Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ljubav kvari san: Zaljubljeni spavaju sat vremena manje

None Foto: Fotolia

Tijekom zaljubljenosti tijelom upravljaju dopamin i kortizol koji osiguravaju istančanu koncentraciju, visoke razine energije i euforičnost, a sve to ometa san...

I uzvraćena i neuzvraćena ljubav donose osjećaj euforije, intenzivne strasti i straha, a posljedica tog stanja je između ostalog i lošiji san, pokazala je studija švicarskog Sveučilišta Basel. Prema njoj, rane faze zaljubljenosti prati intenzivno djelovanje hormona dopamina, koji stvara tzv. hipomanično stanje, piše Globe Health.

Zbog toga "friško" zaljubljeni spavaju i do sat vremena manje nego oni koji nisu zaljubljeni, a to može trajati i do šest mjeseci.

Znanstvenici su magnetskom rezonancom pratili aktivnost u mozgu studenata, koji su ispunili upitnik o svom ljubavnom stanju te zapisivali kako spavaju. Otkrili su da su kod zaljubljenih znatno aktivniji dijelovi mozga povezanih s nagrađivanjem, a na koje djeluje dopamin. Inače, ta se područja aktiviraju kod ponašanja povezanog s preživljavanjem, poput uživanja u hrani, piću ili seksu. Na umjetan se način ta područja aktiviraju uživanjem u drogama, objašnjavaju stručnjaci.

Znaš kako možeš znati da si zaljubljen? Kada ležiš u krevetu i ne možeš zaspati jer je stvarnost napokon bolja od snova (Iz filma "Zapravo ljubav")

Osim toga, uslijed zaljubljenosti rastu razine hormona stresa kortizola, a san ometa razmišljanje o željenom partneru, zajedničkim trenucima i sanjarenje o budućnosti. Iako je studija provedena na mlađim od 25. godina, znanstvenici vjeruju da isti princip vrijedi i za starije jer se ljudi zaljubljuju u svakoj životnoj dobi.

Komentari (75)
  • Kad sam zaljubljen, danima ne spavam, noćima nisam budan...

    10. 2. 2014,   21:45
  • Spavam li duže ili kraće ako volim spavanje!?

    10. 2. 2014,   18:36
  • zgleda da sam jako zaljubljen

    10. 2. 2014,   17:29