Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Rublje smrdi kada ga vadite iz perilice? Pustite vlagu da 'ode'

Kvalitetan deterdžent i dobar omekšivač su vrlo važni da bi rublje mirisalo po svježini, no imajte na umu da i perilicu rublja treba povremeno očistiti od ostataka deterdženta i omekšivača

Želite li čisto i mirisno rublje, važno je izabrati dobar deterdžent i omekšivač koji dugo zadržava miris. No ako rublje koje ste izvadili iz perilice ne miriše po 'friško' opranom, ili možda ima ustajali miris, razmislite o mogućim greškama, ili o tome da češće počnete čistiti perilicu rublja.

Naime, rublje koje operete na večer, pa stoji u perilici nekoliko sati da biste ga tek ujutro prostrli na sušenje, može izgubiti miris po svježini. Ako nemate druge nego prati na večer, a sušiti tek ujutro, ostavite barem vrata od perilice otvorena, kako bi višak vlage isparavao, umjesto da se rublje u toj vlazi 'kiseli'. 

Foto: Dreamstime

Dva do tri puta godišnje dobro očistite perilicu. Za to su vam dovoljne 2 šalice octa koje ćete pomiješati sa 2 šalice vode. Namočite u to krpicu i njome prebrišite bubanj i unutrašnjost perilice, te gumu u vratima.

VRIJEDI PROBATI Odličan trik kako perilicu rublja brzo i jeftino očistiti od plijesni

Dobro prebrišite sve utore na gumi u koje se mogu zavući ostatci deterdženta, omekšivača, maramica ili računa koje ste oprali sa hlačama i slično. 

Potom pokrenite ciklus pranja bez deterdženta. Pomiješajte 1/4 šalice sode bikarbone i istu količinu vode, pa to ulijte u posudicu za deterdžent i pokrenite ciklus pranja na višoj temperaturi.

24sata/ilustracija Izumuli perilicu rublja kojoj za pranje treba čaša vode

Kad ciklus pranja završi, operite posudicu za deterdžent toplom vodom, pa još jednom pokrenite kraći ciklus pranja tako da u posudu za prašak dodate pola šalice octa.

Nakon svakog pranja obrišite bubanj i gumu sa suhom krpom i ostavite vrata perilice napola otvorena.        

Komentari (13)
  • Uvjek u svako pranje vesa ubacim soda bikarbone i uvjek perilica cista i mirisava, vrata odmah otvorim i gume se same osuse.

    3. 7. 2019,   07:32
  • Manje mi smeta smrad rublja, nešto veći problem su stanoviti ministri.

    3. 7. 2019,   09:47
  • Kolko vidim autor teksta nije vidio perilicu. Klasika

    3. 7. 2019,   10:20