliko godina potom Nijemci su napravili vrlo slične kekse s maslacem Leibniz. 

Koestlin - 690 grama: 18,99 kuna 

Maslaca je sedam posto, ali imaju i palmine masti. Sadrži karbonate, fosfate i aromu. Šećera je 19 grama na 100 grama.

Dooel - 1000 grama: 11,99 kuna

Nema maslaca, a dodana je hidrogenirana palmina mast. Karbonati su za rahljenje, a aroma nije definirana. Šećera je 16 posto.

Koestlin piknik - 920 grama: 17,99 kuna

Nema maslaca. Dodani su palmina mast i sirutka. Uz karbonate, sadrži i štetne fosfate, a aroma je nedefinirana. Šećera je 20 posto.

Kraš - 480 grama: 14,99 kuna

Maslaca je sedam posto, a ima palmine i shea masti. Šećera je 17 grama na 100 grama, ima i meda, karbonata te fosfata.

Leibniz - 200 grama: 17,99 kuna

Šećera je 30 posto manje, ali dodan je fruktozni sirup. Maslaca je 5,3 posto, sadrži i palmino ulje. Tu su karbonati, fosfati i jaja.

 

K-classic - 400 grama: 11,99 kuna

Sadrži 13 posto maslaca i punomasno mlijeko. Karbonati su im dodani za rahljenje, a nema fosfata. Šećera je 24 posto.

Sondey - 200 grama: 6,49 kuna

Vrlo slični originalnom receptu. Maslaca je 13 posto, sadrži šećer, brašno i karbonate za rahljenje. Nema fosfata, mlijeko je punomasno.

NEMOGUĆE IM JE ODOLJETI: Ovi horoskopski znakovi su najzgodniji i najviše seksi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa