Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Preživjeti pakao: Trikovi kako rashladiti sebe, dom, auto, psa

Preživjeti pakao: Trikovi kako rashladiti sebe, dom, auto, psa

Čim sunce ujutro proviri na horizontu, zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zavjese. Često se tuširajte hladnijom vodom, a aktivnosti svedite na minimum

VIDEO

U Državnom hidrometeorološkom zavodu upozoravaju na ekstremne vrućine koje će danas dosezati do 37 stupnjeva Celzijusovih.  Najgore će biti, kažu, u Zagrebačkoj regiji. Neće nam biti lako, a izuzetno je važno u ovakvim okolnostima paziti na zdravlje - nemojte misliti da se tragedije događaju samo drugima, budite oprezni i ne precjenjujte svoje tijelo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:45
Stiže nam pakao! Upozorenja liječnika treba shvatiti ozbiljno
Stiže nam pakao! Upozorenja liječnika treba shvatiti ozbiljno

Suzdržite se od radova koji nisu nužni, a ako već morate po ovakvim vrućinama nešto raditi oko kuće ili na dvorištu, neka to bude vrlo rano ujutro. Mnogo ljudi je izgubilo život jer nisu slušali signale upozorenja koje im tijelo šalje. Na primjer, nedavno je jedan čovjek umro jer je po najvećoj vrućini kosio, i osjetio je da treba stati, odmoriti se i rashladiti, ali želio je pokositi još taj zadnji red. Susjed ga je pronašao kod tog zadnjeg reda - više mu nije bilo spasa. 

Prije nego krenete s nekim poslom, stanite i razmislite: 'Što je važnije? Moj život ili ta trava kojoj neće biti ništa ako se baš danas ne pokosi ili taj odlazak na tržnicu po namirnice bez kojih se može još dan, dva dok vrućina ne popusti? Što je važnije?'

TOP SAVJETI KAKO PREŽIVJETI PAKLENE VRUĆINE

Čim sunce ujutro proviri na horizontu, zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zavjese. Na taj ćete način dulje zadržati noćnu svježinu unutar kuće. Kada padne mrak sve rastvorite i napravite kvalitetan propuh. U isto vrijeme upalite sve ventilatore koji će dodatno potaknuti ulazak svježijeg zraka u dom, a izlazak toplog.

Također, pripazite kako se odijevate. Nakratko zaboravite odijela i kravate, i sličnu odjeću, te posegnite za nečim udobnijim, prozračnijim i lepršavijim. Stopala neka vam budu u otvorenoj obući - tako će se cijelo tijelo bolje rashlađivati. Na glavi obavezno nosite šešir kada hodate po vani, a nije loše ni privremeno pretvoriti kišobran u suncobran, važno da vam je ugodnije.

Kod sebe uvijek imajte bočicu s vodom, a želite li se dodatno rashladiti, glavu omotajte mokrom maramom.

Tri načina kako ventilator pretvoriti u 'klima uređaj'

  • SA KOCKICAMA LEDA Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Kako ventilator puše po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji zrak. To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodajte novi.
  • SA ZALEĐENOM VODOM Slično je kao u prvom primjeru, ali umjesto kockica leda stavite plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Ovaj način je čak i bolji jer se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica.
  • POMAŽU LED I RUČNIK Kod ovog načina rashlađivanja prostorije možete koristiti ili kockice leda ili zaleđenu vodu u bocama. Jedno ili drugo zamotajte u ručnik, zavežite dva kraja špagom i objesite između dva stolca. To stavite ispred ventilatora. Ispod ručnika stavite posudu u koju će kapati rastopljen led.

Rashlađujte se tijekom dana

Možete napuniti kantu hladnom vodom i gurnuti noge unutra. U rashlađivanju tijela pomoći će vam i mokri ručnici ili marame koje stavljate na glavu, ramena ili gdje vam odgovara. 

Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa sustavom za prskanje pa tu i tamo poprskati lice i tijelo sitnim kapljicama.

Igrate nogomet unatoč vrućini? Znakovi da hitno treba prestati
Igrate nogomet unatoč vrućini? Znakovi da hitno treba prestati

Kako se rashladiti prije spavanja

Kao prvo, prije spavanja se suzdržite od obilnih obroka, pojedite nešto lagano poput jogurta ili banane. Također, želite li se rashladiti i bolje spavati, prije spavanja napunite kadu hladnijom vodom i lezite u njoj 10 do 15 minuta. Osjetit ćete kako vam se koža naježila od hladne vode i kako vam je lakše.

Nakon toga ćete se osjećati ugodnije satima, koža će vam biti hladnija, neće svrbjeti (kao što zna od znoja) i nećete se znojiti - puno lakše ćete zaspati i spavati kvalitetnije. Ukoliko kod kuće nemate kadu, stanite pod tuš.

Dobra ideja je i rashladiti posteljinu u hladnjaku, na primjer, jastučnice i plahtu kojom se pokrivate. I to će vam nakratko pružiti olakšanje.

Dreamstime

Jedite laganu hranu i pijte puno tekućine

Izbjegavajte obilne obroke bogate ugljikohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tijela.

Što god da jedete, neka to bude lagano, ne previše masno i rasporedite obrok u više manjih. Tako će vašem probavnom sustavu biti lakše to sve preraditi. Salate su najbolji izbor kada je vani ovako vruće, lagane su za probavu i opskrbljuju organizam hranjivim nutrijentima. 

RECEPT ZA SALATU SA MOZZARELLOM

U zdjelicu stavite malo zelene salate narezane na trake pa dodajte usitnjenu rajčicu, pola krastavca, nekoliko maslina i pola mozzarelle izrezane na kockice. Začinite maslinovim uljem, sokom od limuna i posolite.

Umjesto sira u salatu možete staviti kuhano jaje ili malo tune te dodati još povrća koje volite, na primjer, malo luka ili paprike. I lagane povrtne juhe su dobar izbor.

LIMUNADA S MENTOM POMAŽE, ALI I ČAJ

Što se tiče pića, već znate da je bolje ne pretjerivati sa kavom i alkoholom, a najbolje je pomalo pijuckati vodu sobne temperature cijeli dan. Naime, kada voda nije hladna brže se apsorbira i hidratizira tijelo, a pijenje pomalo osigurava vašem tijelu da svu tu tekućinu iskoristi kako treba.  

I limunada je odličan izbor, a napraviti je možete tako da, osim klasičnih sastojaka - vode, soka od limuna i šećera, u nju ubacite malo narezanog krastavca i nekoliko listića svježe mente. Krastavci i menta limunadi daju nevjerojatno dobar i osvježavajuć okus.

Ne biste vjerovali, ali popiti topli čaj ljeti je dobra ideja, ali samo kada je zrak suh, ne vlažan. Čaj će potaknuti znojenje, a time i rashlađivanje tijela.

Napravite osvježavajući sladoled

  • Sladoled od voćnog jogurta

Ovaj sladoled ne može biti jednostavniji za napraviti, a djeca ga obožavaju. Uzmite voćni jogurt i ulijte ga u plastične kalupe za pripremu sladoleda na štapiću. Ostavite preko noći u dubokom zamrzavanju. I sladoled je spreman za lizanje.

  • Od voćnog soka

Priprema ovog sladoleda, također, ne može biti brža i jednostavnija. U kalupe ulijte bilo kakav voćni sok i zaledite. Dobit ćete osvježavajuću slasticu savršenu za ove vruće ljetne dane.

Trik kako brzo rashladiti auto

Sjesti u pakleno vruć automobil može biti izuzetno opasno za zdravlje. Koliko god vam se žurilo, imajte na umu da nećete nikuda stići ako vam srce otkaže od vrućine, zato usporite, dobro rashladite vozilo i tek onda sjednite u njega. 

Ovaj trik pomoći će vam da automobil koji je stajao na suncu rashladite vrlo brzo, barem do temperature podnošljive za život. Oni koji su isprobali ovu metodu kažu da spušta temperaturu u vozilu za 10-tak stupnjeva.

Trik sa lovorovim listom: Tjera komarce i podiže raspoloženje
Trik sa lovorovim listom: Tjera komarce i podiže raspoloženje

Evo što trebate napraviti:

  • Spustiti prozor na suvozačevoj strani i zatvoriti vrata.
  • Vozačeva vrata otvarati i zatvarati kao da mašete lepezom, i to je to.

Osim toga, tijekom ljeta je dobro na sjedala staviti nekakav pamučni materijal (staru majicu, plahtu...). Na taj način će vam biti ugodnije sjediti u automobilu, osjećaj vrućine bit će vam manji. 

Također, prilikom parkiranja je dobra ideja ostaviti mrvicu otvorene prednje prozore kako bi zrak stalno cirkulirao. 

Ne zaboravite da je i ljubimcu jako vruće!

Mijenjajte životinjama vodu često jer se brzo ugrije, a ako imate psa ili mačku, ponudite im tijekom dana hladan jogurt. Dobro je i povremeno im zaliti cape hladnijom vodom, to će ih brzo rashladiti.

Ako imate vrt ili balkon, pripremite psu mali bazen (možete i od stare kadice za kupanje djece). Ukoliko živite u stanu i nemate dvorište sa dubokom hladovinom, namočite prostirku (stari ručnik) i stavite negdje na pločice (u kuhinju ili kupaonicu) - to će biti mjesto gdje se životinja može leći i u isto vrijeme dobro rashladiti. Postoje za kupiti posebni madraci za rashlađivanje pa i to nije loša ideja - pas i mačka će vam biti zahvalni.

Napravite osvježavajući zdravi sladoled za psa od dva sastojka
Napravite osvježavajući zdravi sladoled za psa od dva sastojka

Preporuka je ne šišati psa tijekom paklenih vrućina jer ga ona štiti i pomaže u održavanju tjelesne temperature, kao neka vrsta izolatora.

Za svojeg psa možete napraviti i osvježavajuću poslasticu. Usitnite komad lubenice, pomiješajte sa jogurtom, stavite u kalupe i zaledite. Dobit ćete sladoled koji psi obožavaju.

I nikada, baš nikada ih ljeti ne ostavljate u automobilu!

ZNAKOVI TOPLOTNOG UDARA KOD KUĆNOG LJUBIMCA:

  • plitko, ubrzano disanje
  • oči širom otvorene
  • pojačano slinjenje
  • koža vruća na dodir
  • trzanje mišića
  • povraćanje
  • ošamućen izgled

Ukoliko primijetite te simptome, što prije životinju odvedite veterinaru, a na putu je rashlađujte mokrim ručnicima, posebno cape.

NAJBOLJI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi si savršeno pašu u vezi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'