Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Što kada fobija posve preuzme kontrolu nad životom čovjeka

Što kada fobija posve preuzme kontrolu nad životom čovjeka
1

Dobra strana straha: Prava pitanja, ostavljanje razočaranja u prošlosti i stavljanje u pogon hrabrosti, a isključivanje perfekcionizma put su za slobodu od nedoumica

VIDEO

Paničan strah od visine, pauka ili javnog nastupa samo su neke od kapi u nepreglednome moru ljudskih strahova. Duboko ukorijenjeni strahovi, poput straha od gubitka onih koje volimo te straha od neuspjeha, pa čak i uspjeha, krivci su za brojne neprospavane noći. 

Psihoterapeut Thom Rutledge, autor knjige o sveprisutnom problemu straha, tvrdi da krajnji cilj nije riješiti se straha nego hrabro nastaviti dalje unatoč fobiji koja vas pokušava zakočiti. Jedan od strahova koji djeluje iznimno paralizirajuće jest strah od neuspjeha. 

Kad pokrećete posao, radite na zahtjevnom projektu ili ste na pragu nove ljubavne veze, pomisao da to možda neće funkcionirati može zasjeniti pozitivan osjećaj uzbuđenja, koji se budi kad krećemo na novo i uzbudljivo putovanje. Osim što paralizira, strah od neuspjeha može utjecati i da se crne slutnje ostvare. 

Imajte na umu da nema napretka ako se ne možete suočiti s rizikom od mogućeg neuspjeha. Kad osjetite strah, duboko udahnite i recite sebi da ste spremni preuzeti rizik te hrabro zakoračite u nove izazove. Suočite li se s “demonima” koji vas plaše, pretvorit ćete svoj najveći strah u svoj najveći dar.

Strah od gubitka

Gubitak je sastavni dio života, baš kao i strah od gubitka s kojim se treba otvoreno suočiti. Pokušajte prihvatiti strah od gubitka a da ne postanete stalno usredotočeni na zastrašujući scenarij da će ljudi koje volite jednog dana zauvijek nestati iz vašeg života.

Strah od promjene

Pesimistične, crne misli koje se pojavljuju u trenutku kada smo suočeni s promjenama ne možemo potpuno iskorijeniti. Potrudite se da ostanete optimistični i usredotočite se na prednosti koje vam donose promjene jer samo su promjene u životu stalne.

Strah od uspjeha

Kad nam život ponudi limunadu, brinemo se da će se ona pretvoriti u kiseli limun. Čim smo previše sretni, uspješni ili zaljubljeni, bojimo se da će nešto krenuti po zlu. Strah od vlastite sreće je kontraproduktivan - ne uzmičite i nastavite dalje usprkos strahu.

Rizik je prilika

Strah s kojim smo vrlo često suočeni jest strah od odlučivanja. Kada se nađu licem u lice s dilemama, mnogi u tome ne vide dobru stranu, odnosno mogućnost izbora, zato što su zaslijepljeni strahom od toga hoće li uspjeti ispravno odlučiti. 

- Mi se ne bojimo odlučivanja, nas zapravo muči strah od toga da ćemo umjesto prave donijeti pogrešnu odluku. Baš svaka životna situacija u kojoj trebamo o nečemu odlučiti jest odlična prilika da naučimo razlikovati zdravi strah od neurotičnog straha. 

Neurotični strah zapravo proizlazi iz čistog perfekcionizma, odnosno iz uvjerenja da baš sve naše odluke moraju biti potpuno ispravne - pojašnjava  psihoterapeut Thom Rutledge. 

I dok nas zdravi strah potiče da idemo naprijed, da riskiramo, ali i da budemo oprezni te temeljiti, pri odlučivanju neurotičan strah je štetan. Pustite li da vas on vodi, zaglavit ćete. 

Strah od smrti

Ironičan strah od prestanka postojanja krajnji je oblik straha od neizvjesnosti koji nam nameće pitanja poput: “Hoću li i dalje postojati?”, “Tko ću biti ako budem i dalje postojao?”. Vlastiti kraj je neizbježan, stoga, pažljivo preispitajte sami sebe i što prije se suočite sa strahom. 

Strah od intimnosti

Pitanjima pokušajte prodrijeti u srž problema. Zapitajte se što je toliko zastrašujuće u predanosti partneru? Bojite li se da ćete shvatiti da ste pogriješili? Strahujete li da će vas partner odbaciti nakon što mu se otvorite te vas dobro upozna? Je li netko u vezi iskorištavao vašu ranjivost? Otkrijete li zašto zazirete od bliskosti, bolje ćete razumjeti svoj strah.

Uključite hrabrost

Sve nove situacije u životu pružaju nam priliku da se razvijamo, suočimo s novim izazovima te od života dobijemo više i bolje. Kad se nađete lice u lice s promjenama, razmišljajte ovako: “Ne mogu isključiti strah, ali mogu staviti u pogon hrabrost.”

Strah od napuštanja

Iako je često povezan s razočaranjem u djetinjstvu i odrastanjem u disfunkcionalnoj obitelji, ovaj strah često muči i one koji su imali normalno djetinjstvo. Osjećate li strah od napuštanja pomoći će vam veza s osobom koja je istinski predana. Ipak, ne očekujte da drugi tjeraju vaše strahove, nego pronađite uzroke zbog kojih ste zanemarili sebe i vlastite potrebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije