Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Što najprije treba nanositi na kožu? Postoji pravi redoslijed

Što najprije treba nanositi na kožu? Postoji pravi redoslijed
1

Uvijek treba proizvode nanositi od vodenastijeg prema kremastijem kako biste postigli maksimalnu učinkovitost svakog od njih, ističu dermatolozi ali upozoravaju da najprije treba upoznati vlastitu kožu

VIDEO

Imate sve sastojke za njegu kože: serume, ulja, hidratantne kreme, sredstva za čišćenje, pilinge i maske - no mogu li se sredstva nanositi pogrešno i koliko je važan redoslijed kojim ih nanosimo? 

Dermatologica Shereene Idriss iz New Yorka kaže da je redoslijed jako bitan i da nanošenje po teksturama proizvoda ima smisla - i to od 'vodenastih' tekstura do onih gušćih.

- Uvijek treba proizvode nanositi od najtanjeg do najdebljeg kako biste postigli maksimalnu učinkovitost svakog od njih - kaže Idriss, a klinička estetičarka Kate Kerr dodaje kako ih treba nanositi i ovisno o tipu kože i eventualnom problemu s kojim se 'borimo'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

- Ujutro nanosimo proizvode koji će spriječiti oštećenje i zaštititi kožu. Nakon toga, osobe koje pate od akni ili pretjerane pigmentacije proizvode trebaju nanositi s ciljem rješavanja tih problema - kaže Kerr.

Klinička estetičarka i osnivačica američke klinike za kožu lica Mortar & Milk Pamela Marshall slaže se da je nanošenje u slojevima važno, no to nije sve, kaže. 

8 savjeta za brži rast noktiju: Jedite špinat i hranite ih uljem
8 savjeta za brži rast noktiju: Jedite špinat i hranite ih uljem

- Formulacije nekih kozmetičkih proizvoda ne smiju proći vanjski mrtvi sloj kože pa imaju jako malu učinkovitost u promjeni funkcije kože. Imajući to u vidu, prilikom korištenja proizvoda za kliničku njegu (sastojke male molekularne težine formuliranih na nižem pH), imamo mogućnost stvarati funkcionalne promjene na koži. 

Evo kako bi proizvode trebalo nanositi po redu, ujutro i navečer, no imajte na umu da su potrebe za njegom različite, ovo su opće smjernice.

Tipična jutarnja rutina

  • Sredstvo za čišćenje
  • Sprej (tonik u spreju)
  • Serum
  • Sredstvo za hidrataciju
  • SPF

Tipična večernja rutina

  • Sredstvo za čišćenje (dvostruko čišćenje noću)
  • Sprej (tonik)
  • Tekući tonik ili kemijski eksfolijant
  • Retinol, ako se koristi (ali ne iste noći kad i kiselina)
  • Serum
  • Hidratacija ili ulje za kožu
Looking to the mirror

Kerr navečer uvijek preporučuje 'dvostruko čišćenje lica' počevši od gela za kožu i hidratantnog sredstva za nježniju kožu, a zatim neko sredstvo za čišćenje na bazi kiselina.

- Očistite lice s proizvodom za svakodnevnu njegu na bazi kiseline, što uklanja mrtve stanice kože s površine - rekla je. Ujutro Kerr preporučuje lagano sredstvo za čišćenje koje će vam također biti drugo sredstvo za čišćenje prije spavanja.

Kako obnoviti stari kožni kauč: Za stotinjak kn izgleda kao nov
Kako obnoviti stari kožni kauč: Za stotinjak kn izgleda kao nov

Sprejevi 

U nečijoj se rutini tonici u spreju ne spominju kao ključni, ali studije su otkrile da sitna vodena magla može pomoći u gubitku vlage (transepidermalni gubitak vode) pogotovo kad boravite u klimatiziranim prostorijama koje isušuju kožu. Estetičarka Rhea Cartwright kaže da zato treba u njegu uključiti i hijaluronsku kiselinu, glicerin ili aloe veru kako bi vas tonik i hidratizirao. 

Kemijski pilinzi i tonik

- Kisele, kemijske pilinge i tonike treba koristiti izravno nakon čišćenja, a za nekog tko tek započinje s kiselinama, preporučila bih mliječnu kiselinu onima koji nemaju stvarne probleme s kožom - kaže Cartwright.

Kemijski eksfolijanti se razdvajaju na alfa hidroksi kiseline (AHA), beta hidroksi kiseline (BHA) i polihidroksi kiseline izvedene iz voćnih enzima (PHA). Marshall preporučuje PHA-e svima, jer su nježniji.

Toneri se koriste za pripremu kože za sljedeće korake, kao i za uravnoteženje pH kože. Pronađite koji je prikladan za vaš tip kože. Ali ako patite od stanja poput rozaceje, trebali biste izbjegavati tonike jer će samo nadražiti kožu.

Beautiful young girl with scrub on the skin, French manicure

Studije su otkrile da tonici djeluju korisno na stanja kože poput akni.

- Tonici su bitni, ali ne smiju biti na bazi alkohola, za koje smo prije učili najbolje uklone tragove šminke - kaže Cartwright.

Retinol

Vitamin A, odnosno retinoidi, sastojak je broj jedan koji se preporučuje u borbi protiv starenja, hiperpigmentacije i akni. Nusprodukti vitamina A mogu biti dostupni u različitim oblicima, obično u serumu ili u kremi. 

Kerr kaže da retinol pomaže stimulirati veliki postotak stanica unutar kože da se ponašaju svježije i zdravije što ne samo da poboljšava proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline, već i ubrzava promet stanica koje onda poboljšavaju funkciju kože, hidrataciju, izglađuju i posvjetljuju.

Serum

- Oni se stavljaju neposredno prije hidratantnog sredstva jer imaju velike molekule kojima treba više vremena da prodre u kožu - kaže Kerr. Dakle, prvo stavite proizvode i sastojke koji brzo prodiru u kožu, a zatim one kojima treba duže.

Međutim, to ne možete shvatiti samo po njihovoj konzistenciji ili teksturi pa je najbolje držati se općeg pravila, od 'tanjeg' prema 'debljem' sloju. 

Zgodan trik kako od ukrasnog papira napraviti vrećicu za dar
Zgodan trik kako od ukrasnog papira napraviti vrećicu za dar

Ovlaživači i ulja

Ovlaživači obično imaju deblju i puniju strukturu jer dolaze u gustim kremama pa ih se treba koristiti kao posljednji korak u rutini.

- Za dobru je hidrataciju dovoljna količina zrna graška. Debljina se ne izjednačava s učinkovitošću - napominje Marshall za Huff Post i dodaje da su ulja 'teška' i koriste se na kraju.

Kreme sa SPF

Krema za sunčanje širokog spektra uvijek se treba primjenjivati ​​zadnja, svaki dan, zimi ili ljeti. Marshall preporučuje SPF 30 ili SPF 50:

- UVA (najjača valna duljina) je vani svaki dan, tako da je važno zaštititi kožu bez obzira na vremenske prilike - zaključuje. 

- Upoznajte svoju kožu prije svega i shvatite što vam treba. Imajte na umu da razni brendovi moraju prodavati svoje proizvode, ali koristite zdrav razum kako bi mogli stvarno raditi za vas - slažu se stručnjakinje i dodaju:

Ako je nešto u trendu ne znači da to morate koristiti. Operite lice pravilno, nemojte previše koristiti piling i svakodnevno koristite kreme sa zaštitom od sunca.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'