Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Špilje restorani: Tu su prije bile ovce, sad se ovdje uživa u hrani

Špilje restorani: Tu su prije bile ovce, sad se ovdje uživa u hrani
10

U umjetnoj špilji uređenoj po uzoru na Postojnsku jamu ili pak onoj prirodnoj koja je inspirirana slavnim crtićem Kremenko jedu se domaća peka, riblji, mesni, ali i specijaliteti od žaba i jegulja

VIDEO

I dok su u Dalmaciji u prošlosti špilje bile skrovišta hajduka, pustinjaka i osobenjaka, danas su nezaobilazna mjesta za ljubitelje lokalnih specijaliteta. U Pločama od 1975. godine posluje restoran Pećina sazdan od umjetnih materijala po uzoru na Postojnsku jamu s neretvanskim i mesnim specijalitetima te naširoko poznatim cateringom. U mjestu Svinišće u Omiškoj Dinari u prirodnoj pećini u kojoj je nekad obitelj Bartulin držala ovce, godinama je konoba Kremenko uređena po uzoru na crtani film o slavnoj američkoj obitelji The Flintstones gdje jedu se domaća jela omiškog kraja, posebice peke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:14
Odlični trikovi: Ne trebate više snagatore za otvoriti staklenke
Odlični trikovi: Ne trebate više snagatore za otvoriti staklenke

Prirodna špilja od 50 četvornih metara u Segetu Donjem nadomak Trogira, postala je, pak, dio restorana po kojoj je i dobio ime Grota (tal. grotta – špilja) gdje brojni strani gosti, poneseni ambijentom, uz namirnice trogirske okolice znaju zaprositi svoje družice, a domaći svijet tradicionalno odlazi na tratamenat (čašćenja) prije vjenčanja.

- Gostima je iznimno iskustvo da sjede u pravoj pećini, a da ne govorimo kako je ljeti svježe i boravak iznimno ugodan. Kuća u kojoj je dio restorana je građena krajem 60-ih godina prošlog stoljeća uz brdo, a tu je bio i jedan prirodni otvor koji je moj pokojni otac Vinko, inače iskusni ugostitelj, odlučio očistiti od zemlje. Na kraju se otkrila ova pećina i o kojoj je godinama maštao da postane dio restorana. On je vodio niz hotela na našem području, držao je restoran Spinut u Splitu te u trogirskoj kuli Kamerlengo. Isprva smo se bavili prodajom ribe u Austriji, pa smo Grotu iznajmili jednoj agenciji, te su oni započeli s restoranom u pećini 2012. No, prije četiri godine sin Vinko i ja odlučili smo sami preuzeti posao i ostvariti san moga oca da ovo postane obiteljska priča s kvalitetnom i tradicionalnom domaćim hranom od isključivo svježih namirnica našeg kraja - ispričao nam je vlasnik Ivica Medić.

Grota je poznata po mesnim i ribljim specijalitetima, na svojim hladnim platama poslužuju pored sireva, uštipke, cvjetove kapara, marmeladu od smokava, sušene rajčice i pršut rezan na uređaju koji se ručno pokreće. Radi se o takozvanoj "berkerici" teškoj 120 kilograma težine izrađenoj u Italiji 1951. godine, a koju je Medić nabavio kako nakon što ju je prijašnji vlasnik tri godine restaurirao. Posebno su u Groti ponositi na peku od kombinacije janjetine, teletine i mladih pijevaca, kao i  na voće i povrće što se nabavlja i iz OPG-ova u trogirskom zaleđu. 

Prepoznajte simptome koji su rani znakovi raznih vrsta raka
Prepoznajte simptome koji su rani znakovi raznih vrsta raka

Kako bi kuhari bili na razini iznimnog ambijenta ove prirodne pećine vlasnici su se potrudili omogućiti im da ih svake godine kuhare dolazi educirati renomirani chef i predavač gastronomije Branko Ognjenović, nositelj titule World Master Chef.

Ambijent prirodne špilje restorana Grota zna pobuditi romantične ponude gostiju, posebice stranaca. Tako da od otvaranja bilo je mnoštvo prošnji, slavljenja zaruka, a najviše vjenčanja. Za prošnje gosti znaju rezervirati "separe" u dnu pećine. Rustikalni namještaj i svijeće uz dobe zalogaje i kapljicu, kaže Medić, donose dobre rezultate proscima.

- Iako zimi ne radimo, jedan je Nijemac izričito tražio da mu otvorimo pećinu i priredimo večeru u tom separeu gdje je naumio zaprositi svoju djevojku koja ga je više puta odbila. Tražio je obilatu mesnu platu, salatu od hobotnice i najbolja vina, a rekao je da ako mu draga i ovaj put odustane, barem će se dobro jesti i piti. Srećom ona je taj put bila oduševljena i pristala je udati se za njega. I kasnije je bilo uspješnih prosidbi u pećini – ispričali su nam u Segetu Donjem.

10 najljepših skrivenih uvala Jadrana koje vrijedi posjetiti
10 najljepših skrivenih uvala Jadrana koje vrijedi posjetiti

Svoju špilju ima i Svinišće pokraj Omiša. Do konobe Kremenko stiže se iz Omiša kroz kanjon Cetine, pa uskim seoskim cestama sve kako bi nakon 11 kilometra vijuganja sjeli u dnevni boravak Freddyja Kremenka i uživali u domaćoj spizi. Otvorila ju je prije 12 godina obitelj Bartulin, a od ove godine posao su prepustili poznatoj ugostiteljskoj obitelji Mikulić koja stoji iza renomiranog restorana Palača Paladini u Hvaru.

- Otvaranje konobe bio je poprilično smion i neobičan potez, jer Svinišća su malo mirno, pa i zabačeno mjesto u kojem stalno živi samo 60-70 ljudi. No, kako je ta pećina nekad bila pojata (staja), odlučio sam je urediti da bude nalik Kremenkovoj špilji. To mi je bio omiljeni crtić iz djetinjstva, a i često je Freddy s velikim užitkom u svome kamenom domu tamanio poveće i sočne odreske, tako da se i gastronomska priča ove konobe lako dadne povezati s onom iz crtanog. Četiri-pet godina smo otac Nediljko i ja obrađivali drvo i kamen kako bi pećina dobila današnji izgled, a šest mjeseci svog slobodnog vremena sam utrošio za izradu Kremenkova automobila koji je danas nasred konobe. Pa, 90 posto namještaja i ukrasa u Kremenku sve je izrađeno ručno od drveta iz našeg kraja - ispričao nam je svojevremeno Alen Bartulin.

Marija i Hrvoje Mikulić od proljeća su postali domaćini Kremenka, a u ponudu tradicionalnih mesnih i ribljih specijaliteta od namirnica omiškog kraja, dodali su krakove hobotnice na žaru i pašticadu s njokima koje sami rade. Tamo se služi i lokalni specijalitet - puževi s jajima i pancetom, a peke se spremaju na grabovini i starinskom kominu. Sami kisele kapare, prave sir u ulju i kapuli, rade domaću marmeladu. Goste znaju počastiti Kremenčušom, rakijom s tajnim sastojcima u kojoj se dadne prepoznati gorki badem.

Čuvari Ipsilona: Vozimo slalom između auta i spašavamo ljude
Čuvari Ipsilona: Vozimo slalom između auta i spašavamo ljude

Tijekom godina u "Kremenku" su se krijepile mnoge poznate osobe iz javnog života, a najvjerniji gosti su mi Skandinavci i Nijemci željni mesnih specijaliteta sa žara i peka. Ovog ljeta ugostili su i mnoštvo Talijana koji su bijeg od vreve uz more, vrućina traže uz delicije u hladovini.

- Godinama smo željeli i dogovarali se s Bartulinima da preuzme ovu konobu, a mislim da je presudilo jer ovo ostaje i dalje obiteljska priča. Pazimo na svaki detalj, pa svakodnevno odlazimo po namirnice jer važno je da sve bude svježe. Ovo nije samo posao, ovo je način života kad se trudite dati sve do sebe i da to bude prepoznato od gostiju koji vam se vraćaju - istaknuli su Mikulići.

Nešto južnije, na Jadranskoj magistrali između Splita i Dubrovnika, a nadomak Baćinskih jezera i ušća Neretve u Pločama, restoran Pećina je mjesto gdje rado svraćaju ljubitelji dobrog roštilja i riječnih specijaliteta kao što su neretvanski brudet, jegulje i žabe na žaru, cipli i lubini što se mrijeste u bočatim vodama toga kraja. Riječ je o umjetnoj pećini koji su osmislili i izgradila trojica braća Barbir sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća u prizemlju svoje kuće po uzoru na Postojnsku jamu, uloživši ušteđevinu s mukotrpnog rada u Australiji. 

Inspirirao ih je restoran u pećini kojeg su vidjeli na proputovanju kroz Novu Kaledoniju, te su pozvali u pomoć vrsnog arhitektu Mišu Konjevića iz Herceg Novog koji im je isprojektirao kako će pećina izgledati da što više sliči na Postojnu.

Zidovi i svodovi su godinama građeni od željeza, betona, gipsa, ima tu jute i još koječega, a nekad je kapala i voda kako bi se stvorio što vjerniji dojam prave špilje. Barbiri su se od davnina bavili ribolovom, pa su Pećinu povezati s kulinarskom tradicijom ušća Neretve. U blizini Pećine je i jezero Birina tako da je na trpezi restorana uvijek bilo svježih ulova. Posao danas drže njihovi potomci, posljednjih godina ponudu proširili i na bogati catering, a gosti, ako im zatreba, uvijek mogu u i prespavati sobama iznad restorana.

No špilje nisu rezervirane samo za restorane. U rogozničkoj Marini Frapa izgrađena je Zmajeva špilja, jedinstveni bar ispod mora, uređen poput podvodne pećine s oknima kroz koja se naviruju žive ribe. Bogati je nautičari unajmljuju za kojekakve proslave, a pijanist Maksim Mrvica iskoristio ju je i za snimanje video spota za svoje japanske poklonike.

Evo što izgled, boja i pozicija madeža govore o vašoj sudbini
Evo što izgled, boja i pozicija madeža govore o vašoj sudbini

- Nadomak marine je legendarno jezero Zmajevo oko, a kako smo prije 14 godina proširivali gat, odlučili smo na dubini od 12 metara napraviti pub pod morem kao svojevrsnu posvetu zmaju iz tog jezera i da se ima gdje "odmoriti". Objekt se prostire na blizu 120 m², a opasan je mrežama, pa ribice koje dolutaju, tu ostanu živjeti oko Zmajeve špilje jer se dobrano udebljaju hranom koju im dajemo. Radi se o vrstama, koje, dakako, žive u uvali Soline gdje je smještena i naša marina - ispričao je Jure Mula.

I Dubrovnik ima svoj 'konja za utrku'. U dubrovačkom hotelu More je istoimeni špilja-bar, prirodna pećina u uvali Lapad otkrivena za gradnje hotela 2006. godine u samim temeljima. Preuređena je u bar na tri razine koji je 2014. godine CNN.com proglasio jednim od šest najboljih svjetskih podzemnih barova. Temperatura u špilji ne prelazi 24ºC , pa s terasom, kažu iz Mora, te predstavlja idealno mjesto za organizaciju raznih događanja, posebice intimnijih vjenčanja.

 PRAVA NOĆNA MORA: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi