Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Više peradi, a manje crvenog mesa - manji rizik za rak dojke

Nova studija ukazuje na to da konzumacija crvenog mesa povećava rizik od razvoja raka dojke za 23 posto, no ako se u prehrani zamijeni mesom peradi taj je rizik manji

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu International Journal of Cancer, znanstvenici su željeli otkriti povezanost između raznih obrazaca konzumacije mesa i incidencije karcinoma dojke na 42.012 žena iz Sjedinjenih Država i Portorika. Razvoj stanja praćen je u prosjeku 7,6 godina, a sudionice istraživanja bile su žene u dobi od 35 do 74 godine te su imale najmanje jedan slučaj raka dojke u obitelji.

U spomenutom je razdoblju dijagnosticirano 1536 invazivnih karcinoma dojke.

Foto: Dreamstime

Tim znanstvenika koji je vodila epidemiologinja sa Sveučilišta Columbia, Jamie J Lo, otkrio je da je među ženama koje su konzumirale više crvenog mesa, preciznije četvrtinu kilograma ili više dnevno, evidentiran 23 posto veći rizik od razvoja invazivnog karcinoma dojke u usporedbi sa ženama koje su konzumirale najmanju količinu te vrste mesa.

Istodobno je među ispitanicama u čijoj je prehrani najzastupljenije bilo meso peradi zabilježen 15 posto manji rizik od razvoja raka dojke u usporedbi sa ženama koje su jele manje količine.

ŽIVOT NA PUTU Roditelji prodali kuću i preselili se s desetoro djece u kamper

Konkretno, znanstvenici su na temelju studije zaključili da je rizik od razvoja raka dojke puno manji među ženama koje su crveno meso - govedinu, teletinu, svinjetinu, janjetinu i meso divljači, zamijenile mesom peradi - piletinom, puretinom, pačetinom, mesom guske i raznom pernatom divljači.

Uočena veza nije se izmijenila ni kad su istraživači u obzir uzeli i dodatne čimbenike koji su mogli utjecati na rezultate, a riječ je o obiteljskoj anamnezi raka dojke, o pretilosti ispitanica, učestalosti tjelesne aktivnosti, načinu pripreme mesa  i konzumiranju alkohola. 

NOVI HIT! Etno hrvatske tetovaže mnogi rade kao uspomenu na baku

Zbog čega znanstvenici upiru prstom baš u crveno meso?

Ranije studije provedene na laboratorijskim životinjama pokazale su da potencijalno kancerogeni spojevi u crvenom mesu mogu utjecati na povećan rizik od razvoja tumora. Riječ je o nusproduktima pripreme crvenog mesa, osobito kad se crveno meso peče na roštilju. 

Ne treba zaboraviti ni na to da konzumiranje manjih količina crvenog mesa smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Woman Standing In Kitchen Using Cleansing Product ČAK I POSPREMANJE KREVETA... Opasno po zdravlje: Pogreške u čišćenju koje vas mogu ubiti

- Premda mehanizam koji pridonosi tomu da konzumacija peradi rezultira manjim rizikom od razvoja karcinoma dojke nije u potpunosti razjašnjen, naša studija bez sumnje ide u prilog činjenici da zamjena crvenog mesa u prehrani mesom peradi značajno smanjuje rizik od razvoja raka dojke kod žena - zaključio je jedan od autora studije Dale P Sandler. (bs)

Komentari (13)
  • i crveno i bijelo meso je zdravo, ako se zivotinja zdravo hranila.

    14. 8. 2019,   17:57
  • Sve nas tjeraju u vegane! kak ne. Treba izbacviti iz upotrebe sprejeve za 72 sata kao istikove za pazuh. Tu je kvaka, sve kancerogeno. A farmaceutskim lobijima i mafiji to i odgovara. Ljudi dragi, ne koristite ovo zlo koje kod žena, prema provedenim istraživanjima na velikom uzorku operiranih od raka dojke, uzrokuje sam karcinom.

    14. 8. 2019,   18:41
  • Uz pileće i crveno, konzumirati više živog mesa.

    14. 8. 2019,   18:40