Obojena jaja nemojte bacati već ih uz fine začine i povrće pretvorite u raskošne kremaste zalogaje i ukusne namaze, preporučuje kuhar Berislav Lacković
Kreacije od jaja: Od delicija do šarenih pisanica za blagdane
Od tvrdo kuhanih jaja možete napraviti jela za svaki dan - osvježavajuću salatu, namaze ili slasne minipizze.
Svaku polovicu ukrasite povrćem ili začinskim biljem prema želji
Namaze možete poslužiti na kriškama tamnoga kruha, ukrasiti ih rotkvicama ili u bogatijoj kombinaciji s kavijarom i lososom. Za doručak nakon Uskrsa isprobajte i fine minipizze od rajčice s jajima i mozzarelom koje mogu poslužiti i kao “finger food”. Poželite li za uskrsni doručak poslužiti nešto svečanije, isprobajte recept kuhara Berislava Lackovića. Bazu od žumanjaka, maslaca i kiselog vrhnja možete obogatiti kombinacijom omiljenog povrća i začina. Više kuharovih ideja za raskošan Uskrs potražite u subotu u novom broju magazina Skuhatćute.
Punjena jaja na tri načina
SASTOJCI: 12 Jaja, 15 dag slanutka, žlica sezama, češanj češnjaka, žlica motra, 10 dag boba, 10 dag maslaca, kiselo vrhnje, Sol i papar prema želji
Priprema: Tvrdo kuhana jaja ogulite i prepolovite pa odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke propasirajte te dodajte sol i papar, usitnjeni luk, maslac i kiselo vrhnje. Smjesu dobro izradite pa podijelite na tri dijela. U prvi dio dodajte slanutak koji ste prethodno prokuhali i propirjali uz dodatak sezama te samljeli u multipraktiku.
U drugi dio dodajte kuhani bob koji sameljite u finu kremu. U treći dio dodajte prokuhane izdanke motara koje sitno nasjeckajte. Polovice bjelanjaka napunite trima smjesama.
Proljetna salata od jaja
SASTOJCI: 3 jaja, 8 kriški slanine, 20 ml maslinova ulja, 3 žlice octa, sol, papar, 2 šake potočarke, 30 g kozica, šaka cherry rajčica, 2 avokada
Priprema: Skuhajte jaja pa prepržite slaninu na umjerenoj vatri dok ne postane hrskava. Pomiješajte ulje, ocat, sol i papar. Sve sastojke stavite u zdjelu za salatu pa prelijte umakom od octa i ulja.
Minipizze od mozzarelle i jaja s rajčicom
SASTOJCI: 4 peciva, maslinovo ulje, rajčice, 2 jaja, mozzarella, origano, sol
Priprema: Prerežite peciva pa ih tostirajte. Poškropite ih maslinovim uljem. Stavite na pecivo narezanu rajčicu, preko jaja te naribajte mozzarellu. Stavite u pećnicu tek toliko da se sir malo zapeče. Poslužite.