Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Promjena boje jezika otkrit će infekcije i nedostatak vitamina

Promjena boje jezika otkrit će infekcije i nedostatak vitamina

Jezik će kod zdravog čovjeka biti nježne ružičaste boje. A kad je jezik prekriven bijelim mrljama to je znak infekcije ili ako je smeđe boje - onda bi bilo dobro da smanjite konzumaciju duhana i kave

VIDEO

Plaženje jezika odličan je početak liječničkog pregleda, smatra američki liječnik dr. Jordan S. Josephson.

Zdrav jezik trebao bi biti tople, ružičaste boje. Ako je čitav jezik ili neki njegovi dijelovi prekriven bijelim mrljama, to može upozoravati na infekciju. Jedan od čestih uzroka je kandidijaza. Kad se infekcija izliječi, jezik će ponovno poprimiti zdravu nijansu. 

Neprirodno blijed i gladak jezik može biti i znak anemije (slabokrvnosti) izazvane manjkom željeza. Kad tijelu nedostaje željeza, opada i broj crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kisik do tkiva, pa i jezika. Normalnu boju vraća kad se željezo nadomjesti, prehranom ili tabletama. 

Afte, mali čirevi u ustima, mogu se javiti i na jeziku ili ispod njega. Iako bezopasni, mogu biti vrlo bolni i neugodni. Najčešće se javljaju tijekom prehlada i viroza, jedenja previše citrusnog voća ili ugriza u jezik. Trebale bi proći za desetak dana. 

Čišćenje jezika četkicom ili strugalicom vrlo je bitno jer smanjuje broj bakterija u ustima za 50 posto, loš zadah za 75 posto te štiti od nastanka karijesa.

Žuta od žgaravice

Zbog gljivične ili bakterijske infekcije usta jezik može poprimiti žutu boju. Mogući uzrok je i žgaravica - pripazite na prehranu.

Ne perete se svaki dan? Ovo se događa vašoj koži, a nije lijepo
Ne perete se svaki dan? Ovo se događa vašoj koži, a nije lijepo

Od cigareta jezik tamni

Smeđu boju jezik može poprimiti zbog pijenja mnogo kave, pušenja ili žvakanja duhana. Čišćenje jezika uklanja taj problem.

Osjetljivi na cimet

Ako vas jezik često boli, potražite krivca u prehrani. Mnogi su osjetljivi na žvake ili zubne paste s cimetom ili na ananas .

"Dlakavi" antibiotici

Za osjećaj “dlakavog” jezika najčešće su odgovorne bakterijske infekcije, pretjerana suhoća usta ili uzimanje antibiotika.

Evo kako spriječiti napade čak 95% alergena kod kuće i vani
Evo kako spriječiti napade čak 95% alergena kod kuće i vani

Nedostatak vitamina

Žarkocrveni ili tamnocrveni jezik može biti znak nedostatka hranjivih tvari. Najčešće je posrijedi manjak vitamina B3 (niacina). Mogući krivci su i nedostatak folne kiseline i vitamina B12 ili čak anemija. Ipak, jezik može postati crven i zbog nečeg što ste popili ili pojeli.

Žarenje zbog hormona

Osjećaj žarenja jezika ili cijele usne šupljine najčešće pogađa žene nakon menopauze. Pretpostavlja se da ga izazivaju hormoni. Drugi mogući uzroci su manjak u prehrani, bakterijske infekcije ili suhoća usta. Stoga može pomoći pijenje više vode ili žvakanje žvaki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života