Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U trudnoći je seks dopušten, a saune i bazene je bolje izbjeći

Kosa se smije bojiti nakon prvog tromjesečja, no rezultat zbog hormona može biti znatno drugačiji. Solariji su dopušteni u umjerenim količinama, a trudnice trebaju izbjegavati saune i jacuzzije

Trudnice dobivaju pregršt savjeta sa svih strana i često ne znaju što je istina, a što mit. Kad je u pitanju zdrava trudnoća, najčešća pitanja i dvojbe odnose se na fizičku aktivnost, kupanje u bazenima, odlazak u saunu i slično.

Kako je fizička aktivnost važna, stručnjaci preporučuju šetnje, plivanje, trčanje, lagano planinarenje, vježbanje i laganu vožnju biciklom. Kod odabira sportova bilo bi dobro izbjegavati kontaktne sportove te sportove poput skijanja, rolanja ili jahanja jer je velika mogućnost padova.

Foto: Dreamstime

Uslijed visokih ljetnih temperatura pojačano je i znojenje pa je stoga češća hidracija iznimno važna. Osvježenje tijekom ljetnih mjeseci najbolje je potražiti u kupanju, a stručnjaci pred bazenima svakako prednost daju moru. Plivanje je, naime, jedna od najboljih vrsta vježbanja tijekom trudnoće jer blagotvorno djeluje na cirkulaciju, jača kralježnicu i leđne mišiće.

- Bazeni su uvijek upitni zbog načina njihova održavanja i higijene, ali i mogućnosti pada na mokrim pločicama. Također, trudnice su osjetljivije na moguće infekcije pa ginekolozi ipak savjetuju izbjegavanje bazena - kaže prim. dr. sc. Ulla Marton

SVE JE MOGUĆE Oni su blizanci: Kćerkicu rodila u svibnju, a sina u kolovozu...

Zbog temperaturnih razlika, nastavlja, preporučljivo je izbjegavati turske kupelji i saune, a iz higijenskih razloga preporučuje se i izbjegavanje jacuzzija. Ono na što trudnice svakako trebaju obratiti pažnju je da, bez obzira na visoke ljetne temperature, uvijek presvuku mokar kupaći kostim kako ne bi došlo do upale mjehura.

Što se tiče odlazaka u solarij, kaže dr. Marton, oni, ako se koriste umjereno, nisu problem. Ono na što treba obratiti pažnju pri sunčanju je činjenica da je koža u trudnoći posebno osjetljiva pa treba koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Happy pregnant woman at beach | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Tijekom trudnoće tijelo proizvodi više estrogena, što uzrokuje pojačanu proizvodnju melanina. Dulje izlaganje suncu zato može uzrokovati hiperpigmentacije na licu, to jest trudničku melazmu ili kloazmu. 

- Inače je pravilo ‘što prirodnije, to bolje’, jer sve što unosimo na kožu ulazi u naše tijelo - pojašnjava dr. Marton.

Zato i tetoviranje samo po sebi nije opasno, no treba biti dodatno oprezan. 

- Baš kao i kad nije trudnica u pitanju, potrebno je paziti da su uvjeti strogo kontrolirani zbog mogućnosti zaraze. Treba imati na umu i da su koagulacijski mehanizmi drugačiji tijekom trudnoće te da krvarenje može biti znatno obilnije pa stoga bilo koji zahvat, ali i tetoviranje, može imati komplikacije - kaže dr. Marton. 

PROMATRAJTE SVOJE TIJELO Znakovi ovulacije: Poveća vam se libido, parfemi vam smrde...

Iako ne postoje adekvatne studije koje bi pokazale da se kosu ne smije bojiti u trudnoći, najsigurnije je to učiniti nakon prvog tromjesečja, kad su glavni fetalni organi razvijeni. 

Ono što se može dogoditi je da boja kose neće biti kao inače zbog utjecaja hormona. Poželite li ipak promjenu, razmislite o pramenovima jer tako boja ne dodiruje tjeme. 

Foto: Dreamstime

Štikle mogu biti problem jer trudnicama često otiču noge pa visoke pete, tanki remenčići i uska obuća dodatno otežavaju cirkulaciju. Tijekom dana trudnice bi češće trebale držati noge na povišenom kako bi se smanjio pritisak. Stručnjaci preporučuju odmor od tri do četiri puta na dan po 30 minuta.

Što se tiče seksualne aktivnosti, dopuštene su kod urednih trudnoća. Stručnjaci ipak savjetuju izbjegavanje spolnih odnosa posljednjih mjesec dana jer sperma sadrži prostaglandin koji može izazvati kontrakcije. Često pitanje odnosi se i na putovanja avionom. Ako nema komplikacija, može se putovati zrakoplovom do 36. tjedna trudnoće.

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba. Još se traga za 1892 ljudi koji su nestali u Domovinskom ratu. Pomozimo njihovim obiteljima da pronađu svoje najmilije. Njihove priče pročitajte na nestali.eu.

Komentari (3)
  • Moja je rodila popodne, a ujutro tog dana smo se poseksali. Pročitala je negdje da će porod biti manje bolan..... :-)

    30. 8. 2019,   12:52
  • Razgovaraju dvije bebe u rodilištu. Alo sused kak je tebi bilo u maminom trbuhu? Ajooj sused super svega i svačega sam imao ludilo a tebi kako je bilo? Ah isto tak samo neznam, stalno se neki čelavac uvlačio i tukao me po glavi

    30. 8. 2019,   12:30
  • Pa normalno da pred kraj i nije do sexa

    30. 8. 2019,   11:52