Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Štedite energiju: Odjeću sušite vani, a ne u sušilici za rublje

Stare baterije i električne uređaje reciklirajte. Ne bacajte stari namještaj, budite kreativni i upotrijebite maštu - bakina komoda pomoću lakiranja i uz malo boje može ponovno zablistati

Prirodni materijali za opremanje doma više su od jednostavnog minimalističkog modernog stila. 
Tržište je prepuno namještaja i dekoracija za dom od umjetnih materijala poput plastike ili umjetnih boja, napominje Janet Sobesky, autorica knjige “Natural Style: Using Organic and Eco-Conscious Materials for Earth-Friendly Designs”.  Cilj je stvoriti prirodan i ekološki prihvatljiv dom. Zdravlje i sreća obitelji s kojima dijelite dom su neprocjenjivi. 

ZA ČIŠĆU PRIRODU Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš

- Prirodan stil određen je odabirom proizvoda koji su zdravi za ukućane i Zemlju - tvrdi autorica. 
Mnoge konvencionalne tvrtke nude malo ekološki prihvatljivih elemenata u ponudi, samo kako bi mogli reći da su u korak s trendovima. 

- Ekološki održivi namještaj napravljen je od prirodnih materijala bez oštrih kemikalija - tvrdi autorica. 
Količina energije koju koristimo i proizvode koje kupujemo nepovoljno utječu na zrak, vodu i zemlju. Slično je i s građevinskim materijalima, namještajima i opremom za dom. To nam daje povoda za razmišljanje o usvajanju zdravih navika unutar samoga doma. 

Foto: PROMO

- Umjesto klasičnog lustera na struju, možete upotrijebiti i svijeće. Pronađite ili sami napravite limeni okrugli luster na koji ćete zataknuti svijeće ili fenjere. Važno je da pritom mislite na sigurnost doma i ukućana. Ovakva alternativa odlična je za provođenje mirnih i ugodnih večeri, kad vam je potrebno malo prigušenog svjetla - savjetuje autorica i dodaje da kod zagrijavanja manjih obroka koristite mikrovalnu pećnicu umjesto štednjaka jer troši manje energije.

24sata SAČUVAJMO PLANET Reciklirajte otpad i učite svoju djecu kako da brinu o okolišu

Ako možete, odjeću sušite na otvorenom i izbjegavajte program sušenja u mašini. Prilikom kupnje rabljenih ili novih uređaja na deklaraciji potražite energetsku naljepnicu. 

- Stare baterije i električne uređaje reciklirajte. Ako ste kreativni, možete iskoristiti stari namještaj. Bakina komoda pomoću lakiranja i boje može ponovno zablistati. U ovom slučaju potrudite se pronaći što prirodnije boje - savjetuje autorica. 

Komentari (2)
  • Ma koja sušilica, ništa bolje od bure i sunca.

    30. 8. 2019,   22:15
  • kad je sunce ili vjetar normalno bolje vani

    30. 8. 2019,   18:10