Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tromjesečnoj Edith zaustavit će srce da bi joj spasili život

S njom su u bolnici u Liverpoolu trenutno i Aaima (5), koja isto čeka operaciju koja bi joj preusmjerila glavnu aortu, i svega nekoliko sati star Casey Jack rođen s rupicom na srcu

U dječjoj bolnici Alder Hey u Liverpoolu uglavnom su smještena djeca s ozbiljnim, smrtonosnim srčanim manama, koja zapravo ni ne znaju što im budućnost donosi.

Tamo je i Edith, tromjesečna beba čije je srce samo na pola funkcionalno. A kako joj zbog toga pluća ne dobivaju dovoljno krvi, Edith hitno treba operaciju  koja bi joj trebala spasiti život. Iako je operacija iznimno opasna i postoje šanse od 15 do 20 posto da ne uspije, ona je nužna da joj ojača glavne aorte. 

S njom su u bolnici trenutno i Aaima (5), koja isto čeka operaciju koja bi joj preusmjerila glavnu aortu, i svega nekoliko sati star Casey Jack s rupicom na srcu. Foto: BBC

Na dječjoj su kardiologiji u spomenutoj bolnici cijelo vrijeme prisutna tri kirurga, koja u godini moraju operirati 400 djece da bi dosegli kriterije tamošnje Nacionalne zdravstvene službe. Jedan od njih je i dr. Ramana Dhannapuneni koji će na malenoj Edith izvesti 11 sati dugačku operaciju da bi joj pomogao kod njene dijagnoze kod, tzv, hipoplastičnog sindroma lijevog srca.

zubarica SUPERZUBARKA Dr. Danijela i plišanac Zdravko pobijedili dječji strah od zubara

Koristit će dijelove aorte mrtvog donatora, a tijekom ove teške operacije će joj morati potpuno zaustaviti srce da spriječi jako krvarenje i druge moguće negativne komplikacije.

Foto: BBC

Cijelo će to vrijeme njeni roditelji u bolnici čekati ishod operacije, i to uz osoblje bolnice koje se muči s nedostatkom kreveta na Odjelu intenzivne njege na kojem svako dijete treba imati spreman krevet prije nego ga uopće odvedu na operaciju, čega su itekako svjesni mala Aaima i njeni roditelji, koji su inače već dvaput prešli put od 40 kilometara iz Manchestera, da bi shvatili da je njen krevet dobilo drugo dijete i da djevojčicu moraju opet odvesti doma i vratiti sutradan uoči operacije.

ČUVAJTE SE 8 problema koji kod muškaraca uzrokuju bol za vrijeme seksa

Ona inače čeka svoju treću operaciju kojom bi se trebalo ispraviti njenu prirođenu manu. Njezin je krevet, zadnji slobodan na odjelu, dobilo novorođenče Casey Jack jer su na majčinom zadnjem ultrazvuku liječnici vidjeli da Casey ima rupicu na srcu. A nakon što mu se stanje počne pogoršavati, kirurzi nemaju druge nego operirati na tom malom srcu, veličine borovnice. O sve se troje djece inače brine osoblje među kojima neki rade i 14 satne smjene u kojima se moraju pobrinuti da malenima ničeg ne nedostaje. 

Komentari (5)
  • Pomozi Boze!🙏

    22. 2. 2019,   11:56
  • U par dana, 2 članka iz iste bolnice....dragi novinari 24h, pođite na Rebro, postoji jedan izuzetan odjel na 5. katu KBC-a, sa izuzetnim ljudima koji na njemu rade i izuzetnijim malim bićima u inkubatorima na odijelu intezivne njege, koji čekaju iste ove operacije. Molim redakciju za bar 2 članka na portalu!

    22. 2. 2019,   12:17
  • očito se pisac ovog članka ne raspita prije pisanja kakav je postupak kod tih operacija pa radi senzaciju radi ničega novog -to su na rebru radili 2000g

    22. 2. 2019,   12:43