Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oni ruše sve predrasude: Imaju 100 godina i trče bez problema

Teško je zamisliti svoje bake i djedove da se upuste u treniranje bilo čega, a kamoli trčanja. No ovi stogodišnjaci su u takvoj formi da mogu otrčati 100 metara i više kao od šale

Broje i preko sto godina, a glavni hobi im nije heklanje već trčanje i osvajanje medalji. Zvuči nemoguće, zar ne?

Jedna od njih je Man Kaur. Naime, ona sada ima 102 godine i na zadnjoj utrci u Španjolskoj, u kategoriji starijih osoba od 100 do 104 godine, osvojila je zlatnu medalju. 

- Želim još više pobjeđivati. Osjećam se jako sretno nakon pobjede. Vlada mi nije dala ništa, ali to nije važno jer samo želim trčati,  trčanje mi pruža sreću - tvrdi.

Ahead of the 60m race which I completed in 35.80 secs to win the gold I am training to out do the #WorldRecord of 24.79 secs for 100+ age group ! I hope to do it next time.

Objavljuje Man Kaur OfficialSrijeda, 27. ožujka 2019.

Tajna njezina uspjeha je vježbanje, dugovječnost i pozitivnost. Prehrana joj se sastoji od tradicionalno pripremljenog kruha rotisa koji je obogaćen raznim vrstama zdravih žitarica. Osim toga jede i sojino mlijeko, sezonsko voće, zdrave sokove i kefir.

Ljubav prema atletici zadržala se u obitelji pa tako i njezin 80 godina star sin isto trenira atletiku i sudjeluje i različitim međunarodnim natjecanjima.

HRANA ZA MOZAK Voće, povrće i riba poboljšavaju pamćenje i tjeraju Alzheimera

Još jedan strastveni atletičar je i Japanac Hidekichi Miyazaki. On ruši rekorde u utrkama na 100 metara, a san mu je da se jednog dana natječe s Usianom Boltom. Njegova rutina vježbanja, odnosno trčanja traje samo oko sat vremena. Ustaje u 7:30, stavlja ruksak s težinom od 3 kilograma na leđa i odlazi u park udaljen oko pola kilometra. Tamo trči 100-metarske rute dok mu otkucaji srca ne dosegnu 120 otkucaja u minuti. Nakon odmora od 10 minuta, makne težinu s leđa na neko vrijeme i vrati se kući do 8:30 ujutro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli HS – Helsingin Sanomat (@helsinginsanomat)

Ovaj režim treninga pomogao mu je da postigne svjetski rekord u disciplini 100 metara kod trkača starijih od 100 godina, a rekord mu je 29,83 sekunde. 

Komentari (15)
  • Zato i imaju 100 godina,ne samo zato jer ljudi koji se bave sportom,rekreacijom općenito paze na zdravlje,kroz prehranu pogotovo,izbjegavanje stresa i sl.! Na Okinawi u Japanu živi najviše 100 godišnjaka na svijetu,jedu isključivo povrće kuhano na pari,ribu,sirovo voće,piju zeleni čaj,vježbaju i u 90-tima a vitalniji od 60 godišnjaka sa zapada. Više manje svatko može sat na dan za sve ovo izdvojit,pitanje je volje i odgovornosti prema sebi,životu i zdravlju,ostalo su loši izgovori.

    23. 8. 2019,   20:48
  • malo je takvih neki ne mogu i s 70 trčati,bravo

    23. 8. 2019,   20:45
  • Ruše stereotipe o starosti..

    23. 8. 2019,   20:09