Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Top savjeti kako izabrati dobre jagode na tržnici ili u trgovini

Top savjeti kako izabrati dobre jagode na tržnici ili u trgovini

Na štandove u Zagrebu netom ubrane jagode iz okolice stižu više puta na dan. Ako putuju daleko moraju ih brati zelene pa sazrijevaju putem. Ne kupujte jagode s gomile. Posudice ih čuvaju

VIDEO

Naše jagode su danas ubrane i isti dan su na štandu. Ponekad ih vozimo u Zagreb i dva, tri, puta na dan pa se u tijekom cijelog dana mogu kupiti svježe. Tako priča Željko Varga, uzgajivač jagoda iz Pisarovine, nedaleko od Zagreba i predsjednik udruge Jagodni prsten u kojoj je 18 uzgajivača iz Zagrebačke županije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

- Beremo ih zrele pa su ukusnije od onih koje su dovezli izdaleka. Da bi one izdržale prijevoz koji može trajati i nekoliko dana, moraju ih ubrati još zelene - objašnjava Varga. 

Jagode članova ove udruge mogu se kupiti do kraja svibnja na tridesetak štandova u Zagrebu. Osim uzgajivača iz Zagrebačke županije, na posebno obilježenim štandovima u Zagrebu jagode prodaju i Zagrepčani okupljeni u udrugu Jagodica purgerica.

Obilje: Jagode jačaju imunitet, potiču mršavljenje i čiste krv
Obilje: Jagode jačaju imunitet, potiču mršavljenje i čiste krv

- Uzgojem jagoda počeo sam se baviti prije osam godina. Ove godine imam 60.000 sadnica - govori Varga. Uzgaja 25 sorti, od najranijih od kojih su najzastupljenije sorte clery i alba do onih kasnih, pa ih bere 45 dana. 

U petak je s obitelji natkrivao gredice kasnih sorti kako ih ne bi oštetila hladnoća koju su najavili za predstojeće dane. Sa strahom slušaju prognozu jer im je lani mraz uništio gotovo 50 posto uroda. 

Lani su imali i 12 sorti jagoda iz Poljske, no Varga kaže da se nisu pokazale dobre za naše područje. Imao je i kasnu krupnu sortu asia čiji su plodovi bili veliki kao šaka pa su tri jagode imale pola kilograma koliko pakiraju u uobičajene posudice. 

Zbrka u trgovini: Pakirano voće nije uvijek jeftinije od rinfuze
Zbrka u trgovini: Pakirano voće nije uvijek jeftinije od rinfuze

Osim jagoda ima oko 25.000 sadnica povrća. Rade i zimnicu, džemove, ajvare, ukupno 30-ak proizvoda.  

Uz Željka, za jagode i povrće brinu supruga Nikolina, njihovo troje djece te Željkovi roditelji. Lani je njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bilo u finalu natjecanja Zlata vrijedan za najbolju mladu nadu među obiteljskim gospodarstvima. Njihova kasna sorta jagode raurica bila je najbolja na ocjenjivanju plodova sorti jagoda.  

- Savjetujem da kupujete jagode kod proizvođača jer su najsvježije. Inače, svašta se prodaje pod domaće, a preprodavača je i više nego uzgajivača. Nemojte kupovati jagode s velike hrpe, tako nitko od naših proizvođača ne bere jagode. One su osjetljive i svi jagode beru u posudice. A kad ih još s gomile zagrabi lopaticom i zgnječi. To je grozno - dodao je Varga. 

Članovi udruge dogovaraju cijenu mjerice jagoda kako ne bi konkurirali međusobno. Sad je 15 kuna, a Varga kaže da je ista već devetu godinu. 

Prva berba daje najveće jagode, a prve godine je i najbolji urod. Zbog toga veliki proizvođači  svake godine sade nove sadnice jagoda, a oni manji s istih stabljika beru dvije, tri godine. Obitelj Varga nove nasade ne sadi na istom mjestu nego mijenja lokaciju gredica koje potom, prema potrebi, natkriva tunelima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'