Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naše su kosti jače i od čelika, a jezici imaju jedinstveni otisak

None Foto: Dreamstime

Kosti se u potpunosti obnove svakih deset godina, a najjača je bedrena, koja može podnijeti do 30 naših tjelesnih težina. Nokti nam rastu puno brže nego prije 80 godina, a jezik je najjači mišić

Jeste li znali da, kad kihnete, vaši bacili lete šest metara u dalj? Ili da želučana kiselina može otopiti i najtvrđi čelik, a da jezik ima jedinstven otisak, baš kao i otisak prsta?

POGLEDAJTE VIDEO:

Jedinstven je po obliku (dug, kratak, širok ili uzak), ali i teksturi (grebeni, bore i ožiljci), te je zbog toga sličan prstu. Jezik je i jedini mišić koji ne povezuju dvije kosti, a i najjači je mišić u tijelu, dok je stražnjica najveći. Gluteusi na stražnjici pomažu održati tijelo uspravnim i pomicati noge.

Foto: 24sata/24sata

Danas nokti rastu brže nego prije 80-ak godina zbog puno proteina u prehrani - na palcu raste dva milimetra mjesečno, u usporedbi s 1,65 mm mjesečno 1930-ih godina. Tijekom života ljudi izgube 1/3 kostiju - rode se s 300, a kako rastemo, neke od njih spajaju se u hrskavice, pa kad prestanemo rasti, imamo ih 206.

Najmanja kost smjestila se u uhu, a 1/4 svih kostiju je u stopalu - ima ih čak 52 (26 na svakoj nozi). Kosti su nam jače i od metala. Točnije, najmanje su pet puta čvršće od čelika jednake mase. Najjača, bedrena kost, može podnijeti 30 naših težina.

Exhausted businessman and businesswoman drinking coffee ANEMIJA, DIJABETES... Stalno ste umorni? Možda je to zbog jednog od ovih 9 stanja

A ujutro ste viši nego uvečer - kralježnica se rasteže preko noći za oko jedan centimetar, jer sila teža utječe za zglobove i hrskavice.

Koliko god da imate snažan stisak, to nije zato što imate snažne mišiće u prstima - jer ih u njima uopće nemate. Svaki pokret koji se odvija u vašim prstima nastaje kao posljedica pomicanja tetiva i kostiju, uz veliku pomoć mišića u dlanovima

TUŽNA SUDBINA: Ovaj horoskopski znak ne može naći sreću u ljubavi

Komentari (8)
  • Jezici imaju jedinstveni otisak,to je istina,pogotovo oni zli,mogu ti sje.ti život do ludila

    28. 4. 2019,   17:53
  • Ovo za kosti vrijedi samo za paralelni pritisak u smislu, od 2 susjedna “hvata” nikako ne poprecno :). Ali da, zapanjujuci smo “strojevi” zapravo, fascinira napor koji nam tijelo moze podnijeti kad ga izlozimo radu i “stresu”

    28. 4. 2019,   17:07
  • Meni nokti na palcima narastu 2 mm u desetak dana.

    28. 4. 2019,   19:02