Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Piletinu ipak nije sigurno prati: Postoji rizik od širenja zaraza

Podijeljena su mišljenja ljudi o tome treba li prati piletinu prije kuhanja i pečenja ili ne. Nutricionistica je objasnila koji su mogući problemi ako operete meso prije pripreme

Na svježem pilećem mesu mogu se pronaći razne bakterije, među kojima je i salmonela. Ako ste ikada zapitali treba li oprati piletinu prije kuhanja ili pečenja, stručnjakinja ima odgovor.

- Možete, a i ne morate, nije nužno. Ali, bilo bi sigurnije ne prati je, jer postoji rizik od širenja zaraza koje se tako mogu prenijeti na neku drugu hranu ili posuđe koje se nalazi u blizini sudopera - tvrdi nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

Shutterstock Piletina gubi svoju sočnost ako se loše odmrzava

- Neće se ništa dogoditi ako perete piletinu, ali morate paziti kako njome rukujte prilikom pranja, pošto rizik od zaraze svakako postoji - upozorava Vranešić Bender i dodaje da prskanjem vode uokolo i dodirom bakterije dolaze do hrane i ostalih stvari u blizini koje se mogu zaraziti.

I kod ostalih vrsti mesa (svinjetine, govedine, teletine, janjetine...) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem. Ako ste u dilemi, a želite se riješiti viška krvi na mesu, umjesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom. 

Overweight woman hands beating chicken breasts with meat hammer, | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Ove 3 namirnice ne treba prati baš nikada

 • JAJA - Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.
 • TJESTENINU - Vrhunski kuhari kažu da bi pranje tjestenine trebalo biti protuzakonito jer se na taj način uklanja škrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s tjesteninom. Kuhana tjestenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.
TJERA TJESKOBU, NESANICU... Ovu biljku svatko treba imati u domu - popravlja raspoloženje
 • GLJIVE - Gljive dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih - izgubit će elastičnost i postati podložnije kvarenju. Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva uklanja se četkicom.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio 

Komentari (10)
 • Ako sam ju sam uzgojio, znam gdje je boravila i što je jela te kako je skladištena, probleme sam sveo na minimum, nažalost nemaju svi tu mogućnost ali mnogi koji imaju radije hrle u trgovine po cijelo pile za 20 kn

  13. 5. 2019,   12:42
 • Ja sa piletine oderem svu kožu i bacim ,ne konzumirm ju ,u koži se nalazu sve bakterije i ostali otrovi !

  13. 5. 2019,   12:26
 • Daj se više odlučite

  13. 5. 2019,   11:29