Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Napravite vlastiti sprej za više strasti, sreću i mirnije snove

Napravite vlastiti sprej za više strasti, sreću i mirnije snove

Želite li zavesti partnera, osjećati se bolje i otjerati tugu ili uživati s prijateljima, donosimo recepte za sprejeve koje možete napraviti kod kuće. Pripravila ih je aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić

VIDEO

Eterična ulja neizravnom 'inhalacijom', u dodiru sa zrakom, hlape i šire svoj miris u cijelu prostoriju.

Majka (44) troje djece otkrila svoju tajnu mladolikog izgleda
Majka (44) troje djece otkrila svoju tajnu mladolikog izgleda

Takva vrsta inhalacije je vrlo poželjna jer s njom rješavate ne samo dezinfekciju nego i mirisno oplemenjujete prostor, a djelujete i na raspoloženje - koncentraciju, pamćenje i podizanje raspoloženja, romantičnu atmosferu te ugodu boravka u prostoru, objašnjava aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić, vlasnica Aromasan studija u Velikoj Gorici.

- Indirektna inhalacija najkvalitetnija je kad se radi preko difuzera koji eterična ulja raspršuju u obliku vrlo sitnih kapljica. No mirisne mješavine koje ćete koristiti možete i sami pripremiti u običnim bočicama s raspršivačem - objašnjava Jelisavčić te dodaje kako njima možete špricati prostor ili glinene i drvene privjeske koje držite na zidu ili u automobilu.

Špricati možete i prekrivače ili mješavinom osvježiti fotelje i kaučeve. Ako vam je kvalitetan odmor trenutačno na prvome mjestu, sve što trebate je brzi recept za mirisnu posteljinu (ispod). Odlične su i aromalampice, no tad se eterična ulja zagrijavaju i tako se mijenja “kemija” samih ulja.

Maske za lice ne smijete držati predugo jer mogu oštetiti kožu
Maske za lice ne smijete držati predugo jer mogu oštetiti kožu

Osim što u mirisima uživamo, mirisima i “komuniciramo” s potencijalnim partnerima.

- Prvi susret s nekim čista je kemijska komunikacija koja se odvija mirisima (naših tijela). Kad te mikroskopske molekule udišemo, one dolaze do olfaktornog epitela (žućkasta nakupina u vrhu nosa) i tad svaka mikroskopska dlačica šalje informaciju u mozak u obliku elektrokemijskog impulsa stvarajući osjećaj mirisa u instinktivnoj (desnoj) strani mozga, koja lagano prelazi na lijevu stranu (koja zastupa jezik), pa često ostajemo bez riječi. A čim ostanemo bez riječi, osjetimo ugodu. I tad znamo da su feromoni napravili svoje - kaže aromaterapeutkinja te dodaje kako eterična ulja uravnotežuju tijelo i um pa se tako balansiraju i naši hormoni, što je presudna stvar za uživanje s partnerom.

- Važno je ostvariti ravnotežu simpatičkog i parasimpatičkog dijela živčanog sustava. Prerana ejakulacija, nemogućnost postizanja orgazma i slabo uzbuđivanje upravo su problemi koji nastaju zbog neuravnoteženosti hormona. Muškarci češće imaju preaktivan, a žene slabo aktivan simpatički sustav - objašnjava Jelisavčić. Afrodizijačkim mješavinama možemo potaknuti uživanje partnera koji se inače slažu po individualnom principu. Ženstvena mješavina naglašava cvjetnu notu, dok muška naginje zemljanim mirisima, mada nije pravilo jer i muškarci i žene luče i muške i ženske hormone u različitim količinama. Najbolja mješavina je ona koju čine mirisi koje volimo.

Ženama treba više seksa par dana u mjesecu - evo koji su to
Ženama treba više seksa par dana u mjesecu - evo koji su to

- Dajte mašti maha, uz sprej (recept u okviru desno) koji vam mora biti nadohvat ruke, upalite svijeće, otvorite bocu vina, pustite tihu glazbu, pobacajte jastuke na pod ili napravite kupku, izmasirajte partnera i prepustite se - savjetuje aromaterapeutkinja.

Pet recepata:

Uklanjanje tuge

Mješavina protiv tuge radi se s eteričnim uljima koja smiruju i opuštaju. U difuzer ukapajte šest kapi od miksa od eteričnog ulja ylang ylanga, bergamota bez bergaptena i mažurana. 

Podizanje raspoloženja

Kod izrazito jakih ispoljavanja problema i potrebe za podizanjem raspoloženja preporučuje se ‘brza’ inhalacija čistim eteričnim uljem ylang ylanga, bergamota bez bergaptena i mažurana. Nakapajte 1-2 kapi te mješavine na dlanove ili maramicu. Duboko udahnite kroz nos brojeći do šest i lagano izdahnite na usta brojeći do šest, savjetuje Jelisavčić. 

Mirisni snovi

U bočicu s raspršivačem ulijte 125 ml destilirane vode i ukapajte 15 kapi eteričnog ulja lavande. Našpricajte posteljinu i ostavite da se osuši te uživajte u mirnim snovima. Ova mješavina ujedno će posteljinu štititi od moljaca, kaže Ivana.

Za ugodna zimska druženja

Jake mješavine eteričnih ulja izbacit će mirise kuhanja, cigareta i ustajalog vonja koji se u domu nakupljaju tijekom zime. Uz Aromasan mješavinu goste ćete potaknuti na druženje, razigrat će ih eterična ulja timijana, ružmarina, limete i mandarine. U difuzer ukapajte od 6 do 8 kapi i uživajte.  

Romantična atmosfera

U tamnu bočicu s raspršivačem ulijte 200 ml vode pa u nju nakapajte 8 kapi eteričnog ulja bergamota (bez bergaptena), 3 kapi nerolija, 4 kapi vanilije i 3 kapi jasmina, kaže Ivana. 

Na poslu se lakše koncentrira uz mirisna ulja ružmarina, limuna...

Businesswoman takes short time-out in office work

Japansko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su radili za tipkovnicom, a udisali eterično ulje limuna, imali 54% manje tipfelera. Koncentraciju najbolje pospješuju ulja timijana, ružmarina, paprene metvice, limuna i bosiljka. Kako biste je održali na višoj razini na poslu, u difuzer kapnite po 5 kapi mješavine eteričnih ulja limuna, naranče i paprene metvice, kaže Jelisavčić.

Osvježite dom mirisnim laštilom za namještaj

Laštilo za namještaj pripravite tako da otopite 30 grama pčelinjeg voska u vatrostalnoj posudi na pari. Dodajte 100 ml lanenog ulja, 8 kapi cedra i 6 kapi ružmarina te sve izlijte u staklenu posudu s poklopcem. Ostavite da se ohladi. 

Sutra ulazimo u sezonu Strijelca: Kakve promjene drugi znakovi zodijaka mogu očekivati u tom razdoblju?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'