Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Recepti s bundevom: Od slanih jela do finih slastica i grickalica

Recepti s bundevom: Od slanih jela do finih slastica i grickalica
1

Želite li da vam nepce doživi pravi okus jeseni, izaberite jedan od osam recepata pa počastite sebe i obitelj finom delicijom čiji glavni sastojak je bundeva - puna vlakana, vitamina i minerala

VIDEO

Muffini od bundeve bez glutena

- Moj najdraži način korištenja bundeve definitivno bi bio u obliku muffina. Obožavam dubinu okusa i vlakana koja daju osjećaj sitost, a da ne spominjem fantastičan okus jeseni. Dodavanje bundeve muffinima pojačava nutritivnu vrijednost u odnosu na obične muffine jer sadrži dobre stvari poput beta-karotena, kalija, vitamina C i vitamina E. Zbog visokog sadržaja vlakana u bundevi, neću posegnuti za još jednim zalogajem 20 minuta kasnije - rekla je Samantha Voor, osnivačica portala 'Fresh Plates Nutrition' i podijelila jedan od svojih najdražih recepata.

POGLEDAJTE VIDEO o najtežoj bundevi u 2019. godini:

Pokretanje videa...

01:15

RECEPT ZA 12 KOMADA

Sastojci:

* šalica od 2,4 dl

  • 1 šalica pirea od bundeve (ona koristi iz konzerve)
  • 1/4 šalice sirupa od javora ili datulje
  • 1/4 rastopljenog kokosovog ulja (dio za podmazivanje kalupa za muffine)
  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 3/4 šalice zobenog brašna
  • 1/4 šalice nezaslađenog mlijeka od badema sa okusom vanilije
  • 1/2 žlice začina za pitu od bundeve (mješavina cimeta, muškatnog oraha, đumbira u prahu, pimenta i klinčića u prahu)
  • 1/8 žličice morske soli
  • 2 jaja (sobne temperature)
  • 3/4 žličice praška za pecivo 
  • šaka nasjeckanih pekan oraha
Homemade Autumn Pumpkin Muffin

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i premažite kalup za muffine kokosovim uljem. Ostatak ulja pomiješajte sa javorovim sirupom pa dodajte ostatak vlažnih sastojaka. Kada se svi dobro sjedine, umiješajte u to suhe sastojke. Napunite svaki otvor u kalupu sa smjesom tako da bude pun do 3/4, pospite orasima i pecite 25 do 28 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista iz muffina).

Punjeni patlidžan s povrćem i cheddarom - za prste polizati
Punjeni patlidžan s povrćem i cheddarom - za prste polizati

Voćni jogurt sa bundevom

- Moj najdraži način kako jesti bundevu je umiješati je u obični grčki tip jogurta. Sviđa mi se što ima toliko vlakana i pomaže mi duže se osjećati sitom. Ponekad umiješam i malo chia sjemenki ili mljevenog lana za još više vlakana. Ako mi treba više snage, u to dodam i malo maslaca napravljenog od sjemenki suncokreta kako bih osigurala i neke zdrave masnoće u obroku. Vrhunac okusa je dodatak nekoliko kapi tamnog javorovog sirupa - kaže Jessica Cording, autorica knjige 'The Little Book of Game Changers: 50 Healthy Habits for Managing Stress & Anxiety'.

Pumpkin dessert with yogurt and homemade granola on dark wooden table

S njom se slaže Allison Gross, osnivačica portala Nutrition Curator, i za nju je bundeva odličan dodatak jogurtu.

- Mnogi jogurti sa raznim okusima kupljeni u trgovini su puni nekih dodataka i šećera. Kombiniranje pirea od bundeve i običnog grčkog jogurta je izvrstan način dodavanja okusa dok u isto vrijeme kontrolirate sastojke i razinu šećera u vašoj prehrani. Možete dodati i malo bobičastog voća i nešto orašastih plodova u to i dobit ćete preslastan doručak koji asocira na jesen - rekla je.

Svladajte butternut bundevu: Ogulite je i narežite brzo i lako
Svladajte butternut bundevu: Ogulite je i narežite brzo i lako

Aromatični umak od bundeve

- Moj omiljeni način jedenja bundeve u obliku pirea u umacima, na primjer umak od bundeve na tjestenini od zelene leće. To je jedno od mojih najdražih jesenskih jela. Iako nemam precizan recept kojeg dosljedno slijedim, obično karameliziram luk i češnjak te ih dodajem u pire pa stavim blender. Dodam i začine poput majčine dušice i ružmarina, te malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja prije nego što ga zagrijavam na štednjaku. Ako vam se sviđaju umaci koji su više tekući, razmislite o dodavanju tekućine mlijeka od orašastih plodova ili malo vode - otkrila je Leah Silberman, osnivačica portala Tovita Nutrition i dodala da na kraju, na tijesto i umak, možete dodati i malo parmezana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tovita Nutrition (@tovitanutrition) on

Špagete s bundevom i kaduljom

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • nekoliko listova svježe kadulje ili žličice usitnjene suhe kadulje
  • kilogram bundeve
  • 1 rajčica
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 žličica mljevene crvene paprike (po želji, slatke ili ljute)
  • sol
  • papar
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 250 grama špageta

Priprema: 

Pristavite vodu s malo soli i stavite špagete da se skuhaju. U međuvremenu napravite preljev od bundeve: U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa popržite listiće kadulje. Kad zamiriše i postane hrskava, izvadite je i ostavite sa strane. Ako koristite usitnjenu suhu kadulju, ostavite je u tavi. 

Očistite rajčicu i narežite je na kockice. Očistite bundevu i narežite je na kockice pa oboje ubacite u tavu i pirjajte na laganoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak, papriku, sol i papar pa pržite desetak minuta na srednjoj temperaturi. Potom dodajte povrtni temeljac i kuhajte bundevu oko 20 minuta, dok ne omekša i dok voda u potpunosti ne ispari. Maknite tavu sa štednjaka i, kad se ohladi, usitnite bundevu štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir.

Procijedite tjesteninu i pomiješajte s bundevom pa po potrebi začinite i dodajte žlicu-dvije vode u kojoj se tjestenina kuhala, da malo razrijedite sos od bundeve. Na kraju začinite proprženim listićima kadulje ili s malo papra.

Pire od bundeve kao prilog

Komad bundeve s korom zapecite u pećnici dok meso ne postane mekano. Skinite ga s kore i vilicom zgnječite u pire pa poslužite uz meso. 

Pržene koštice bundeve kao čips

Kupite li cijelu domaću bundevu, sačuvajte koštice i pripremite ih kao grickalice. Očistite koštice od ‘mesa’ pa ostavite na papiru da se posuše, pa lagano tostirajte u tavi i poslužite ispred tv-a uz omiljeni film. Ako mijesite domaći kruh, možete ih dodati u tijesto pa ćete dobiti mirisni kruh s košticama. 

Juha od bundeve

Sastojci:

  • 500 grama bundeve
  • malo mlijeka i vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar
  • malo muškatnog oraščića

Priprema:

Očistite bundevu, narežite ju na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Kad je kuhana, štapnim mikserom je usitnite, pa dodajte malo mlijeka i vrhnja po želji. Pristavite na vatru dok ne zakuha, pa pustite da kuha na laganoj vatri oko tri minute. Začinite i poslužite sa žlicom vrhnja koju ste dodali u sredinu tanjura. 

Jednostavna bučnica

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta za savijače
  • 500 grama bundeve
  • 500 grama svježeg sira
  • 250 mililitara punomasnoga kiselog vrhnja (ili milerama)
  • 2 jaja
  • ulje
  • sol
  • maslac za premazivanje  
Strudel with pumpkin and cream cheese.selective focus

Priprema:

Bundevu naribajte, posolite i ostavite 30 minuta pa dobro ocijedite tako da rukama istisnete vodu. U drugoj zdjeli pomiješajte sir i jaja, dodajte kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješajte i po potrebi posolite.

Raspakirajte lisnato tijesto i počnite ga puniti: dva lista tijesta malo nauljite pa na njega rasporedite nekoliko žlica nadjeva. Zamotajte i odložite na lim za pečenje koji ste premazali s malo maslaca. Ponovite sve dok ne iskoristite sve tijesto i sav nadjev.

Na kraju pomiješajte malo ulja i vode pa time premažite tijesto. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Po bučnici rasporedite tanke listiće maslaca i stavite je u zagrijanu pećnicu. Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01

MEGHAN MARKLE U PROBLEMIMA: Zamijerila se svima ovom šokantnom izjavom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'