Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Slatki Uskrs: Imamo top recepte za kroštule, puslice, pincu...

Slatki Uskrs: Imamo top recepte za kroštule, puslice, pincu...
7

Za ljubitelje čokolade imamo najbolji recept za jednostavnu i finu čokoladnu tortu koja će vas sigurno oduševiti. Na cheesecake možete dodati maline, ali i neko drugo sezonsko voće

VIDEO

Nakon bogatog doručka i ručka, na red dolaze slastice bez kojih nam je Uskrs nezamisliv. U Dalmaciji i Istri vrijedne ruke domaćica pripremaju najbolje pince ili sirnice. Bilo da ih volite s grožđicama ili bez, mi vam donosimo klasičan recept s kojim nema greške, a u smjesu uvijek možete dodati i grožđice koje ste prethodno natopili u rakiji. Za ljubitelje kuglofa, tu je provjeren i jednostavan recept koji mogu isprobati i oni manje iskusni kada je u pitanju priprema slatkog stola. Za ljubitelje čokolade imamo najbolji recept za jednostavnu i finu čokoladnu tortu koja će vas sigurno oduševiti. Na cheesecake možete dodati maline, ali i neko drugo sezonsko voće po želji. Najmlađi će se sigurno radovati puslicama s čokoladom, a za vas imamo upute za jednostavnu pripremu.

POGLEDAJTE VIDEO: Šaranje jaja voskom

Pokretanje videa...

Marija i Mihaela voskom šaraju jaja: 'Ovo želimo na listu nematerijalne kulturne baštine' 00:59

Tiramisu s jagodama

SASTOJCI: 300 g piškota, 200 g jagoda, 70 g šećera u prahu, 300 g mascarponea, 2 dl slatkog vrhnja, 3 dl crne kave, 1 dl ruma

Priprema: Jagode očistite, operite i narežite na tanke ploške. Slatko vrhnje istucite u šlag. Mikserom razradite mascarpone i dodajte mu šećer pa još malo miksajte. Zatim ručno u mascarpone umiješajte šlag. Pripremite pravokutnu zdjelu po želji (vatrostalna, keramička, pleh…) u koju ćete slagati sastojke. Pomiješajte kavu i rum. Na dno zdjele poslažite sloj piškota koje ste prethodno sa svake strane kratko umočili u mješavinu kave i ruma. Zatim na to rasporedite polovicu kreme od mascarponea i šlaga. Na taj sloj poslažite narezane jagode. Zatim opet slijedi sloj piškota na koje ide druga polovica kreme. Na tiramisu na kraju možete prosijati malo kakaa u prahu ili naribati malo tamne čokolade.

Kroštule kao bakine

SASTOJCI: 3 jaja, 3 žlice ulja, 3 žlice octa, 3 žlice rakije, 2 žlice šećera, oko 500 grama brašna, sol, ulje za prženje, šećer za posipanje

Dreamstime

Priprema: Prvo razmutite jaja. Dodajte jajima ulje, ocat, rakiju, šećer i sol, a zatim sve zajedno dobro izmiješajte. Dodajte brašno po potrebi kako biste dobili čvrsto tijesto poput onoga za rezance. Tijesto dobro izradite rukama i razvaljajte ga na tanko. Izrežite na šire trakice. Svaku traku zarežite okomito po sredini, pa provucite donji dio trake kroz rupicu. Primijetit ćete da nalikuju na krila. Pržite ih u vrućem ulju, pa ih još vruće pospite šećerom.

Orahnjača

SASTOJCI: 400 g brašna, 35 g suhog kvasca, sol, 200 ml mlijeka, 125 g maslaca, pola limuna, 125 g šećera, 3 jaja, 1 limunova korica, 2 žumanjka. Za nadjev: 500 g oraha, 150 g šećera, 50 ml soka od limuna, 1 vanilin šećer, pola limuna, 10 g maslaca, 100 g grožđica, 200 mlijeka, 30 ml ruma

Priprema: Malo brašna, sol i kvasac pomiješajte sa 100 ml toplog mlijeka i ostavite na toplom da se diže. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim 3 jaja, jedno po jedno. Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući sa 100 ml toplog mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremine. Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanilin šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 200 ml mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 30 ml ruma i ostavite da se ohladi. Kada se tijesto udvostručilo još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto “odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore. Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u roladu i stavite u podmazan lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu, rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom. Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva, otprilike jedan sat.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Puslice punjene čokoladom

SASTOJCI: 145 g bijelog šećera, 50 ml vrhnja za šlag, 50 g tamne čokolade, 20 g tostiranih lješnjaka, 2 jaja, 1 čajna žličica limunova soka

Fotolia

Priprema: Zagrijte pećnicu na 120 Celzijevih stupnjeva. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke upotrijebite za neki drugi recept, a bjelanjke pretvorite mikserom u gusti snijeg. Postupno dodajte šećer i limunov sok u bjelanjke sve dok se sastojci ne povežu. Prebacite dobivenu snijeg u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje količine smjese na papir za pečenje. Od ove smjese možete napraviti 20-ak puslica promjera 3 centimetara. Ako koji vrh strši, nježno ga stisnite prstom koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi. Pecite puslice u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Potom ugasite pećnicu, ostavite odškrinuta vrata i pustite da se puslice ohlade i dodatno osuše. Za nadjev zagrijte vrhnje za šlag u maloj posudi i prelijte ga preko sitno nasjeckane čokolade. Dobro promiješajte dok se ne otopi. Kremu namažite između dvije puslice i tako dok ne potrošite sastojke.

Uskrsni kuglof

SASTOJCI: 500 g glatkog brašna, pola žličice soli, 1 svježi kvasac (20 g), 250 ml mlijeka, 150 g maslaca, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žlica naribane korice bio naranče, 1 jaje + 4 žumanjka 50 ml soka naranče, 100 g grožđica, 60 g kandiranog voća, 1 žlica voćnog likera

storyeditor/2023-04-04/dreamstime_xxl_192215827.jpg

Za bijelu glazuru: 200 g šećera u prahu, sok limuna

Priprema: Grožđice i kandirano voće prelijte sokom naranče i likerom te ostavite sa strane. Kvasac razmrvite, prelijte s malo toplog mlijeka i pustite da se digne (5 minuta). Jaje, žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, koricu naranče, omekšani maslac, brašno, sol, dignuti kvasac i toplo mlijeko. Umijesite mikserom za glatko i meko tijesto. Na kraju umiješajte grožđice zajedno s tekućinom. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. U njega rasporedite tijesto i ostavite na toplom da se diže dok ne ispuni cijeli kalup (1 sat). Kuglof pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta. Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa. Šećeru u prahu postupno dodajte sok limuna dok ne dobijete glazuru koja nije ni premeka, ni pregusta, te je odmah prelijte preko hladnog kuglofa i ostavite da se osuši.

Dubrovačka rožata

SASTOJCI: 0.5 l mlijeka, 6 jaja, 6 žlica šećera, 2 vrećice vanilin šećera, limunova korica, liker od latica ruže, 200 g šećera za karamel

Food Dessert concept homemade vanilla Caramel custard or panna c

Priprema: Šećer i vanilin šećer je potrebno pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže. Rastopiti šećer (200 grama) do faze karameliziranja (paziti da ne zagori). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi. Smjesu uliti u posudu s karamelom, te istu posudu staviti u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. Rožatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stupnjeva. Dobro ohlađenu rozatu odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.

Uskrsna pletenica

SASTOJCI: 50 dag brašna, 1 svježi kvasac, 2.5 dl mlakog mlijeka, 2 jaja, 50 grama šećera, korica limuna i naranče, malo soli, 50 g maslaca sobne temperature Nadjev: 10 dag mljevenih oraha i 10 dag mljevenih badema, 50 grama maslaca i 3 žlice marmelade

Portuguese traditional Easter cake. Folar with eggs on easter ta

Priprema: Staviti kvasac da se diže. Dodati ga u brašno pa tome dodati jaja, šećer i sve ostale sastojke. Umijesiti meko tijesto koje se treba ostaviti da se digne. Nakon dizanja ga ponovno treba promijesiti i podijeliti na tri dijela. Razvaljati svaki dio na otprilike istu veličinu i namazati nadjevom. Na taj se način dobiju tri roladice. Spojiti roladice na vrhu i isplesti pletenicu od njih. Namazati pletenicu razmućenim jajetom i staviti peći na 30 do 40 minuta u pećnicu na iznad 200 C. Kada je uskrsna pletenica pečena posipati je šećerom u prahu.

Najsočnija pinca

SASTOJCI: 1 kg brašna (pola glatko, pola oštrog), 20 g suhog kvasca, 2 vanilin šećera, 200 ml mlijeka, 100 ml soka od naranče, 250 g maslaca, 250 g šećera, žličica soli, 3 jaja, 6 žumanjaka, ribana korica limuna, malo ruma

Priprema: Najprije pomiješajte kvasac, malo ugrijanog mlijeka, žličicu šećera i žličicu brašna pa ostavite neka se digne. U međuvremenu pomiješajte sve suhe sastojke pa u njih dodajte sve ostale, uključujući kvasac koji se dizao. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu tri do četiri sata. Potom ga podijelite na tri dijela i oblikujte pince - nožem na površini svake napravite dva reza u obliku križa. Ostavite ih pokrivene krpom još pola sata. Stavite h peći u pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite pince 20-ak minuta pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite kristalnim šećerom te vratite u pećnicu na još 20 minuta, na 150 stupnjeva.

Isprobajte recept za fini seljački kruh koji će se topiti u ustima
Isprobajte recept za fini seljački kruh koji će se topiti u ustima

Cheesecake od bijele čokolade i malina

SASTOJCI: 150 g digestive keksa, 75 g maslaca, 250 g mascarpone sira, 300 ml vrhnja za šlag, 200 g bijele čokolade, 1 žličica ekstrakta vanilije, 400 g svježih ili zaleđenih malina

Priprema: Namastite kalup maslacem te ga obložite papirom za pečenje. Kekse sameljite te otopite maslac, dodajte ga u kekse i pomiješajte. Smjesu utisnite u kalup i stavite u hladnjak. Otopite čokoladu na pari i ostavite je sa strane. U drugoj zdjeli umutite mascarpone s vanilijom i vrhnjem za šlag. Kad dobijete ujednačenu smjesu, u to lagano umiješajte čokoladu. Za umak od maline, pola količine malina smiksajte u blenderu, a zatim sitom uklonite sjemenke. Pola smjese od mascarponea ulijte na kekse, napravite nekoliko udubina i u to stavite umak od maline. U kalup ulijte ostatak smjese od mascarponea. Pokrijte kalup folijom i stavite u hladnjak preko noći. Na vrh torte poslažite ostatak malina i prelijte umakom.

Čokoladna torta

SASTOJCI: 120 g maslaca, 3 jaja, 50 g kakaa, 250 g šećera, 120 g brašna, žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu manjeg promjera, od 20 ili 22 cm, premažite maslacem i pobrašnite. Rastopite maslac pa pričekajte da se malo ohladi. Izmiksajte šećer s maslacem, dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Ubacite pomiješano brašno, kakao i prstohvat soli. Izmiješajte drvenom žlicom ili špatulom. Premjestite u kalup, zagladite i pecite 20-25 minuta. Rubovi bi trebali biti pečeni, ali sredina još mekana. Pričekajte da se ohladi pa kolač pospite šećerom u prahu. Poslužite uz tučeno vrhnje i voće.

Mousse od limuna

SASTOJCI: 4 jaja srednje veličine (odvoji bjelanjke i žumanjke), 250 g šećera korica i sok od tri limuna, 5 žlica hladne vode, 15 g želatine u prahu, 300 ml slatkog vrhnja, ukrasi po želji

layered dessert with lemon cream, ice cream and whipped cream

Priprema: Uz pomoć električnog miksera umutite žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok dok se šećer ne otopi i smjesa se malo zgusne. Ako nemate električni mikser možete staviti staklenu zdjelu iznad vruće vode i u njoj umutiti spomenute sastojke. Nakon toga zdjelu maknite sa strane i miješajte dok se smjesa ne ohladi. U lonac natočite hladnu vodu, dodajte želatinu i stavite ga na laganu vatru. Pričekajte da se želatina otopi i zatim maknite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi. U zasebnoj zdjeli lagano umutite slatko vrhnje. Umiješajte u njega rastopljenu želatinu i zatim dobivenu smjesu lagano dodajte u smjesu od jaja. Umutite bjelanjke u zasebnoj zdjeli električnim mikserom. Posudu s žumanjcima stavite unutar veće posude napunjene ledenom vodom. Nježno u nju dodajte smjesu umućenih bjelanjaka uz pomoć metalne žlice. Smjesu miješajte dok se ne počne zgušnjavati, zatim ju prelij u staklenu posudu i stavite u hladnjak na jedan sat ili dok se ne slegne. Po vrhu moussea posipajte dodatak po želji.

Vege recepti za Uskrs: Od juhe i glavnih jela do finih deserta
Vege recepti za Uskrs: Od juhe i glavnih jela do finih deserta

Punjena čokoladna jaja ukrašena glazurom

SASTOJCI: 400 g čoko-suza ili kvalitetne čokolade, šalica maslaca od kikirikija, 2/3 šalice šećera u prahu, 1/8 žličice soli; glazura: 500 g šećera u prahu, 2 bjelanjka, jestive boje

easter chocolate egg

Priprema: Otopite čoko-suze ili čokoladu na pari. Rasporedite čokoladu ravnomjerno u kalup i stavite na pola sata u hladnjak. Kratko omekšajte maslac od kikirikija u mikrovalnoj ili na vatri. Umiješajte šećer u prahu i sol pa dobro izmiješajte. Napunite smjesom kalupe i poravnajte površinu. Premažite smjesu otopljenom čokoladom i stavite kalupe u hladnjak na još pola sata. Oprezno izvadite jaja iz kalupa i ukrasite ih glazurom. Za glazuru istucite bjelanjke pa postupno dodajte šećer. U smjesu dodajte željene boje. Mora biti gusta, ali ne pretvrda. Pomoću slastičarske vrećice izradite cvjetove ili ukrase prema želji.

Uskrsno izdanje jagoda

SASTOJCI: 400 g jagoda, 350 g nasjeckane bijele čokolade, 2 žlice kokosovog ulja, jestive boje

Composition of covered with chocolate strawberries in box on wooden background

Priprema: Veliki lim ili pladanj obložite masnim papirom. Jagode operite pa pobrišite papirnatim ručnicima. 175 g bijele čokolade otopite sa žlicom kokosovog ulja na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ako se odlučite za mikrovalnu, topite je u kratkim intervalima i promiješajte između svakog. Podijelite čokoladu u zdjelice pa dodajte u svaku željenu jestivu boju. Dobro promiješajte. Umočite jagode pa ih položite na pripremljeni lim i stavite u hladnjak na 20 minuta. Za to vrijeme otopite preostalih 175 g čokolade sa žlicom koksovog ulja. Ponovno podijelite u zdjelice i pobojajte jestivim bojama. Ovog puta pokušajte dobiti neke druge nijanse kako bi rezultat bio što šareniji i zanimljiviji. Premjestite čokoladu u plastične vrećice i napravite minijaturnu rupicu na vrhu. Ukrasite svaku jagodu pa je vratite u hladnjak.

Ušećereni bademi

SASTOJCI: 100 ml vode, 200 g šećera, 400 g badema, 1 žličica cimeta

sugared almonds on a wooden surface

Priprema: U tavi pomiješajte vodu, šećer i cimet u prahu, a zatim kuhajte na srednje jakoj vatri dok smjesa ne zavri. Dodajte bademe i kuhajte dok tekućina ne ispari, a na bademima ostane premaz. Miješajte cijelo vrijeme kako se bademi ne bi stisnuli jedan uz drugoga. Prebacite ih na papir za pečenje i ostavite ih 15-ak minuta da se ohlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje