Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Stigla terapija koja je mogla spasiti Noru: 'To je nova nada'

Stigla terapija koja je mogla spasiti Noru: 'To je nova nada'
1

Riječ je o CAR-T terapiji tijekom koje se provodi genetska modifikacija T-stanica pacijenta i potom vraća u organizam putem transfuzije. Tu je terapiju trebala i lavica Nora Šitum

VIDEO

U KBC Zagreb ovih dana izvađene su i zamrznute T-stanice pacijenta koji je prvi kandidat za liječenje novom CAR-T terapijom. Ta se terapija u protekle dvije godine u svijetu uobičajeno koristi za liječenje pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom, najučestalijim zloćudnim oboljenjem kod djece (javlja se u čak 30 posto slučajeva), te difuznim B velikostaničnim limfomom, koji se javlja kod odraslih. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nova metoda liječenja leukemije 10:49

Stanice tog pacijenta prije Božića trebale bi biti upućene u laboratorij u SAD-u, gdje će biti provedena genetska modifikacija, te vraćene u Zagreb, kako bi početkom iduće godine započelo njegovo liječenje.

U laboratoriju u SAD-u provodi se genetska modifikacija T-stanica pacijenta i one se ponovo zamrzavaju i šalju u Zagreb. To je postupak koji traje otprilike 14 dana, nakon čega se stanice, opet zamrznute, šalju u Zagreb.

- Genetski modificirane stanice pacijenta se odmrzavaju i putem transfuzije vraćaju u organizam pacijenta. Postupak nije neugodan, niti bolan i traje otprilike kao i ‘obična infuzija’ - kaže dr. Branka Golubić Čepulić, predstojnica Zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju.

Zagreb: Na Rebru predstavljen CAR T, nova metoda liječenja leukemije kod djece

Stanice vraćene u organizam ‘prepoznaju’ i napadaju stanice tumora i tako pomažu organizmu u borbi protiv bolesti. To je faza liječenja koja može biti vrlo burna jer se imunitet aktivira naglo, no uz odgovarajuću liječničku skrb nema većih problema i nakon nekoliko dana mogu se pratiti rezultati.

To je prvi pacijent koji će se u Hrvatskoj liječiti tom metodom, i to na teret HZZO-a, nakon što je ta zagrebačka bolnica, kao prva u ovom dijelu Europe, nakon Austrije, Španjolske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije dobila akreditaciju za njenu primjenu.  Doznali smo to u srijedu, od doc. dr. sc. Branke Golubić Čepulić, nakon konferencije za novinare, na kojoj je objavljena vijest o dobivenoj akreditaciji.

Nisu mogli imati djece: Saznala da je trudna i rodila za 9 dana
Nisu mogli imati djece: Saznala da je trudna i rodila za 9 dana

Upravo tu terapiju prije otprilike sedam godina u Americi je primila malena Nora Šitum, čija je majka, Đana Atanasovska u srijedu bila na Rebru. Kazala je kako ju jako raduje ovako veliki iskorak u liječenju koji će roditeljima teško oboljele djece u Hrvatskoj dati novu nadu.

Zagreb: Na Rebru predstavljen CAR T, nova metoda liječenja leukemije kod djece

Na žalost, terapija je u vrijeme kad ju je Nora primila bila puno primitivnija i jednostavnija i nisu bili poznati ni iskorišteni svi njeni dosezi, kažu naši stručnjaci.

U Sloveniji 39 slučajeva ospica, većina oboljelih se nije cijepila
U Sloveniji 39 slučajeva ospica, većina oboljelih se nije cijepila

- Danas imamo puno više iskustva i puno se uspješnije liječe spomenute bolesti. Uz to, istražuje se i pozitivno djelovanje terapije kod solidnih tumora - ističe prof. dr. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju.

Stoga se može očekivati da će primjena nove metode u liječenju pridonijeti većoj stopi izliječenja te promijeniti poziciju Hrvatske kao druge najgore zemlje po smrtnosti od malignih bolesti u Europi, kazali su novinarima ravnatelj bolnice prof. dr. Ante Čorušić, njegov zamjenik i predstonik onkologije prof. dr. Stjepko Pleština te prim. prim. Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravlja.

Zagreb: Na Rebru predstavljen CAR T, nova metoda liječenja leukemije kod djece

Projekt akreditacije ostvaren je u suradnji s tvrtkom Novartis, a u okviru njega liječnici s Rebra proteklih godina prošli su edukaciju u vrhunskim centrima u Parizu, Beču i Londonu.

- Danas postoje svi uvjeti za to da liječimo ne samo pacijente iz Hrvatske, nego i iz cijele regije. Zbog toga je već započelo širenje kapaciteta, tako da bi već od polovice iduće godine nova terapija mogla postati i hrvatski izvozni proizvod - kazao je dr. Čorušić.

Stanje u Hrvatskoj

- Od pedijatrijske akutne limfoblastične leukemije u Hrvatskoj godišnje oboli od 25 do 35 djece. No, kako su kriteriji za njenu primjenu strogi, odnosno provodi se isključivo kod pacijenata kod kojih uobičajeno liječenje nije dalo rezultate, kao i kod onih kod kojih se bolest vratila i kemoterapija ne pomaže, broj pacijenata bit će puno manji. Tako je ove godine te kriterije ispunio samo jedan pacijent - kaže dr. sc Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku onkologiju.

Dodaje kako se akutna limfoblastična leukemija kod djece danas relativno uspješno liječi, no u oko 10 posto djece bolest se vraća. Za dio pacijenata tada je rješenje presađivanje stanica, no kod dijela pacijenata do CAR-T terapije nije bilo rješenja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...