Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pomirišite ružmarin što češće: U mozgu će se dogoditi čudo!

Ova biljka u sadrži spojeve koji sprječavaju razgradnju acetilkolina, kemikalije koja potiče moždane stanice odgovorne za pamćenje i razmišljanje da međusobno komuniciraju pravilno

Ružmarin je čudesna biljka koju su koristili i izuzetno cijenili i u davna vremena. U staroj Grčkoj upotrebljavali su ga za poboljšanje pamćenja, a znanstvenici današnjice potvrđuju taj blagotvoran učinak.

Istraživanja su pokazala da ružmarin sadrži karnozinsku kiselinu, koja je odlična u borbi protiv štete koju slobodni radikali nanose mozgu. Sadrži i prirodne kiseline koje štite stanice tijela i DNA od oštećenja.

BUDITE SPREMNI! Prvi simptomi moždanog udara - prepoznajte ga GROM testom

Ova biljka u sadrži spojeve koji sprječavaju razgradnju acetilkolina, kemikalije koja potiče moždane stanice odgovorne za pamćenje i razmišljanje da međusobno komuniciraju pravilno.

Znanstvenici su procjenjivali učinke eteričnog ulja ružmarina kod 66 ljudi, podijelili su ih u dvije skupine. Prva skupina dijelila je sobu koju je ispunjavao miris ružmarina, a druga sobu u kojoj tog mirisa nije bilo. Rezultati su ih oduševili.

rosemary aromatherapy oil extract | Autor: marhero Foto: marhero

Sudionici iz prve grupe pamtili su 60 do 75 posto bolje od onih iz druge sobe.

- Razlika između ove dvije skupine bila je 60 do 75 posto. Na primjer, prva grupa se sjetila napraviti sedam stvari, a druga četiri. Osim toga, ovi iz prve grupe koja je mirisala ružmarin, bili su brži u razmišljanju - pojasnila je istraživačica Jemmi McCready sa Sveučilište Northumbria u Velikoj Britaniji.

- Namjerno smo im postavili mnoštvo zadataka, pa je moguće da ljudi bolje funkcioniraju u multitaskingu nakon mirisanja ulja ružmarina. Nije postojala povezanost raspoloženja i pamćenja sudionika. To sugerira da na učinke utjecaj nisu imale budnost ili uzbuđenje - dodao je i napomenuo da su sudionici odgovarali na pitanja o tome kako su raspoloženi.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

- Rezultati su pokazali da su njihove performanse i promjene raspoloženja nakon izlaganja aromi ružmarina zapravo rezultat koncentracija spoja poznatog kao 1,8-cineol, a koji je prisutan u njihovoj krvi. Ovaj spoj je prisutan u eteričnom ulju ružmarina i poznato je da djeluje na biokemijske sustave koji podupiru memoriju - dodala je.

Rekala je da je analizom krvi prve grupe pronađena veća količina 1,8-cineola u plazmi od one kod sudionika koji nisu bili izloženi mirisu ružmarina, prenosi healthyfoodhouse.com.

themoviedb.org MISLIMO DA ZNAMO ŠTO ŽELIMO... I mozak može prevariti čovjeka koji je zaljubljen, isto kao i srce

Stručnjakinja smatra da ovi rezultati mogu imati utjecaja na liječenje osoba s poremećajima pamćenja te da podupiru njihova prethodna istraživanja koja pokazuju da miris eteričnog ulja ružmarina može poboljšati kognitivno funkcioniranje zdravih odraslih ljudi.

- Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražilo je li ovaj tretman koristan za starije osobe koje imaju problema s pamćenjem - kazala je.

NEŠTO SKRIVAJU? Meghan i princ Harry uhvaćeni na tajnoj večeri

Komentari (21)
  • Ružmarin je za malu dicu a za nas odrasle je marihuna

    3. 3. 2019,   19:31
  • Poslao sam 4 tone kaminonom u sabor kao donaciju

    3. 3. 2019,   19:43
  • Odličan miris i često ga koristim uz ribu i uz pečeni krompir.

    3. 3. 2019,   21:57