Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Olga i Boris plesom održavaju zdravlje: Volimo plesati tango

Olga i Boris plesom održavaju zdravlje: Volimo plesati tango

IDU I U ARGENTINU Zadrani Olga i Boris Bogdanić u tangu su pronašli strast i savršen hobi u sedmom desetljeću života. Senzualne plesne korake vježbaju već 10 godina

VIDEO

Plešemo tango posljednjih deset godina i plešemo isključivo argentinski tango. Drugi plesovi su nam prema njemu previše jednostavni.

Za razliku od drugih plesova u kojima su koraci identični, čar tanga je u tome da su muški i ženski koraci potpuno različiti, kazuje nam to bračni i plesni par, šezdesetogodišnjaci Olga i Boris Bogdanić iz Zadra.

- Žena u tangu posebno dolazi do izražaja i sve je podređeno tome da ona izgleda lijepo. Cijeli stil je podređen južnoameričkom, senzibilnom doživljaju žene.

Ima vrlo mnogo teških figura, a držanje je pri tom bitno. Cijelo vrijeme plesači moraju slušati glazbu i pratiti njene promjene ritma, uloge violine, klavira... Uz to morate plesati korake koji se traže, elegantno izvoditi figure i biti muzikalni. Dakle, u isto vrijeme plesači moraju biti muzikalni, imati držanje savršeno kao iz filma - približio nam je ovaj senzualni ples Boris Bogdanić.

On i Olga ovim hobijem održavaju izvrsno zdravlje, ali i mentalnu vitalnost, zbog čega se ples u zreloj životnoj dobi preporučuje više od svih drugih fizičkih aktivnosti. A koliko dobre energije u njihov život unosi tango, opisao nam je Boris:

- Pogledom zarobite svoju partnericu, ona je jedino što postoji i podređeni ste njoj. Tko brzo pamti figure može proplesati za tri mjeseca, ali u principu da dobro plešete tango treba barem pet godina! Treba i bar malo talenta jer tango argentino izuzetno je težak i zahtjevan ples - kaže nam te dodaje da voli tango, voli uživati u zagrljaju s partnericom, kojoj je plesno podređen i kojoj mora osjetiti “vibru”.

- Gušt je plesati tango. Jako je lijepo uživati s plesnim partnerom, koji ne mora biti i životni partner. Štoviše, dobro je partnere tu i tamo promijeniti, da ples ne postane šablona. A kad se poklopi da volite glazbu koja svira, sreći nema kraja. Dok plešem, osjećam se vrlo ugodno, opušteno, ženstveno i senzualno. Nažalost, za tango smo pronašli premalo prostora u našoj svakodnevici, samo dvaput tjedno. Ali puno zajednički slušamo glazbu, pa nam je srcu drago. Ženama je lakše plesati jer uz dobrog partnera mogu puno pokazati. Bolje je, naravno, početi dok si mlađi, ali čini mi se da mladi nisu baš zainteresirani za ples. Suprug i ja počeli smo prije deset godina - kaže nam Olga.

Zaplešite: Ples je fantastičan i za fizičko i za psihičko zdravlje
Zaplešite: Ples je fantastičan i za fizičko i za psihičko zdravlje

Olga i Boris Bogdanić nastupaju na festivalu Malonga u Kneževoj palači i na ljetnom festivalu na Narodnom trgu u Zadru, a vježbaju u plesnom studiju Tango Zadar.

Vesele se putu u Argentinu s kolegama plesačima iz studija sljedeće zime te se nadaju da će doživjeti ulični tango, odnosno plesače koji plešu na ulicama u pauzi za ručak. Možda im se uspiju i pridružiti.

Dođemo u dvoranu posvađani, ali brzo sve zaboravljamo

Ples kao disanje, kao hrana, neodvojiv od života, pun strasti i pomicanja granica, dio je priče splitskog bračnog para Jahoda.

Ljubica i Arsen (57) višestruki su prvaci Hrvatske u seniorskim kategorijama, a odnedavno i članovi sportskog plesnoga kluba Fontana iz Kučina pored Solina. Uz tri sina, brojne obveze, a danas i unuka od četiri mjeseca, svoju ljubav prema plesu aktivno su ostvarili tek prije 14 godina. Krenuli su isprva na tečaj, a ubrzo im je ponuđeno da prijeđu u sportsku grupu za natjecanja.

- Nismo ni znali da to uopće postoji, te smo otišli na jedan plesni turnir da vidimo o čemu je uopće riječ. Svidjelo nam se i evo do danas nismo prestali. Ples nam je veliko opuštanje i brisanje svakodnevnih briga iz glave. Znamo doći u dvoranu posvađani, a čim krenemo s koracima, sve zaboravimo - našalio se Arsen.

Bavljenje sportskim plesom odvelo ih je u Hrvatski plesni savez. Stalna natjecanja supružnicima donose bodove i rejting. Od 960 seniorskih parova oni su 101. na svijetu.

- U Hrvatskoj smo devet godina uzastopno u svojim kategorijama državni prvaci i članovi reprezentacije. Sad smo seniori 3. Budući da postoji još jedna i četvrta kategorija, za nas nema stajanja. Ovo je nešto prelijepo, plesat ćemo dok se god noge miču i tijelo osjeća ritam - poručuju Jahode.

Jače od bolesti: Pozitivan stav i ples vratili su me među žive...
Jače od bolesti: Pozitivan stav i ples vratili su me među žive...

Ističu da sportsko plesanje u njihovim godinama zahtijeva više treninga i stalno održavanje kondicije. Također, jako paze i na prehranu, a sve to donosi im i mnogo zdravstvene koristi.

- U našim godinama teže dolazimo do sportskog nivoa i kondicija se brže gubi. Zato i treniramo svakodnevno. Prehrana nam je apsolutno zdrava, ne smijemo imati niti kilograma viška. Povrće, med, riba, lagano i bijelo meso te žitarice u malim količinama - istaknuo je Arsen, kojeg je sportski ples oslobodio i ozbiljnih problema s kralježnicom.

Uz ples nema bolnih kukova i Alzheimera

Nema pomoći bez samopomoći, a ples je jedan od najboljih lijekova za stres, kaže nam riječki umirovljenik Rajko Šarčević.

- To je psihofizička relaksacija u kojoj čovjek zaboravlja na svakodnevne probleme i u ritmu koraka opušta se u svakom taktu, jednostavno uživa, a što više užitka, to više zadovoljstva i manje bolesti. Uz svakodnevne šetnje i rješavanje križaljki, ples je najbolji lijek i protiv Parkinsona i Alzheimera. Godine nisu važne, sve je u duhu - ističe Rajko, a s njim se slažu plesne partnerice Ana Jakob (62) i Ljubica Rošić (60) te Ive Vuletić (69), koji već nekoliko godina pohađaju riječku plesnu školu Klara Jet Set, gdje uživaju u ritmovima i figurama dvadesetak plesova, od laganijih valcera i sentiša do zahtjevnijeg rock’n’rolla te latino plesova.

- Mi smo generacija koja je odrasla uz plesnjake na terasama, pa nam ovo dođe kao razonoda i lijek za dušu koji nas vraća u te divne dane mladosti. Volimo muziku i ples i ništa nas ne može zaustaviti u pohađanju sati plesa, ni kiša, ni vrućine, pa ni poneka prehlada. Sad smo već uigrane i nema šanse da propustimo ijedan sat - složne su zaigrane Ana i Ljubica.

- Mene je ples je privukao kad sam jedne večeri gledao parove na jednom od plesnjaka. ‘Zavidio’ sam im i pomislio kako bi bilo lijepo da i ja znam pravilno otplesati neke od tih koraka. Onda sam se učlanio i shvatio koliko mi ti sati dobro djeluju i na kondiciju, a već nakon mjesec dana osjećao sam se gipkiji i fleksibilniji. No nemojte misliti da je tempo naporan, svako ga može odabrati po svom guštu - kaže nasmijani i vitalni Ive.

Ples bolje nego hodanje čuva od demencije - rasplešite se!
Ples bolje nego hodanje čuva od demencije - rasplešite se!

- Nemojte se bojati, dođite, neće vam biti žao. Brzo ćete se navući, a što je najvažnije, osjećat ćete se zdraviji i zadovoljniji. Na kraju dana - jaki ste koliko želite biti jaki - poručuju nasmijani plesači iz Rijeke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala